În societatea noastră există tot mai puţine meserii “nobile” , considerate astfel încă din cele mai îndepărtate timpuri. Printre primele locuri se regăsește, bineînteles, meseria de medic. Imediat după ce proaspeţii absolvenţi depun solemnul “Jurământ a lui Hipocrate” şi devin oficial medici, pornesc în căutarea specializării care să li se potrivească exact ca o mănuşă.
În iunie 2016, pe stadionul Cluj Arena peste 400 de studenţi UMF-specializarea Medicină Generală şi-au luat adio de la anii de studenţie şi au pornit pe diferite drumuri. Aceste drumuri pe mulţi i-au adus la Cluj, formând o comunitate de tineri rezidenţi care vor să aducă o schimbare în sistemul medical românesc.
De atunci au trecut 2 ani şi câteva luni , iar studenţii care aveau de gând să schimbe lumea sunt acum rezidenţi cu decizii din ce în ce mai greu de luat.
Meseria lor este diferită faţă de ceea ce ne închipuim noi, ei sunt conduși zi de zi de pasiune, voință și devotament.
Povestea începe aici :
” Unele evenimente şi-au lăsat amprenta asupra mea “
În incinta spitalului Medicală 2, am găsit-o pe Raluca Şuta, Ralu după cum îi spun prietenii , Dr.Şuta după cum o cunosc ceilalţi.
“Există anumite experienţe familiale din trecut care şi-au lăsat amprenta asupra mea și m-au determinat —într-o anumita măsură— să aleg această meserie. “
Raluca este medic rezident internist în anul 3, absolventă a Facultății UMF Cluj-Napoca. De mică își dorește să ajungă medic, însă doar în ultimul an de facultate a realizat ce fel de medic vrea să fie. Medicina internă presupune contact primar cu pacienții, consultarea și diagnosticarea acestora.
Această meserie aduce pentru Raluca diferite greutăţi în luarea unor decizii de diagnosticare sau tratament , dar răsplata sufletească vine deseori pe neaşteptate.
“Un caz aparte este un domn în vârsta de aproximativ 50 de ani, diagnosticat cu un tip agresiv de cancer, in stadiul IV (terminal), care m-a impresionat în mod deosebit prin optimismul şi motivaţia de care a dat dovada în perioada în care m-am ocupat de el. O persoana care, deşi era cu dureri crâncene, nu se plângea niciodată. Era mereu cu zâmbetul pe buze şi îi încuraja pe ceilalţi pacienţi (care erau într-o situaţie mult mai fericită decat a lui…). Pentru mine (şi cred că pentru toţi cei care l-au cunoscut) ramâne un model de urmat.Un astfel de om te obligă sa iţi restartezi percepţia asupra vieţii (dar şi asupra morţii), să revii asupra priorităţilor din viaţa ta, asupra persoanelor si lucrurilor care trebuie să fie apreciate cu adevărat, dar şi asupra momentului prezent – acela pe care cei mai multi din noi uitam sa il… trăim” , spune Raluca.
Deși Raluca iubește să fie medic, dupa 3 ani de rezi a conștientizat faptul că, sistemul din România este unul deficitar. “Chiar dacă în multe domenii România se ridică la nivelul unor state ultradezvoltate, în sistemul nostru există numeroase probleme administrative, non-medicale”, spune Dr. Șuta. Printre problemele enumerate de ea se evidențează birocrația, lipsa de educație medicală și dezinformarea.
“Munca unui medic este practic dublată – totul este înregistrat atât în sistemul informatic, cât și scriptic. Acest fapt este consumator de timp, cât și de materiale, deci este și costisitor, până la urmă. Timpul pierdut în acest sens ar putea fi utilizat în favoarea pacienților (care, pe bună dreptate, se plâng de faptul că nu li se acordă timpul necesar). Totodată, educația medicală este esențială în ziua de azi. Un pacient educat, conștient de situația sa este mult mai compliant, lucru benefic lui, în primul rând”, adaugă Raluca.
“Aș încuraja”
Experiența tinerei doctorițe a făcut-o să înțeleagă faptul că, în sistemul sanitar românesc este mare nevoie de inițiativă. O rezolvare a unei alte probleme din România (lipsa interesului pentru spitalele mici) este investiția în amenajarea centrelor medicale locale. Dorința ficăruia de a fi tratat în condițiile cele mai bune, cu personal extrem de capabil și echipamente de ultimă generație, duce la supraaglomerarea spitalelor mari, astfel întârzierea unor tratamente de specialitate sau investigații mai aprofundate.
“Daca pacientul respectiv ar putea dispune de toate acestea in spitalul cel mai apropiat de domiciliu, s-ar evita numeroase situatii neplăcute.”
Muzică și blog
Prima dragoste a Ralucăi este, desigur, medicina însă, nu este singura. Dr.Șuta este pasionată de muzică. Având prieteni cântăreți, dragostea pentru muzică s-a născut într-un mod natural. Pentru a-i susține, a început să scrie pe blogul personal despre performanțele acestora. Blogul a ajuns la un număr foarte mare de urmăritori, depășind cu aproximație numărul de 37 000 de cititori. Raluca postează cât de des poate, însă sub anonimat deoarece consideră că nu ea are nevoie de susținere din afară, susținere care i-ar ajuta mult mai mult pe prietenii și cunoscuții ei. “Satisfacția sufletească pe care o am știind că i-am putut ajuta nu se poate compara cu nimic altceva”, declară Raluca.