Mai jos ți-am făcut topul celor mai bune filme românești dramatice, noi și vechi, pe care trebuie să le vezi!
I.Poziția copilului (2013)
„Poziția copilului” este filmul românesc câștigător al Ursului de Aur și al premiului FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, 2013. Având-o în rolul feminin principal pe Luminița Gheorghiu, nominalizată și câștigătoare a câtorva premii de referință pentru interpretare, filmul spune o poveste, dură și duioasă în același timp, despre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru unicul ei fiu.
În rolul principal masculin, Bogdan Dumitrache a cărui interpretare rezonează perfect cu cea a Luminiței Gheorghiu, se alătură altor actori de marcă, familiari deja publicului și criticilor europeni de film: Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia.
II.Poarta Albă (2014)
Doi frati ajung intr-un lagar de munca fortata de pe canalul Dunare-Marea Neagra. Intre tipete, mandrie, disperare si transpiratie, cei doi gasesc speranta atunci cand il cunosc pe singurul om care le poate reda speranta si poate chiar si credinta. Iata cum sa gasesti lumina in momente de intuneric, cand pare ca nu mai ai nici o sansa.
III.Cripta (2014)
Leduc, om de afaceri francez, pregăteşte renovarea unui vechi cartier din staţiunea Băile Herculane. O frescă romană dintr-un subsol ar putea întârzia proiectul, aşa că încearcă să-i dea foc. Doar că rămâne prizonier din greşeală într-o curte. Nu reuşeşte să scape timp de mai multe zile, cartierul fiind pustiu. Încearcă să apeleze la puţinii locuitori rămaşi şi se transformă dintr-o persoană civilizată într-un sălbatic. Va evada vreodată?
IV.Aferim! (2015)
Aferim! este un film românesc din 2015 regizat de Radu Jude. Acţiunea se petrece în Ţara Românească, la începutul secolului 19. Această dramă istorică descrisă de The Hollywood Reporter ca fiind “surprinzător şi sălbatic de amuzantă”, a primit numeroase critici pozitive. Cei de la Variety au numit-o “o privire excepţională şi extrem de inteligentă asupra unei perioade cruciale din istorie
V.Live (2015)
Ema este o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații. Succesul emisiunii depinde major de rating, iar Ema e dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar și toate resursele pentru a scoate adevărul la iveală. Unul dintre cazuri o aduce în mijlocul unui scandal de proporții care îi va schimba dramatic viața. Ema va fi prinsă în strânsoarea unei uriașe și periculoase mașinării care demască cele mai controversate personaje politice ale momentului
VI.Ilegitim (2016)
“Ilegitim” spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.
VII.Bacalaureat (2016)
Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.
VIII.De ce eu? (2015)
Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
IX.Fixeur (2017)
„Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.
X.Dublu (2016)
„Dublu este un film septic, care vorbește despre depresie, izolare și lipsă de maturitate. Este inspirat din realitatea care ne înconjoară și mai ales din faptul că de cele mai multe ori detalii insignifiante din viață devin adevărate celule negre, care ne transformă în persoane depresive și lipsite de apărare. Povestea lui George poate fi povestea oricăruia dintre noi. Mai devreme sau mai târziu criza vârstei de mijloc ne va lovi pe toți.”
Acestea sunt recomandările mele de filme românești apărute în ultimii ani. Pe tine care te-a impresionat?