Cum ne ajută sarcasmul în viața de zi cu zi? 7 beneficii ale sarcasmului

Cu toate că unii oameni consideră că sarcasmul reprezintă un instrument emoțional, o modalitate de a se feri să-și dezvăluie sentimentele, acesta este și o dovadă de inteligență și creativitate. Sarcasmul este o calitate care se poate transforma foarte ușor în defect, de aceea, atunci când îl folosim trebuie să fim atenți să nu trecem de partea negativă a barierei. Așa cum spunea și Oscar Wilde: “Sarcasmul este cea mai josnică formă de înțelepciune, dar cea mai măreață formă de inteligență”

Dar mulți dintre noi nu sunt de-acord cu această remarcă. Experții în comunicare demonstrează că sarcasmul îți influențează viața în mod pozitiv, de aceea, în acest articol îți prezentăm 7 motive pentru care ar trebui să incluzi sarcasmul în viața ta.

1.Stimulează creativitatea și inteligența

Numeroase studii arată că persoanele creative sunt predispuse să folosească sarcasmul, dar acest proces este inversabil deoarece s-a demonstrat că sarcasmul favorizează creativitatea prin gândire abstractă. Totodată, persoanele sarcastice dau dovadă de un alt nivel de inteligență deoarece sarcasmul reprezintă un antrenament pentru creier, acesta fiind mult mai solicitat deoarece trebuie să muncească mai mult pentru a înțelege și a interpreta mesajul primit.

2.Mediază comunicarea

Comunicarea este importantă pentru relațiile personale și relațiile la locul de muncă, iar sarcasmul ne poate ajuta să ne integrăm și să ne facem plăcuți în cercurile noastre de socializare. În general, oamenii sarcastici ocupă un loc central în orice grup, deoarece aduc un plus valoare și întrețin atmosfera prin umor. Sarcasmul poate face comunicarea mai ușoară pentru că ne oferă șansa să ne exprimăm opiniile într-o maniera mai puțin conflictuală și personală, atât timp cât cei implicați în sarcasm au dezvoltat încredere reciprocă. 

3.Te ajută să-ți construiești relații de calitate

Sarcasmul este văzut adesea ca o modalitate de a spune ceea ce gândim într-o maniera mai puțin agresivă, însă lucrurile pot fi interpretate în mod greșit, iar când se întâmpla acest lucru, realizezi că locul în care te afli nu este unul potrivit pentru tine.

Oamenilor le place să utilizeze sarcasmul cu cei dragi pentru că pot să le îmbunătățească starea de spirit, de aceea e important pentru ei să fie înconjurați de oameni care le apreciază simțul umorului.

Fiecare tindem să ne împrietenim cu persoane care sunt pe aceeași lungime de undă că și noi, de aceea, oamenii sarcastici apreciază nu numai persoanele care sunt dispuse să tolereze comentariile deștepte, dar și persoanele care le pot da înapoi.

4.Te ajută să ieși din situațiile tensionate

Într-o situație stresantă, o persoană poate folosi cu ușurință sarcasmul pentru a face să pară că nu există nicio problemă și că se poate descurca cu ușurință. Poți folosi sarcasmul pentru a acoperi o greșeală sau pentru a-ți ascunde nesiguranța în orice situație. Cu ajutorul sarcasmului poți să transformi orice situație incomodă în avantajul tău și să aduci un zâmbet pe fața celor din jur.

Barbat stresat acoperindu-si fata cu palmele
Sursă foto: Christian Erfurt pe Unsplash

5.Îți dă încredere

Pentru o persoană nesigură, sarcasmul poate acționa ca o deghizare folosită pentru a pretinde încredere. Deși sunt multe riscuri ca sarcasmul să fie înțeles în mod negativ de cei din jur, este important să nu devi arogant, iar acest lucru poate fi evitat prin atenția acordată tonului, expresiei faciale și cadenței comunicării. În plus, sarcasmul îți poate ridica statutul, deoarece te face să arăți mai încrezător prin replicile pline de spirit și prin gândire rapidă care sunt adesea extrem de amuzante pentru alții.

6. Îți îmbunătățește starea de spirit

De cele mai mult ori sarcasmul stârnește râsul și cu toții am auzit că râsul reprezinta cel mai bun medicament, ceea ce este adevărat. Râsul ameliorează stresul, mărește starea de spirit și te face mai rezistent. Sarcasmul și umorul sunt două modalități de a-ți îmbunătăți starea și pot reprezenta ajutorul tău în situații dificile menținând lucrurile interesante și vibrante.

7. Are impact asupra sănătății

Cercetătorii au descoperit că sarcasmul are beneficii asupra sănătății contribuind la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, iar testele cu rezonanță magnetică au demonstrat că utilizarea sarcasmului provoacă activitate în girusul parahipocam. Totodată, lipsa capacității utilizării sarcasmului poate reprezenta un semn al degradarii creierului și s-a demonstrat că persoanele cu demență frontotemporala nu pot înțelege sarcasmul.