Cum e să fii tată înainte de 20 de ani

Alex și Andrada erau un cuplu fericit. Aveau puțin peste 3 ani de relație și ambii erau încă la liceu. Aveau o grămadă de opțiuni în ceea ce le privește viitorul.

Nimeni nu se aștepta însă la varianta ca, imediat după bac, Alex și Andrada să devină părinți.

“Am aflat că este însărcinată în mijlocul lunii martie, 2017,” spune Alex. În acea vreme, ambii erau în clasa a 12-a. “A fost un șoc imens pentru noi. Aparent, Andrada a avut ciclul menstrual peste sarcină timp de trei luni. După o lună în care nu a venit, am decis că trebuie să facă un test de sarcină, carea ieșit pozitiv.”

Alex și Andrada se aflau într-o poziție extrem de dificilă. “Nu puteam să le spunem părinților, iți dai seama… Singurii care mai știau, în afară de noi, erau un prieten de-al meu, și cea mai bună prietenă a Andradei”. După ce au reușit să strângă bani, Alex și Andrada au chiulit o zi de la liceu pentru a merge la ecograf, unde avea să li se adeverească temerea. “E gravidă în 4 luni și e băiat, asta a fost vestea pe care ne-a dat-o ecograful” spune Alex, râzând. “Am fost foarte stresat, am slăbit 15 kg până în vară și am avut și atacuri de panică”.

În această perioadă, Andradei i-a fost de departe mai greu. După ce sarcina a început să îi fie vizibilă, trebuia să aibă grijă la ce haine poartă și avea mereu teama ca nu cumva să-i bată colegii apropouri. Nu putea să meargă sub nicio formă la ora de sport.

În aproape a șaptea lună de sarcină, cei doi s-au hotărât să le spună părinților. “Inițial le-am spus fiecare separat, apoi ne-am întâlnit toți la Andrada acasă. Taică-meu a primit cel mai bine vestea, abia aștepta să își vadă nepotul. A fost mult mai ușor după ce au aflat și părinții noștri”.

Două luni mai târziu, cei doi aveau să susțină probele de bacalaureat. În ciuda stresului și a problemelor, ambii au reușit să promoveze, iar Andrada a intrat cu 9.40 la extensia din orașul natal a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Pe data de 31 iulie 2017, Alex și Andrada aveau să devină părinți, dar înainte de asta, cei doi s-au logodit. “Aveam un sentiment de frică și bucurie în același timp. Nu știam dacă va fi bine sau cum o să îl creștem. Nu ne-am logodit doar din cauza numelui copilului.”

Perioada următoare avea să fie și mai grea pentru ei. Se confruntau cu cea mai mare responsabilitate a vieții lor. În ianuarie 2018, Alex s-a angajat la o firmă de materiale de construcții. “Am lucrat o perioadă la negru pentru un <<vânzător de mașini>>. Aveam timp să stau cu Andrada și copilul, dar nu aveam contract de muncă”. În timp ce Alex susținea financiar familia, Andrada mergea la facultate și se ocupa de noul născut.

În scurt timp, cu banii strânși de Alex și cu sprijinul părinților, cei doi au reușit să își cumpere mașină și își făceau planuri pentru o locuință.

Cu toate acestea, nevoile familiei creșteau, iar banii pe care îi câștiga Alex nu mai erau suficienți. Se confruntau cu o situație care îi depășea și ajungeau să se certe chiar și din lucruri nesemnificative.

În august 2018, Alex și-a dat demisia, iar o lună mai târziu avea să se angajeze la o firmă românească de panouri solare, în Germania. “Vărul meu lucra de mai mult de un an la firma asta. După ce mi-a dat câteva detalii, am fost de acord să vorbească pentru mine. O soluție mai bună nu cred că aveam…”.

Despărțirea a fost grea, mai ales pentru Andrada. “Nu voia să mă duc, și nici mie nu îmi convenea situația. Nu îi plăcea fără mine, mă iubea. Aproape am renunțat la idee.”

Alex s-a întors acasă timp de 2 săptămâni în luna următoare, iar în decembrie, înainte de sărbători, s-a întors definitiv. “Au demisionat mulți muncitori, fiecare cu nemulțumirile lui. Și vărul meu, care era șef de echipă. Pe scurt, mi-am luat țeapă cu banii cât să mă facă să nu mă mai duc”.

În timp ce Alex era plecat, cei doi s-au gândit serios să divorțeze. “Ne-am certat foarte mult, și nu doar cât am fost plecat. Eu m-am mai gândit la divorț și înainte, nu știu dacă și ea. Amândoi suntem împăcați cu gândul.”

În ciuda tuturor situaților prin care a trecut, Alex este în continuare optimist și decis să-și trăiască viața la maxim. În prezent, Alex abia a împlinit 20 de ani și este mai mult decât pregătit pentru tot ce îi rezervă viitorul.

Numele personajelor sunt schimbate.