Dansul african este o formă de exprimare artistică și spirituală care joacă un rol important în comunitățile africane, servind la transmiterea de informații, exprimarea emoțiilor, celebrarea evenimentelor și riturile de trecere, iar de câțiva ani este un fenomen și la noi în țară, în România.
Cultura dansului african în România, acum 8-10 ani
În România, în trecut, cultura dansului african era necunoscută, aproape inexistentă. Stilurile moderne africane sunt încă noi în România, iar dacă ar fi sa vorbim despre dezvoltarea lor în ultimii 8 ani aș începe cu a spune faptul că erau aproape inexistente, spune Daria Esmin, instructor de dansuri moderne africane, Project88. În urma cu 8 ani îmi amintesc că era dificil să găsești un mentor bun în România, nu există atâta diversitate în clasele de dansuri africane, era aproape inexistent, în special pentru că lipseau profesorii, spune Cristina Tănăsescu, psiholog și mentor în dansuri moderne africane și mișcare conștientă.
Dezvoltarea culturii dansului african în România, de la trecut la prezent
Cultura dansului african s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii 8 ani și este încă în dezvoltare. Daria confirmă acest lucru și ne dezvăluie că primele stiluri africane care au devenit foarte cunoscute la noi au fost cele de cuplu în jurul anilor 2013/2014, Kizomba și Semba (provin din Angola).
Primele cursuri săptămânale au început să fie la București, apoi și în alte orașe ca și Cluj-Napoca, Iași, în ultima vreme și Constanța. În Cluj-Napoca s-au organizat primele cursuri săptămânale abia acum 4 ani, în 2020, primul instructor fiind chiar eu, înainte având loc doar workshop-uri cu diferiți invitați. Experiența Dariei în ceea ce privea predarea, nu era tocmai ușoară la început: La curs aveam uneori și o singură persoană, dar cu timpul mi-am format prima grupă de aprox. 10/12 cursanți, care au făcut parte și din prima trupă de dansuri moderne africane „Diamond” din Cluj-Napoca. Formula acesteia s-a schimbat cu timpul. Cu ajutorul lor am reușit să ajungem la inimile altor oameni, care au început să danseze. Unii membri ai acesteia au ajuns să predea mai departe în alte școli de dans.
Cristina ne povestește că tot în București au luat naștere primele cursuri de dansuri africane: Alexa și Diana, care mi-au fost mentori încă de la început, au început sa pună bazele dansurilor africane moderne in Romania, mai exact in București. Cumva toată masa dansatorilor care se antrenau serios se concentra în capitală. Pe parcurs au creat conceptul Af-Romania, o mișcare care a luat amploare rapid și care oferea dansatorilor oportunitatea de a gusta din dansurile africane moderne direct de la sursă și sa învețe un vocabular curat al pașilor de dans din diverse stiluri afro. Odată cu asta, totul a început sa se extindă, dansatorii au prins curaj să învețe, alții să înceapă să predea. În ultimii 2 ani totul a explodat in perspectiva mea.
Cultura dansului african în România, în prezent
În spatele a tot ceea ce vedem astăzi se ascunde o cultură bogată, povești interesante, pași de bază, stiluri care s-au format în ani de zile. Fiecare are pașii lui de bază, felul propriu de a fi abordat și interpretat. Mulți instructori nativi predau atât online, cât și la evenimente în Europa așa că informația este fix lângă noi. Trebuie doar sa fim curioși. Momentan în România se organizează petreceri cu muzică africană în toate marile orașe. Odată cu venirea multor studenți din țări africane au apărut și persoane care au început să le organizeze împreună cu dansatori și organizatori de la noi. În ceea ce mă privește depun multă muncă să aduc informații noi și cu multă răbdare mă bucur să văd cum crește ceea ce am început. Sper să vad pe zi ce trece cât mai mulți oameni, care se bucură de emoția dansului modern african. După 4 ani cred că acesta e videoul care mă emoționează cel mai tare prin nivelul la care au ajuns dansatorii și feeling-ul de la class, spune Daria Esmin.
În momentul prezent dansurile africane moderne se pot învăța și practica de oriunde din România, fie fizic, fie online (asta datorită pandemiei care ne-a unit în comunitate). Cred ca pandemia a avut un impact important asupra acestei înfloriri, pentru mine așa s-a simțit. Personal am învățat de la mulți mentori în perioada pandemiei, având acces doar la resurse online. Astfel s-a dezvoltat și comunitatea, relațiile dintre mentori și dansatori, s-a oferit mai departe esența limbajului dansului african modern, care acum își pune amprenta în evenimente de tot felul, de la petreceri cu muzica africană, la workshop-uri de baze în dansuri africane sau coregrafie, evenimente culturale care oferă o perspectivă mai clară și conștientă asupra culturii africane și ce aduce cu ea, spune Cristina Tănăsescu.
Dar totuși, de ce nu era atât de populară cultura dansului african?
Cultura dansului african s-a dezvoltat foarte mult în România, în special în ultimii ani, dar totuși, care sunt motivele pentru care aceste stiluri nu erau atât de populare la noi în țară până acum câțiva ani? Din experiența personală și profesională, pot să spun că dansurile africane moderne nu sunt ușor de înțeles, practicat, exprimat. Pentru România era greu de înțeles această cultura africană, principalul motiv fiind faptul că noi am crescut într-o cultură diferită, cu principii foarte diferite. Rădăcinile dansurilor africane sunt profund spirituale, ritualice, bazate pe unitatea din comunitate. Mai mult, generatorul de mișcare este bazinul, mișcarea șoldurilor joacă cel mai important rol în dansurile africane, senzualitatea (=conexiunea cu senzațiile) și energia sexuală, care este energie creatoare, fiind prețuite la adevăratul lor potențial. Alte straturi de baza sunt magnetismul, focul interior, curajul, autenticitatea, schimbul de energie, cercul, natura sălbatică a omului. Pentru România și oamenii ei, crescuți dintr-o cultură în care aceste aspecte au fost transmise cu multă rușine si vinovăție atașată, poate fi dificil și temător să se conecteze cu cultura africana și să învețe secretele ei pentru o viață în care celebrarea este pe primul loc, spune Cristina Tănăsescu.
Concluzii
Cu toate că, cultura dansului african era necunoscută acum 10 ani și aproape inexistentă în România, acesta s-a dezvoltat, a evoluat și a ajuns să fie populară la momentul actual și practicată de multă lume, atât la cursuri de dans, cât și la evenimente, petreceri, astfel devenind un fenomen și la noi în țară.
Dansul african e viața pură, direct de la sursa .Până la urma dansul nu e doar mișcare. Fiecare stil are o poveste de spus, o poveste care i-a împins pe oameni sa creeze și să spună povestea mai departe.
-Cristina Tănăsescu