Adobe After Effects este un software folosit pentru crearea de efecte vizuale, motion graphics și compositing, dezvoltat de Adobe Systems. Este utilizat în procesul de post-producție în cinematografie și televiziune. Programul poate fi utilizat și pentru alte scopuri, precum: keying, tracking, și animație 3D și 2D. De asemenea, funcționeaza și ca un editor audio, întrucât interfața de utilizare permite editarea fișierelor de tip mp3, wav, wma, etc.
Interfața utilizatorului – caracteristici generale
Interfața programului Adobe After Effects este una bine structurată, permițându-i utilizatorului să aibă acces la toate tool-urile de care are nevoie pentru a realiza conținutul dorit.

Bara de tool-uri generale

În partea de sus a software-ului putem vedea bara de tool-uri generale, care permit navigarea și desfășurarea cu succes a procesului de creație. Observăm că tool-ul selectat în imagine este cel de “selectare”, intitulat selection tool. Acesta îi permite utilizatorului să selecteze anumite fișiere, layer-uri și compoziții, să le miște sau să le editeze după bunul plac.
Alte tool-uri importante, prezente în această secțiune a interfeței utilizatorului sunt:
- Zoom tool – permite mărirea sau micșorarea imaginii în cadrul programului
- Unified Camera tool – creează o cameră 3D și permite navigarea în proiect într-un spațiu tridimensional
- Shape tool – permite crearea de forme 2D
- Pen tool – permite crearea de forme și linii 2D
- Horizontal Type tool – permite crearea layer-urilor de tip text
Pentru a citi mai multe despre importanța tool-urilor din bara de tool-uri generale, accesați această pagină.
Secțiunea “Project”
Secțiunea “Project” se află în partea din stânga a interfeței. Aceasta îi permite utilizatorului să vizualizeze fișierele cu care lucrează, precum și detaliile acestora: numele fișierului, tipul, mărimea și locul în care se află pe disc. Dacă fișierul este unul de tip video, această secțiune permite și vizualizarea de frame rate, dimensiune, etc.

În partea superioară, se observă prezența unor tab-uri care permit navigarea între diferitele layer-uri ale proiectului. Cu ajutorul acestora, utilizatorul poate edita și modifica efectele vizuale pe care le aplică în cadrul procesului de creație.

Panoul central de preview al proiectului
Panoul central de preview al proiectului reprezintă elementul central al interfeței utilizatorului. Se află în partea centrală, fiind caracterizat de un chenar ce afișează rezultatul procesului artistic.

În partea superioară a panoului, se observă prezența unor tab-uri care permite navigarea între diferite layer-uri, urmând ca o previzualizare să fie afișată. Interfața afișează și alte detalii folositoare, precum numele layer-ului selectat de către utilizator.
În partea inferioară, se găsesc mai multe butoane care întreprind mai multe acțiuni benefice utilizatorului. Butoanele caracteristice din această zonă a panoului sunt:
- Magnification ratio popup – aflat în partea din stânga, jos, permite utilizatorului mărirea și micșorarea previzualizării generate de panou.
- Preview Time – afișează durata întregului proiect, fragmentată în ore, minute, secunde și milisecunde.
- Resolution/Down Sample Factor popup – reprezintă rezoluția generată de previzualizare, care poate fi modificată de utilizator, în funcție de preferință
- 3D View popup – afișează unghiul de vizualizare al camerei generate de utilizator.
- Select View layout – permite afișarea unor diferite unghiuri de vizualizare ale proiectului, simultan.
Secțiunea “Effects & Presets”
Aflată în partea din dreapta a interfeței utilizatorului, această secțiune îi permite utilizatorului să aleagă numeroase efecte vizuale și audio, precum și presset-uri dezvoltate de Adobe. Secțiunea poate fi customizată de utilizator după bunul plac, prin adăugarea de tab-uri, care au diferite funcționalități.

Secțiunea de căutare “Effects & Presets”
Secțiunea de căutare “Effects & Presets” îi permite utilizatorului căutarea și aplicarea de efecte vizuale și audio. Este fragmentată pe categorii, accesarea efectelor fiind posibilă prin apăsarea butonului de tip arrow.

Alte tab-uri ce pot fi adăugate în această secțiune
- Preview – permite utilizatorului de a da play progresului făcut
- Paragraph – aliniază textul redactat în cadrul proiectului
- Audio – permite vizualizarea și modificarea numărului de decibeli ale fișierelor de tip sunet.
- Character – permite adăugarea și editarea de text în cadrul programului
- Align – permite alinierea automată a layer-urilor prezente în proiect.
Bara de vizualizare a layer-urilor
Bara de vizualizare a layer-urilor îi permite utilizatorului să adauge, să modifice și să editeze diferite layer-uri.

În partea superioară sunt prezente diferite tab-uri, ce îi permit utilizatorului navigarea între acestea. Partea centrală este reprezentată de un timeline, care permite navigarea în timp în cadrul proiectului. Totodată, se pot observa, în diferite nuanțe de culoare, layer-urile fragmentate în timp. Culorile asimilate acestora corespund cu tipul de layer. În partea din stânga, sunt prezentate sub formă de listă layer-urile cu care utilizatorul lucrează. Acestea sunt numerotate și pot fi aranjate în ordine alfabetică.
Concluzii
Pentru a afla mai multe despre interfața utilizatorului a programului Adobe After Effects, puteți urmări acest video scurt de mai jos: