Cum reușește fabrica Bermas din Suceava să se mențină pe piață

Când spui Suceava, te gândești la numeroase fabrici ce și-au desfășurat  activitatea de-a lungul anilor, din 1970 până în 1990, marea majoritate. Începând cu anii `90 fabrici precum Combinatul de Celuloză și Hârtie care a deținut ani la rând locul I pe țară la producția de hârtie sau Combinatul Minier au început să își închidă porțile iar acest fapt nu s-a întâmplat doar în Suceava ci în toată țara. Singura fabrică ce a rezistat încă din 1974 până astăzi este fabrica de bere S.C. Bermas S.A. din Suceava, în condițiile în care alte peste 120 de asemenea fabrici din România au dispărut, una câte una, după 1990.

sursă: Bermas.ro – Panoramă

Cum a reușit fabrica de bere Bermas să rămână în picioare?

Simplu.  De la managerul Elena Anisoi am aflat faptul că, încă de la înființarea fabricii Bermas se folosește aceeași metodă de prelucrare și producere a berii, adică foloseşte malţul, conurile de hamei şi fermentarea berii în două etape, ce durează 42 de zile.  Cei pasionați de bere ştiu că acest lucru dă berii o anume savoare și calitate. 

Malțul provine din diferite ferme din Suceava, Iași și Botoșani. Hameiul provine din diferite părți ale țării, doar drojdia  pentru fermentare care se presupune că ar trebui să aibă o calitate specială provine dintr-o zonă din Germania, care de asemenea se ocupă cu producerea și comercializarea berii.

” Suntem foarte încântați de ceea ce am reușit să realizăm în cadrul acestei fabrici. Totul s-a produs cu daruirea si priceperea berarilor suceveni  care scriu istorie și sunt foarte consecvenți și mândrii că fac parte din fabrica noastră. De asemenea, cu ajutorul nostru, s-au ţinut în viaţă două ferme de hamei din România, la Sighişoara şi la Aiud.  90% din producţie o cumpărăm noi.” ne spune cu zâmbetul pe buze managerul Elena Anisoi. 



sursă: Loredana Viziteu – Cum se produce berea

În al doilea rând, Bermas Suceava a rezistat tentativelor de a-și modicifa modul prin care aceasta este vândută adică, la sticlă și la butoi. Berarii suceveni au reușit să păstreze tradiția și au renunțat la ideea de utilizare a materialului din plastic pentru îmbuteliere. 


„Sticla este cel mai bun ambalaj pentru bere, ca să-i păstreze calităţile. Noi avem 90% sticlă reutilizabilă şi ecologică. Am păstrat şi dezvoltat reţeaua de bere la halbă, avem tot ce ne trebuie pentru a satisface gustul consumatorului”, susține doamna Elena Anisoi.
 



Pentru că Bermas Suceava încă există pe vechea structură, meritul este atât al celor care au lucrat şi lucrează acolo, cât şi al celor care au optat pentru berea „de acasă” şi prin consum au asigurat continuitatea producţiei. De asemenea și a procedeului clasic de fabricare a berii. Acesta conferă berii spuma, gustul ușor amărui și culoarea asigurându-i totodată limpezime și conservabilitate.

Fabrica S.C. Bermas S.A. Suceava dispune de 4 sortimente de bere, în anul 2018 au ieșit pe porțile fabricii peste 1,45 de milioane de sticle de bere Bermas, 21,8 milioane de sticle de bere Suceava, 1,3 milioane de sticle de bere Călimani şi 500.000 de sticle de bere Solca, aceasta marcă din urmă fiind achiziţionată, în 2017, de la lichidatorul care a scos la vânzare acțiunile vechii fabrici de la Solca.

sursă: Loredana Viziteu – Sortimentele de bere

Datorită argumentelor menționate mai sus compania producătoare de bere Bermas SA Suceava a avut în 2016 o creștere a cifrelor de afaceri de 0,77%, în 2017 o creștere de 0,76% iar din păcate în anul 2018 procentul a scăzut cu 0,59%. Fabrica este producător al berilor Suceava, Călimani, Bermas și Solca.

Cifrele de afaceri din anul 2015 până în anul 2018

Cumpărarea mărcii Solca

Solca, o marcă de tradiţie din anul 1810 este o bere blondă superioară, cu o concentraţie de alcool de 4,8% vol. Imediat după Revoluție lucrurile au început să meargă prost iar după anii 2000 fabrica de bere de la Solca a pus capăt poate uneia dintre cele mai vechi mărci de bere. Din fericire ea a fost readusă pe piață din 2017 atunci când marca a fost cumpărată de acționarii de la S.C. Bermas S.A Suceava. 


„În 2017 era de vânzare marca Solca. Lichidatorul a scos marca la vânzare, putea s-o cumpere oricine. Am cumpărat-o noi, din motive de suflet”, a completat Elena Anisoi.

sursă: Bermas.ro – Încăpere din fabrică

La fabrica de bere lucrează circa 210 de persoane, mulţi dintre ei cu întreaga familie. Toți angajații iubesc ceea ce fac și sunt mândri că reprezintă un brand 100% bucovinean. Acolo l-am întâlnit pe domnul Mihai Arghilescu care este unul dintre oamenii de bază ai companiei, lucrând la fabrică din 2003. Domnul Mihai mi-a povestit că aceasta este afacerea la care a lucrat și tatăl său de când s-a înființat fabrica. 

“Tatăl meu m-a obligat să vin cu el la fabrică și să învăț alături de el tainele berii. Berea este un produs extrem de sensibil, e ca într-o farmacie. E mult de muncă dar muncesc cu drag pentru a menține fabrica. Mă bucură faptul că sucevenii și nu numai, opteză pentru acest soi de bere. E o bere foarte bună, chiar merită.” a adăugat pe un ton voios Mihai Arghilescu.

După un șir lung de căutări, am reușit să vorbesc cu unul dintre oamenii care au lucrat la fabrică în perioada comunistă. La vârsta de doar 21 de ani, domnul Vasile Vasilovici Strugaru a început să lucreze la firmă din 1980 până în 1992. Din 1992 fabrica a început să se modernizeze și a fost nevoită să renunțe la peste 100 de angajați. 

“A fost o perioadă destul de dificilă dar frumoasă, măcar aveam un loc de muncă. Știu că, în perioada aia atunci când m-am angajat aveau nevoie de oameni care să lucreze acolo zi și noapte. Lucram câte 14 ore pe zi iar restul le dormeam. Atunci când am venit eu, fabrica nu era foarte cunoscută dar totuși făcea livrări și peste graniță, prin Ucrania și Moldova. Berea se procura foarte greu, nu e ca acum, nu exista tehnologia asta de îmbuteliere, etichetele le puneam noi cu mâna. Cel mai mult mă încânta faptul că, o dată la trei zile aveam permisiunea să luam o bere, cu condiția să ne întoarcem cu sticla. De fiecare dată mă uitam la sticlă, la culoarea ei și după gustam câte puțin din bere să vad dacă am facut o treabă bună. Din păcate, după căderea comunismului, după anii “90 mulți oameni au fost dați afară, printre care și eu. Acum sunt un simplu cizmar…păcat. Mi-ar fi plăcut să rămân la fabrică.” a adaugat suspinând Vasile Strugaru

Mai trebuie spus că deşi Bermas este o companie mică, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Galaţi şi Brăila este un concurent redutabil pentru alte mărci impresionante de pe piaţa berii şi rezistă cu succes ofensivei acestora. Din anul 2018, produsele Bermas Suceava sunt prezente și în Hypermarket-urile Auchan din Suceava, Botoșani și Iași.

Din anul 2010 fabrica de bere S.C Bermas S.A. mai poartă denumirea de “Regina blondă a Bucovinei”.