Donarea de sânge în spitalele românești

    Numai 1,7% din populaţia adultă din România donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa. Una dintre cauze pare a fi lipsa de campanii publice care să promoveze importanța sângelui, iar astfel, publicul să-și dea seama că până la urmă, viețile unor oameni depind de gestul lor.

     Acțiunea de a dona sânge este benefică pentru sănătate, scăzând presiunea sanguină, a glucozei din sânge, dar și a ritmului cardiac. O singură donare poate salva până la trei vieți.

      În plus, sângele poate fi folosite în mai multe scopuri precum transfuzii, în timp ce globulele roșii, plasma sau trombocitele pot fi utilizate pentru a-i ajuta pe pacienți în diferite situații (tratamente anticancerose, boli care determină anemia etc.).

Condițiile actuale din centrele de transfuzii din România

     Un raport al Comisiei Europene de acum 2 ani indică faptul că dotările centrelor de transfuzii sunt în urmă cu 5 decenii, fiind insuficiente pentru gestionarea eficientă a colectării, testării şi prelucrării sângelui.  De asemenea, s-a cerut revizuirea Institutului Național de Transfuzii de Hematologie, după ce s-a constatat că pacienţii sunt trataţi în spaţii vechi şi inadecvate.

        În București, există un singur centru de transfuzii sanguine care furnizează plasmă şi produse derivate, pentru 60 de spitale. Acest centru primește un număr ridicat de donatori zilnic, dar va trebui să-și schimbe sediul, deoarece clădirea nu este conformă cu standardele Uniunii Europene.


Spitalele care fac risipă de sânge

„Fiecare spital cere o anumită cantitate de sânge, mult peste cât are nevoie şi nimeni nu verifică, cu precizie, cât din ce s-a cerut s-a şi consumat. Nu există oameni care să facă astfel de verificări, iar produsele din sânge au o valabilitate redusă. Se face risipă în anumite spitale”, a declarat Radu Gănescu,  președintele 
Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România pentru Adevărul

Rudele pacienților își riscă  libertatea pentru a primi sânge

     La anumite spitale din România li se cere familiilor pacienților care au nevoie de sânge să facă dovada scrisă a faptului că au existat donatori pentru un pacient sau altul. Este total incorect, pentru că un astfel de schimb de informații trebuie să se facă doar între centrul de transfuzii și spitalul respectiv.

         Criza de sânge cu care se confruntă majoritatea spitalelor din România, generează situații la limita legii. Sunt medici care le cer rudelor pacienților să cheme cât mai mulți oameni să doneze pentru bolnav. Unii chiar spun că fără acești donatori pacientul respectiv nu va primi sânge, deși acest lucru este ilegal, și poate fi pedepsit, cu închisoarea, întrucât procesul de donare este anonim.

     Scandalul transfuziilor din Slobozia a scos la lumină aceste nereguli încă din 2014. Potrivit procurorilor, nicio solicitare a medicilor din spitalele din Ialomiţa, pentru flacoane cu sânge, nu era aprobată fără avizul direct al Cristianei Stoian, şefa centrului de transfuzii din Slobozia. Dozele ar fi fost oferite contracost, cu preţuri ce variau de la 50 de lei la 200 de lei. Mai mult, au fost cazuri când pacienţii nu au primit sânge, chiar dacă îl plătiseră, pentru că medicul curant nu era în relaţii bune cu Cristiana Stoian. “La revedere, următorul!”, era reacţia cinică a şefei instituţiei respective, susţin procurorii. 

donate blood design, vector illustration eps10 graphic

Un exemplu de altruism din partea străinilor

        În iunie 2013, 19 români şi-au pierdut viaţa, iar 28 au fost răniţi într-un accident de autocar în Muntenegru, după ce autoturismul a derapat de pe drum, prăbușindu-se într-o râpă, la aproximativ 40 m mai jos de nivelul drumului. Mai mult, ziua de 26 iunie a fost declarată zi de doliu de către guvernul muntenegrean.

Românii au rămas impresionaţi de faptul că jumătate din locuitorii acelui orăşel au mers să doneze sânge. Trebuie subliniat contextul lor social, faptul că au trecut printr-un război, unde donarea de sânge a devenit un gest de prestigiu”, a declarat sociologul Alfred Bulai pentru ,,Adevărul”.

     Blood Network este cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România și a fost inițiată de organizatorii festivalurilor Untold si Neversea. 

      În fiecare an, cei dornici de o experiență de festival pot dona sânge atât în centrele fixe din fiecare oraș, unde primesc reducere pentru achiziționarea abonamentului de festival, cât și la caravanele mobile unde primesc bilete gratuite de o zi la unul dintre cele două festivaluri.

„Campania Blood Network se dezvoltă de la an la an. În 2019, am adăugat încă trei orașe în care va ajunge caravana de donare de sânge: Târgu Mureș, Sibiu și Oradea. În acest fel, pe lângă centrele de transfuzii din toată țara, tinerii pot dona la caravana mobilă care, în acest an, poate fi găsită în 9 orașe din România. Ne dorim să creștem numărul de donatori de sânge, mai ales că spitalele din România au o nevoie constantă de sânge” a declarat Edy Chereji, director de comunicare Untold&Neversea, pentru Pro Tv

        Donarea de sânge reprezintă un act medical, fiind necesar ca totul să se facă pas cu pas. Astfel, doctorii au trebuit să verifice tensiunea celor veniți la donare, să se uite la trecutul medical al fiecăruia, astfel încât să îndeplinească toate criteriile pentru adona, iar mai apoi a urmat donarea propriu-zisă.

       Caravana mobilă de anul acesta a putut fi găsită pe 11 și 12 mai în Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor. În ciuda faptului că donarea de sânge trebuia să înceapă la ora 8, primele persoane au ieșit din autobuz la ora 9.

Sursa foto: Cluj-AM.ro

     Am putut observa cum atât tinerii, cât și cei în vârstă s-au mobilizat pentru a participa la campania ,,Blood Network”   într-un număr cât mai mare. Majoritatea dintre ei nu și-au pierdut calmul, chiar dacă au avut de așteptat mai multe ore pentru a intra în posesia biletuluiparticipanții la această acțiune au fost destul de mulțumiți, deoarece gestul lor va salva mai multe vieți.

Platforma ,,Și eu donez”, prima comunitate națională pentru donatori

      Rețeaua donatorilor de sânge a fost lansată în 2017, împreună cu Untold, cu scopul de a crea prima comunitate națională a donatorilor de sânge din România. „Și eu donez” a ajuns la 6000 de membrii.

,,Credem că aducerea tehnologiei în donarea de sânge, realizarea unei baze de date integrate, chemarea membrilor rețelei la centrele de transfuzii cu ajutorul telefonului mobil, prin alerte segmentate, sunt soluțiile care vor rezolva criza permanentă de sânge cu care se confruntă România și multe țări din lume.”, a declarat ALEX LIVADARU, fondator „Și eu Donez” pentru Cluj.com.


Viitorul donării de sânge în România

        În viitor, numărul donatorilor de sânge din România ar putea să scadă drastic, întrucât Uniunea Europeană impune spitalelor românești ca până în 2020 să nu mai ofere niciun beneficiu material persoanelor care fac acest gest umanitar.  Astfel, bonurile de masă în valoare de 63 de lei și reducerea pentru  transportul în comun nu vor mai putea fi acordate donatorilor. Majoritatea românilor donează pentru a beneficia de aceste beneficii.

      În țări precum Anglia, Franța sau Germania, donatorii nu primesc nimic în urma actului de donare, iar procentul donatorilor este mult mai mare.

       Așadar, chiar dacă nu există o cultură dezvoltată a donării de sânge în România, sunt vizibile unele progrese și inițiative, precum campania „Blood Network” sau platforma „Și eu donez”. În viitor, ar trebui organizate mai multe campanii de informare a populației cu privire la beneficiile sociale și individuale ale actului de donare de sânge.