Copilăria noastră afectează viitorul nostru. 

poza cu un copil supărat

Cum afectează traumele din copilărie adultul de azi?

Atunci când ne gândim la copilărie, ne imaginăm acea perioadă a vieții în care ar trebui să ne simțim în siguranță, să fim protejați și iubiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Din nefericire, realitatea este că mulți copii trec prin experiențe traumatizante, care influențează profund dezvoltarea psihică, emoțională și fizică, dar și modul în care aceștia formează relații cu cei din jur.

Sursele traumelor din copilărie sunt asociate cu abuzurile, neglijarea sau maltratarea. În funcție de natura evenimentelor traumatizante, dar și de sprijinul primit de la cei din jur sau de la specialiști, acestea pot fi depășite. În acest fel, adulții care au trecut prin situații dureroase în copilărie pot avea vieți normale și pot forma relații sănătoase cu cei din jur.

TRAUMĂ, traume, s. f. 1. Traumatism (1). 2. Emoție violentă care modifică personalitatea unui individ, sensibilizându-l la alte emoții de același fel.

De ce este important sa avem o copilărie iubitoare și liniștită? 

Copilăria este cel mai frumos moment al vieții și de asemenea, este perioada în care fiecare persoana începe să se formeze.  Este de maximă importanță sa avem o copilărie liniștitoare și să avem parte de dragoste părintească întrucât aceste lucruri ne pot afecta starea psihică pe lungă durata. 

Pe parcursul anilor, și odată cu maturizarea am realizat căci copilăria este cel mai frumos moment al vieții, este unul dintre darurile primite de la Dumnezeu, și am realizat căci o copilărie iubitoare poate sa îți schimbe viața.-Cotor Aliona (prietena mea)

Exista mai mulți factori care pot creste posibilitatea ca un eveniment neplăcut al copilăriei sa afecteze viața adulta și anume:

În primul rând: vârsta 

– Traumele pot apărea la orice vârsta însă copiii care au o vârsta fragedă sunt mult mai expuși și vulnerabili la această situație. 

În al doilea rând: nivelul traumei

-Traumele sunt diferite pentru toată lumea, iar fiecare individ face față la aceste lucruri într-un mod diferit. În general, traumele care sunt mai extreme pot lăsa totuși cicatrici permanente care pot afecta viața adultă.

În al treilea rând: durata evenimentelor

-Astfel, as dori sa precizez faptul că este de maximă importanță și durata acestor evenimente întrucât expunerea cronică sau repetată pot crește și nivelul de probleme. 

Cum apar traumele în copilărie?

Atunci când ai o vârstă fragedă este dificil să conștientizezi că o anumită situație te-a afectat. Prioritățile copilului sunt să descopere, să se joace, să petreacă timp cu părinții și alte activități care să le stârnească interesul. Odată ce se confruntă cu o întâmplare mai puțin plăcută, ei nu pot să distingă dacă situația respectivă este bună sau rea și de cele mai multe ori nu povestesc nimănui despre ce li s-a întâmplat. Copiii tind să se închidă în ei, iar emoțiile pe care le acumulează se dovedesc a fi mai târziu cauza problemelor din viața de om adult. De cele mai multe ori, copiii suferă traume din cauza părinților, însă se poate întâmpla să sufere un șoc și în raport cu alte persoane.

Traumele din copilărie au un rol foarte important în viața oricărui om pentru că la sfârșitul zilei toți avem un suflet, toți suntem răniți de anumite lucruri și toți avem lucruri prin care trecem care ne fac să suferim. Pe mine personal, traumele copilăriei m-au schimbat fără îndoiala în ceea ce privește persoana care sunt în ziua de astăzi. Consider că toți trecem prin lucruri care ne afectează și rămân cu noi toată viața însă aceste lucruri ne modelează pe noi ca oameni. Este firesc că și eu precum și alte persoane am trăit niște traume care au rămas cu mine până în ziua de astăzi. Spre exemplu, un lucru care pe mine m-a marcat este violența din orice punct de vedere, fie verbală, fie fizică, iar când vine vorba de acest subiect devin foarte sensibilă și incontrolabil mi se înmoaie tot corpul și îmi vine sa izbesc în plâns. -Pastor Ioana

Aceste vorbe spuse de către prietena mea m-au făcut sa realizez ca este firesc și normal să avem temeri in viață și să încercăm să fim precauți în ceea ce privește viitorul nostru, pe cât posibil sa evităm persoanele care ne trezesc aceste sentimente. 

Divorțul părinților influențează dezvoltarea ulterioară a copilului:

Dacă te numeri printre copiii ai căror părinți s-au separat, este posibil ca atunci când erai mic să fi simțit lipsa unuia dintre adulți. Familia este locul în care copiii se simt iubiți, protejați și în siguranță. Plecarea unuia dintre părinți declanșează o tulburare psihică de așteptare, ce poate duce la anxietate și depresie. Copilul trăiește cu speranța că mama sau tatăl se va întoarce, și rămâne dezamăgit când realizează că viața lui va fi diferită de acum încolo. Ajunși la maturitate, aceștia se vor simți incompleți și vor avea de suferit în viața personală, căutând în partenerul de viață părintele care le-a lipsit.

În experiența mea personală, aș putea afirma că divorțul in familie poate sa fie un eveniment care îți lasă cicatrici, întrucât o dată ce familia ta trece printr-un divorț este firesc că tu ai luat parte sau ai fost de față și la anumite certuri, conflicte sau neînțelegeri dintre părinții tăi. Acest eveniment este unul destul de traumatic care te poate face să devii foarte rece și închis în tine când vine vorba de viața romantică sau pur și simplu sa ai o frică că nu vei putea găsi iubirea niciodată.

Într-adevăr nu este un sentiment plăcut sa știi ca proprii tăi copii trebuie să treacă prin aceste lucruri, însă două persoane se pot separa indiferent de timpul pe care aceștia l-au petrecut împreuna. Niciun părinte nu vrea să își pună copilul prin așa ceva, însă unele decizii sunt făcute și pentru a lua niște măsuri in ceea ce privește viața acestora. – mama mea

Bibliografie:

1.https://www.bellanima.ro/articole/traumele-din-copilarie-la-adulti/
2.https://semneletimpului.ro/social/psihologie/doar-copilaria-ne-face-intregi.html/amp
3.https://goostomix.ro/cum-ne-influenteaza-traumele-copilariei-progresul-in-cariera-viata-personala-si-sanatatea/