
De la „te răzgândești tu când mai crești” până la „cum adică ai 30 de ani și nu ai copii?”, stigmatizarea femeilor care nu își doresc acest lucru sau pur și simplu au o problemă medicală ce nu le permite să rămână însărcinate, nu a încetat să apară.
Unii oameni ajung la concluzia că a fi părinți nu e ceva ce li s-ar potrivi, că nu au un instinct parental și că nu acesta e modul în care vor să își trăiască restul vieții: dedicând-o altcuiva. În plus, climatul politic și cel economic din unele state precum și sistemul de valori nu sunt cele mai prielnice pentru a forța încă un suflet să se supună lor doar pentru că „așa se face”. În Antichitate, femeia era văzută ca o „simplă maşină de procreat copii”, după cum explică Ludmila Fulea-Bordian în revista „Pagina tânărului cercetător”. De asemenea, rolul femeii era bine definit și consta în a avea grijă de gospodărie și de copii și de a se supune bărbatului.
Cum societatea în care trăim a evoluat, acum este alegerea fiecăruia cu privire la vrea să facă cu corpul său. Cu toate acestea, femeile încă sunt numite „neîmplinite” și chiar „egoiste” dacă nu vor copii deși un argument des folosit în favoarea „necesității” de a da naștere este „ca să aibă cine să-ți aducă un pahar cu apă la bătrânețe”. Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că 6,4% dintre femei și 9,4% dintre bărbați sunt de acord că „oamenii nu sunt pe deplin împliniți decât dacă fac copii”.
Într-adevăr există multe familii fericite și femei care se simt cu adevărat realizate datorită copiilor pe care îi au. Copiii pot fi considerați cel mai pur aspect al vieții pentru cine și-i dorește și are posibilitatea să-i crească, bineînțeles. Pe de altă parte, există și familii cu mulți copii care înfruntă sărăcia. De exemplu, cazul Ludmilei din comuna Holboca și a celor șapte copii ai săi. Aceștia trăiesc cu un venit de 2000 de lei pe lună, iar Ludmila a declarat pentru Observator că „le este foarte greu”. În acest caz, consider că alegerea de a avea sau nu copii ar trebui făcută după ce ai un venit stabil și siguranța că ai ce pune pe masă.
Revenind la femeile trase la răspundere pentru alegerea de a nu avea copii, prejudecățile care le sunt aduse reprezintă un adevărat factor de stres și un motiv de izolare pentru a evita presiunea sociala și veșnicele comentarii: „când faci un copil?”, „acum poți că ești tânără”. În România, rata de divorț este de 1,6 la mie după cum arată Institutul Național de Statistică. Grăbirea procesului de a avea un copil la îndemnurile celor din jur poate duce la o căsnicie eșuată și implicit la chinul copilului pe care ai fost presată să îl faci.
Nu oricine este făcut pentru a îndeplini rolul de părinte, iar copii care au ajuns aici doar pentru că părinții lor au respectat „legea procreării” fără a lua în calcul consecințele ulterioare, riscă să aibă parte de o relație nesănătoasă cu aceștia, de stres constant și de abuzuri. Un studiu făcut în anul 2020 de Organizația Salvați Copiii arată că 46% dintre copiii din România declară că sunt bătuți de părinți. Această statistică s-a micșorat față de anul 2002, când procentul era de 84% și doar 38% dintre părinți recunoșteau acest lucru.
Desigur, în Antichitate nu exista acest concept de „non-părinte”, fapt care a ajutat Pământul să nu fie pustiu. Din păcate, nici în societatea în care trăim, responsabilitatea creșterii unui copil nu este întotdeauna conștientizată, ceea ce duce la o rată ridicată de abandon. Studiile arată că un copil este abandonat o dată la 8 ore, după cum explică publicația PressOne. În plus, un alt factor care susține alegerea de a nu avea copii este suprapopularea planetei. Conform ONU, în următorii 80 de ani, populația planetei s-ar putea dubla, ajungând până la 15,6 miliarde de oameni.
Este dificil pentru persoanele care aleg să nu aibă copii să se simtă mereu judecate de cei din jur și să fie trase la răspundere pentru modul în care aleg să își trăiască viața. Nu orice femeie este potrivită pentru a deveni mamă, iar această decizie nu ține nici de imaturitate, nici de egoism. Este un factor calculat și strict alegerea fiecăruia.