Omul prizonier, telefonul ofițer

o fată ce stă noaptea lângă telefonul său

Imaginează-ți că ești un om dependent de telefon. E ora 3:00. Te trezești confuz din somn. În cameră e întuneric. Vrei să te ridici din pat și să mergi la baie. Ce faci? Aprinzi direct lumina? Nu. Îți cauți prin pat, pe jos, pe noptieră, oriunde în apropierea ta, telefonul. Îl găsești. Te ridici având blițul pornit sau luminiozitatea dată la maxim și mergi spre baie. Ce urmează de aici? Intri, dar nu singur. În minutele în care stai la baie ești cu el. Răspunzi la mesaje, stai pe TikTok, Instagram, Facebook sau alte aplicații iar somnul tău dispare.
Te uiți în oglindă și te minți că poți trăi fără. Totuși, e greu să îți imaginezi o lume fără telefonul mobil, mai ales acum când lucrurile din viața ta sunt conectate într-un singur dispozitiv (prieteni, liste, ședinte, etc.). Cum s-a ajuns aici?

În ultimii ani, tehnologia s-a dezvoltat extrem de mult, motiv pentru care telefoanele au devenit mai performante iar platformele digitale au fost îmbunătățite.
Un studiu de pe Statista a estimat cifrele deținătorilor de smartphone-uri.

Din 2013 până în prezent, 11 ani mai târziu, numerele aproape s-au dublat, având ca până în 2028 să crească și mai mult. Oamenii deja consideră telefonul mobil un strict necesar, un obiect indispensabil în viața zilnică. Astfel, mulți nu conștientizează treapta uriașă pe care o urcă atunci când încep să petreacă ore bune în fața unui ecran.

Platformele sociale, o cauză principală a dependenței

Te uiți la serial. Nu îți dai seama cât timp a trecut de când te-ai așezat pe canapea. Ești tot mai dornic să vizionezi următorul episod. Totuși, îți dai seama că poate ar trebui să iei o pauză de la acesta. Te ridici dar nu lași telefonul. Deschizi Whatsapp-ul, Instagramul sau Gmail-ul și începi să te uiți prin mesajele pe care le-ai primit în timpul în care te uitai la serial. Răspunzi la majoritatea din acestea. Începi să simți nevoia de a vorbi cu cineva tot mai mult. Ieși afară cu prietenii? Nu. Suni pe cineva, vorbiți 20 de minute apoi te întorci la episodul pe care îl urmăreai.

Un alt studiu de pe Statista arată că sunt 302 millioane de utilizatori social media doar în Statele Unite care folosesc platformele digitale aproape zilnic. Tot mai mulți oameni ajung să devină dependenți de propriul smartphone deoarece utilizează diferite aplicații, fie sociale, fie de streaming care îi fac să dorească să stea pe telefon mult mai mult decât ar trebui.
Se poate spune că o persoană suferă de dependență de telefon atunci când prioritizează timpul petrecut în mediul online și pune pe locul doi celelalte aspecte ale vieții: relațiile interpersonale, locul de muncă sau starea de sănătate. 
Persoanele care devin dependente de utilizarea telefonului simt tot mai mult nevoia să-și petreacă timpul online pentru a simți o stare de bine, de împlinire. În momentul în care nu au acces la Internet, acestea experimentează o varietate de emoții negative.

Petrec în jur de 7 ore pe telefon, în unele zile e mai puţin, dar când n am absolut nimic de făcut şi stau doar în pat, pot sta şi 10. Fără el ma simt efectiv pierdută.

-Ioana Mariș, studentă Media Digitală

Social Media addiction – Short Movie

Simptomele dependenței de telefon

Vrei să mănânci. Familia nu e acasă. Te simți singur. Ce poți face să înlături acest sentiment? Nu stai prea mult pe gânduri și găsești soluția perfectă. Deschizi telefonul. Îți pui un videoclip pe Youtube sau serialul preferat pe Netflix iar toată singurătatea dispare.

Persoanele care sunt dependente de telefon vor folosi acest dispozitiv în toate situațiile când vor dori să evadeze din lumea reală.

Când nu am telefonul, mă simt neajutorată!Uneori ajung să stau pe el chiar și 8 ore , mai ales atunci când mă uit la un serial. În acele cazuri, ajung să nu mai socializez cu familia și să îmi anulez ieșirile cu prietenii doar pentru a-l termina.

Antonia Cîrțală, studentă la Medicină

Conform rețelei private de sănătate Regina Maria, companie românească furnizoare de servicii medicale, simptomele sunt următoarele:

source: unsplash
  • Utilizarea telefonului în momentele de plictiseală;
  • Stări de anxietate când nu este folosit telefonul;
  • Trezitul în timpul nopții pentru a verifica telefonul;
  • Irosirea timpului pe telefon, fără un scop real;
  • Ignorarea persoanelor din jur pentru a folosi telefonul;
  • Izolarea de familie sau prieteni;
  • Probleme în a îndeplini o sarcină;
  • Frica de a rămâne pe dinafară:
  • Mințitul sau ascunderea față de ceilalți a cât timp petrecem pe telefon;
  • Anxietate la gândul că am uitat telefonul acasă, că se termină bateria ori că sistemul de operare nu mai funcționează, deși nu am avea nevoie de acesta;
  • Vibrația fantomă (sentimentul că am primit o notificare și telefonul vibrează, deși nu se întâmplă cu adevărat);
  • Teama că nu am primit niciun mesaj și nu ne scrie nimeni, denumită în engleză „textaphrenia”.

La finalul zilei, mă gândesc la cât timp am petrecut pe rețelele sociale și la cât timp am reușit să petrec cu oamenii reali, din jurul meu, iar, din păcate, rezultatul este unul trist. De obicei într-o zi obișnuită, petrec mult mai mult timp comunicand virtual, decat față în față, ceea ce categoric reprezintă o probelmă față de relațiile personale cu cei din jur.

Petronela Eftenie, studentă Management

Dependența de telefon, o problemă întâlnită mai ales în rândul copiilor

Te gândești la copilărie. Telefonul nu era prezent în viața ta. Erai fericit și liber. Te uiți la copiii din ziua de azi. Toți au tot felul de dispozitive performante. Îți pui o grămadă de întrebări, dar una e mai proeminentă. Cum ar putea copiii scăpa de dependența de telefon dacă sunt înconjurați de tehnologie și părinți ce încurajează involuntar spre această problemă. 

Conform unui studiu efectuat de EU Kids, majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic sau aproape tot timpul.

Într-o discuție cu Iulia Negoiță, cadru didactic al Grădiniței cu Program Prelungit numărul 16 din Sibiu, am discutat despre comportamentele pe care le prezintă copiii și cum aceștia devin dependenți de telefonul mobil încă de la niște vârste fragede.

“De-a lungul experienței mele cu copiii am observat foarte multe comportamente ce indicau începutul dependeței acestora de smartphone. Sunt întâmpinată în fiecare dimineață de 20 de preșcolari. Toți ar dori să îmi spună ce lucruri noi au învățat. Până acum ceva timp, se întorceau la grădiniță spunându-mi bucuroși că au reușit să memoreze o poezie sau un cântecel acasă. Acum, mă întâmpină cu melodii ce aparțin trendurilor de pe TikTok sau reproduc replicile persoanelor de pe aplicația respectivă. Uneori poate deveni copleșitor. Sunt mici și încă nu fac distincția dintre bine și rău. Din păcate, și părinții contribuie la problema aceasta. O situație concretă la care am fost martoră a fost atunci când un copil refuza să plece de la grădiniță, iar părintele, din dorința de a-l convinge să plece, i-a oferit telefonul. Din acel moment, cel mic a fost captat de videoclipurile prezentate pe dispozitiv și nu a mai opus rezistență plecării.
Majoritatea părinților împing involuntar copiii spre dependență pentru că oferă prea mult acces și libertate. Atunci când părinții vor să îi țină ocupați pe cei mici, le oferă telefonul, uitând de efectele negative pe care le poate produce acesta. Din fericire există multe soluții pentru a remedia problema. Pe lângă faptul că ar putea să le ofere telefoanele doar în situațiile necesare, există și aplicații speciale pentru gestionarea timpului petrecut de copii pe telefon!
Totuși, aceștia au nevoie să se adapteze noilor tehnologii. Telefonul a ajuns un obiect indispensabil în zilele noastre iar mai devreme sau mai târziu, aceștia vor avea nevoie de el. Important este să conștientizăm că utilizarea zilnică a telefonului de către copil, este o problemă.”

source: unsplash

Surse

https://www.statista.com/forecasts/1143723/smartphone-users-in-the-world
https://www.statista.com/topics/3196/social-media-usage-in-the-united-states/#topicOverview
https://youtu.be/QugooaNRnsk?si=AABXJI6JWseyoapo
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/dependenta-de-telefon#paragraph8318084
https://blogs.lse.ac.uk/parenting4digitalfuture/2020/02/11/eu-kids-online-2020-finds-more-risk-to-children-online-but-not-always-more-harm/