Dansul, pasiune pentru trup și suflet

În gălăgia teraselor de pe pietonalul din centru am reușit să mă revăd cu un prieten vechi, a cărui viață a fost presărată cu multe încercări și greutăți, prin care doar pasiunea și ambiția l-au ghidat. Mereu am apreciat povestea lui și ascult cu drag, când revine acasă, ultimele întâmplări din viața sa.

ÎNCEPUTUL

Cristian Pop s-a născut la data de 21 august 2001, în Bistrița și a avut o copilărie obișnuită pentru acei ani în care copiii încă își petreceau majoritatea timpului în fața blocului, până când îi strigau părinții să meargă în casă.

Îmi plăcea să mă joc, în principiu să fac orice implică mișcare.

Cristian Pop

Prima interacțiune pe care a avut-o cu dansul sportiv s-a petrecut tot în anii copilăriei, pe la 6-7 ani, afirmă el. Lângă blocul în care locuia era o școală de dans frecventată de foarte mulți copii la vremea aceea. În timpul antrenamentelor ușa sălii de dans era mereu deschisă privitorilor, printre care se afla și Cristi.

Mergeam în fiecare zi, după ce ieșeam de la școală și mă uitam ore în șir cum dansează perechile și formațiile.

Cristian Pop

Își aduce aminte cu drag de momentul în care a fost surprins de părinții săi, la ușa sălii de dans ca să îl înscrie la cursuri.

„Bunica mea locuiește în blocul din fața acestei școli de dans, iar într-o zi când ai mei au mers în vizită m-au văzut la ușă cum priveam dansatorii, au venit și am mers împreună la instructor, iar din acel moment a început povestea mea în lumea dansului”.

Cristian Pop

Au urmat 6 ani plini de antrenamente, muncă și amintiri frumoase pentru Cristi, care și-a pus toată energia și motivația în acest sport. Primele rezultate nu au întârziat să apară, astfel după primul an în care a învățat pașii de bază și a reușit să își construiască o tehincă destul de bună, alături de prima sa parteneră, a ocupat locul I la un concurs local. În următorii 4 ani, Cristi, împreună cu partenera sa, au păstrat ștacheta destul de sus și au reușit să se facă remarcați pe podiumul mai multor concursuri dedicate nivelului începător.

SCHIMBĂRI ȘI EVOLUȚIE

După multe rezultate excepționale pentru un început în lumea dansului sportiv, Cristi se lovește de un moment de stagnare și simte nevoia de o schimbare. În anul 2014 decide să își schimbe instructorul și școala de dans, decizie luată împreună cu familia sa, care îi oferă suport necondiționat și în prezent. În urma acestei schimbări a trebuit să își aleagă o noua parteneră de dans iar, acest lucru este unul destul de greu în acest domeniu, fiind nevoie de timp pentru a crea o conexiune între doi parteneri. La îndrumarea noului instructor, timp de un an, nu a mai participat la nici un concurs și s-a antrenat împreună cu Diana, noua lui parteneră de dans. După un an de antrenamente zilnice a participat din nou la câteva concursuri naționale unde a reușit să ajungă mereu în semifinală, rezultate impresionante având în vedere că a început să concureze la un nivel mai avansat.

ÎNTRE ȘCOALĂ ȘI DANS

Antrenamentele îi ocupau o mare parte din zi, iar pentru Cristi asta nu însemna o problemă. Părinții îl susțineau, iar acesta se descurca destul de bine și la școală. La îndrumarea familiei a ales o specializare economică în liceu, dar principala lui ocupație era dansul pentru care își dedica o mare parte din timp. În clasa a 9-a a început să ofere cursuri de dans copiilor, fiind și momentul în care a obținut primii lui bani din acest sport.

Îmi aduc aminte că așa am reușit să îmi strâng bani pentru primul meu telefon și eram foarte fericit de realizarea mea.

Cristian Pop

CAMPION NAȚIONAL

După ce a intrat la liceu, s-a simțit eliberat și a început să se antreneze mai mult decât în orice moment de până atunci. Cristi, împreună cu partenera sa, au reușit astfel să cucerească titlul de campioni naționali la dans sportiv timp de 3 ani la rând, la diferite clase de performanță. Acestea fiind și momentele în care el a realizat că dansul reprezintă drumul său în viață și că asta va fi cariera lui. După acumularea acestor experiențe au început să participe și la concursuri internaționale unde concurau cu cei mai buni din lume, iar nivelul de performanță era foarte mare.

Cristi mărturisește cu o oarecare tristețe faptul că, la concursurile cu nivel avansat de performanță, podiumul este ocupat de oameni influenți în lumea sportului și totul se transformă într-un joc al banilor investiți în antrenori și ore private, dar prin multă muncă poate exista și o schimbare.

UN NOU CAPITOL ÎN VIAȚA DE DANSATOR

Anii de liceu au reprezentat pentru Cristi o muncă continuă atât pe plan sportiv cât și educațional. El îi propune partenerei sale să continue împreună în lumea dansului însă, Diana a dorit să își continue studiile universitare. Perechea se destramă, iar Cristi începe să își caute o noua parteneră. Rezultatele impresionante pe care le-au avut împreună, atât pe plan național cât și internațional i-au făcut să fie o pereche destul de cunoscută, astfel la ultimul concurs pe care l-au avut împreună, Cristi a discutat cu un antrenor român, stabilit în Germania despre o posibilă colaborare cu o noua fată ce era în căutare de partener. Desigur că, finalul liceului vine cu o provocare și anume examenul de bacalaureat, pe care acesta trebuia să îl promoveze dacă dorea să își continue cariera în dans.

Părinții mi-au spus că trebuie să iau bacul dacă vreau să plec, ei mă susțin, dar totuși nu se știe niciodată ce îți rezervă viitorul.

Cristian Pop

A reușit să ia note destul de bune la examenul de bacalaureat, iar mai apoi a susținut o probă cu noua sa pereche, Celine o fată în vârstă de 19 ani din Germania.

Am fost foarte încântat încă de la început, când am dansat prima oară am simțit că există o conexiune și am știut că vom fi o pereche bună.

Cristian Pop

După această probă, Cristi s-a întros în țară pentru a-și lua rămas bun de la familie și prieteni urmând să se mute, acasă la noua sa pereche, pentru a-și urma visul. Mutarea în altă țară a însemnat pentru el succesul în carieră, dar și-a dat seama pe parcurs cât de greu este să nu fi acasă.

Nimeni nu vorbește limba ta, nu mai aveam prieteni, mă simțeam singur, nu mai aveam nimic decât voința de a mă antrena.

Cristian Pop

A fost nevoit să lucreze pentru a putea plăti orele de antrenament, timp de doua luni a lucrat într-o fabrică de cauciucuri și la o firmă de curățenie. Ziua lui începea la 6 dimineața și se termina târziu în noapte, când se întorcea de la antrenamente. Știa că este nevoie de timp ca să fie recunoscut de cei din clubul de dans chiar dacă el avea rezultate anterioare ce atestau performanțele lui. Prin multă muncă, împreună cu Celine a început să ofere cursuri de dans unor grupe, ale antrenorului său, care la sprijinit în prima parte a mutării în Germania. Pandemia de coronavirus i-a afectat destul de mult deoarece, în Germania restricțiile au fost mult mai dure decât în Romania, dar au continuat să predea cursuri de dans online și să se antreneze acasă. În luna octombrie a anului 2020 au fost invitați la o preselecție pentru a intra în Lotul Național de Dans Sportiv al Germaniei care s-a încheiat cu succes. Astfel, au ajuns să fie parte din această echipă de sportivi profesioniști ce reprezintă Germania la cele mai importante concursuri de dans din lume. Au avut ocazia să se antreneze cu acest lot național și cu unii dintre cei mai buni antrenori ai Germaniei.

În prezent Cristi este același băiat ambițios care ar putea să vorbească o săptămână despre dans și pe care nici o piedică nu îl oprește din drumul său în cariera pe care o iubește atât de mult. Se antrenează constant alături de Celine iar rezultatele lor sunt vizibile de la un concurs la altul. Reușește să își câștige existența prin sportul pe care îl practică de mic. În adâncul său simte că îi lipsește lumea de acasă, dar încearcă să se întoarcă cât de des posibil și speră ca viitorul său să fie unul plin de muzică și pași de dans.

Cristi și Celine la Brno Open 2021