Sunetul perfect este subiectiv pentru fiecare muzician. Acesta este un ghid care te va ajuta sa iti faci o idee despre cum sa atingi sunetul dorit.

Ce e cu atatea butoane?

Ai reusit intr-un final sa iti strangi bani pentru a-ti cumpara amplificatorul sau instrumentul dorit. Si acum ce? De cele mai multe ori aceasta itrebare pare fara raspuns. Orice componenta noua a sistemului tau de sunet va necesita o atentie speciala, deoarece esti obisnuit cu sistemul tau vechi, iar de multe ori aceste schimbari modifica stilul si sunetul tau. Daca ti-ai achizitionat un amplificator nou, ai nevoie in primul rand de rabdare. Nu incerca sa gasesti sunetul perfect intr-o zi.

Probabil ca ai observat butoanele clasice care apar pe un amp, cum ar fi:

  • Bass
  • Middle
  • Treble
  • Presence
  • Master Volume

Fiecare buton in parte este responsabil de modificarea frecventelor produse de instrument. Partea de “Bass” modifica frecventele joase, cea de “Middle” este responsabila de sunetele medii (cuprinde cea mai mare parte a frecventelor), iar partea de “Treble” modifica frecventele inalte.

Butonul de “Presence” este putin mai diferit fata de restul, acesta contureaza intr-o oarecare masura partea de inalte, dar intr-un mod diferit fata de butonul “Treble”. Momentan il poti lasa oprit.

Efectele de chitara si amplificatorul responsabile pentru sunetul tau
Amalgamul de butoane care controleaza sunetul tau (Fotografie de José Pinto pe Unsplash)

Sunetul placut

Sunetul placut nu are o formula anume. Sfatul meu este sa incepi cu toate butoanele setate la jumatate. Dupa ce asculti cateva minute cum iti suna instrumentul cu aceste setari, poti incepe sa te joci cu fiecare buton in parte. Poti reduce fiecare buton pe rand pentru a vedea cat de mult influenteaza acesta sunetul general.

O alta metoda de a gasi cel mai bun sunet este de a lasa pornit un singur buton. De obicei, aceste butoane nu cresc sau scad liniar, trebuie sa gasesti acel punct in care amplificatorul pare sa raspunda mai bine si sa te adaptezi de acolo. De exemplu, daca ai nevoie de putin mai multe sunete joase, poti taia din volumul acestora pe parcurs.

Un amplificator Marshall
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/amplificator-marshall-muzica-prim-plan-210873
Un ghid detaliat despre cum sa iti creezi cel mai bun sunet.