De ce să fi streamer pe twitch? Is it worth it?

Twitch este una dintre cele mai populare platforme de streaming din lume, iar acest lucru a fost vizibil și în România unde mulți streameri au crescut în ultima perioadă sub diferite metode dar în special pe conceptul de Just Chatting în ciuda faptului că aceasta a început ca și o platformă de game streaming. Unii dintre cei care au crescut cel mai mult aceste luni fiind: Faiar, Zlavog, Doctorul_, etc.

Race bar
Infogram

În graficul de mai sus veți putea observa diferența de viewership între fiecare streamer cu Faiar fiind cel care se afla în topul acestuia indeferent că vorbim despre perioada de 7 resprectiv 30 de zile.

Însă cum este cu adevărat să fi streamer pe twitch și care sunt motivele pentru care o mare parte din streamerii activi aleg această carieră? Pentru a primi un răspuns la aceste întrebări și nu numai am discutat cu Polthepolished un streamer care a început să crească ușor dar sigur pe platforma Twitch, 22BlueCatt un tânăr clujean care a început streamul chiar în clasa a 9a și delia_anca un alt streamer care a crescut rapid însă spre deosebire de Pol s-a pierdut pe parcurs.

Cine este polthepolished?

Pol, cum preferă să i se spună pe stream, este un tânăr din Suceava care a început să facă parte din comunitatea de Twitch streamers imediat după examenul de Bacalaureat mai exact în anul 2021. Streamurile sale prezintă diferite concepte însă unele dintre ele sunt: Just chatting și gaming iar uneori acesta se ocupă de streamuri caritabile sau educaționale.

Cine este delia_anca?

Delia, este un streamer care a început în forță toată experiența sa pe twitch, fiind recunoscută de streameri cu experință din comunitate. Mai exact Faiar și Sorinsky. Aceasta a avut însă doar un număr limitat de streamuri iar după s-a decis că streaming-ul pe twitch nu este alegerea cea mai bună.

Cine este bluecatt22?

BlueCatt este un tânăr din Cluj, care s-a apucat de stream chiar de la începutul liceului și continuă în forță și a continuat până acum. Acesta asemănător cu precedenții, au fost recunoscuți de streameri cu experiență în comunitatea de streaming românesc.

Streaming-ul este o experiență pe care mulți și-o doresc iar cei trei, la fel ca și toți ceilalți au avut dorința de a avea această experiențăau fost fie influențați de alți streameri sau și-au dorit să vadă cum este: de exemplu Pol și BlueCatt și au dorit să aibă această experiență datorită altor streameri precum Sorinsky, dar în schimb Delia doar și-a dorit să vadă cum ar fi deoarece își făcuse mulți prieteni în comunitate, fiind înainte moderator în streamurile unora dintre ei.

Experința lor pe stream a dus la adunarea unui following decent, motiv pentru care Pol de exemplu a primit titlul de affiliate primind chiar și un income din streamurile sale în ciuda faptului că credea faptul că nu trebuia să se aflee acolo.

A fost interesant, nu mai stiu exact, am avut sindromul impostorului, dar in principal fericire si entuziasm pentru ca insfarsit aveam emotes.

Streamul a reprezentat atât pentru Pol cât și pentru BlueCatt, o metodă prin care s-au dezvoltat personal iar acest lucru a fost vizibil în comportamentul lor și în deschiderea lor față de persoanele din jur. Ajutându-i să își facă un grup de prieteni foarte legat mulți dintre ei fiind prieteni comuni, de exemplu toți trei au devenit prieteni datoită conexiunilor create pe Twitch.

Cu toate acestea opiniile celor trei asupra posibilității ca Twitch să reprezinte un job în România sunt destul de împărțite, Pol de exemplu crezând că stremul este deja un job în România, pe când Delia crede că streamul pe Twitch poate fi un job doar pentru persoanele care au un following mare de exemplu: Faiar, Creative Monkeyz, etc.

De cele mai multe ori, aceștia au și tipuri de streamuri preferate mai exact just chatting care a fost imbrățișat atât de cei trei cât și de fanii lor care de obicei preferă acest tip de stremuri.

Că tot veni vorba de fani, aceștia sunt uneori destul de interesați de viața stremerilor preferați, pol de exemplu având și un stalker care nu doar că avea o relație parasocială cu el însă aceasta îi și urmărea prietenii pe stradă.

De ce preferă aceștia să privească alți oameni făcând ceva într-un stream? Majoritatea o fac pentru entertainment, și nu numai pentru prietenii, etc. Iar de multe ori creatorii de conținut o persoană de comfort la fel cum a fost în cazul lui Pol și stalkerul său care a luat streamul său ca și un comfort place eventual utilizândul ca și un trauma dumping place.

Fanii de obicei sunt persoanele care îi și recunosc pe streameri pe stradă, de exemplu Pol: a fost recunoscut de un fan chiar la un concert la care se afla lucru care l-a și surprins deoarece nu se aștepta la asta.

Cu toate că toți cei trei aveau fani, și aveau comunități foarte strâns legate nu au fost ajutați să fie la fel de activi sau să îi facă să își doreacă să continuie, de exeemplu în cazul lui Pol acesta s-a oprit din stream pentru o perioadă de câteva luni revenind însă înapoi, lucru care nu s-a întâmplat în cazul Deliei care în ciuda făimii pe care a adunat-o într-o perioadă foarte scurtă de timp și după doar câteva streamuri s-a oprit din a face streamuri în urmă cu 6 luni.