Mulți spun că au un suflet călător, că nu pot sta prea mult într-un loc, că o destinație nouă și necunoscută îi încarcă cu o energie pe care nu o pot descrie în cuvinte. Acestea sunt persoanele care își petrec zilele de muncă cu gândul la viitoarea vacanță, și zilele de vacanță dorindu-și ca aceasta să nu se mai termine niciodată. Și sunt cu totul îndreptățiți să își dorească asta, nu? Apă, soare, căldură și fructe delicioase dacă te afli într-o destinație tropicală; atracții turistice cu încărcătură istorică, multă artă și cafenele șic pe marginea unei străduțe din Roma sau Paris; peisaje naturale neatinse de om, safariuri sălbatice și animale neîmblânzite; activități sportive de tot felul, după propriul plac. Cum să nu îți placă așa ceva și să nu ți-l dorești la infinit?
„Fiecare destinație te învață ceva și cu siguranță amintirile sunt neprețuite”
Manuela Lupașcu
A călători nu presupune doar să îți iei bagajul și să îți părăsești locul de baștină. Să călătorești înseamnă să te îmbogățești: cu experiențe, cunoștințe, amintiri. Înseamnă să îți ieși din zona de confort, să te supui unui risc (nu numai în situația epidemiologică actuală), să lași în urmă lucruri vechi și să accepți cu brațele deschise lucruri noi. Să explorezi. Să vezi. Să auzi. Să simți. Să înveți. Să crești (mental și spiritual). Să ajungi persoana care întotdeauna ți-ai dorit să fii, dar totuși nu știai cum să te ajuți să devii ea.
Un trend printre tineri
Un studiu din 2014 realizat de Evenbrite arată cum generațiile tinere investesc din ce în ce mai mult în experiențe culturale, călătorii și evenimente live și din ce în ce mai puțin în partea materială a lucrurilor.
Iulian Lupu – 40 de țări în 4 ani
La o primă discuție, Iulian se descrie ca fiind „îndrăgostit de călătorit și descoperit culturi noi” ceea ce poate afirma fiecare dintre noi, fără ezitare, dacă este întrebat ce părere are despre călătorii și ce îl motivează să se gândească visător la meleaguri străine și fascinante. Ceea ce îl deosebește, însă, pe acesta de majoritatea tinerilor din generația sa este curajul cu care, în urmă cu 4 ani, și-a părăsit jobul și a pășit în aventura vieții sale.
După luarea deciziei ce urma să îi schimbe viața, acesta a ajuns în peste 40 de țări motivat de fascinația din copilărie de a vedea „capitalele îndepărtate ale lumii”. În momentul actual îl putem găsi în Miami (Florida), bucurându-se de soare și atmosfera americană.
„În fiecare loc încerc să văd frumosul și ce e mai bun din el”
Devenite o „adicție”, călătoriile înseamnă pentru Iulian curaj, aventură, bogăție, prilej de cunoaștere atât pe sine, cât și alte contexte culturale și îi încurajează pe tineri să călătorească.
„Descoperiți lumea și o să vă descoperiți pe voi!”
Manuela Lupașcu – Călătorie și business 2 în 1
Fostă sportivă de performanță și actualmente creatoare de conținut pe diverse platforme de socializare, Manuela a reușit în cei câțiva ani de când activează în online să îmbine utilul cu plăcutul. „Mai ales în ultimii ani, pentru mine călătoritul a reprezentat un mix între bucuria personală și muncă. Aparatura nu lipsește niciodată din bagajul meu, însă faptul că le pot îmbina îmi aduce o satisfacție și mai mare”.
Cu un profil de Instagram foarte plăcut ochiului, plin de fotografii din jurul lumii, Manuela reprezintă, poate, pentru multe tinere un ideal în ceea ce privește atât latura estetică, cât mai ales în carieră și reușita de a găsi o activitate care te pasionează care să îți producă și venituri.
Din ce în ce mai mulți tineri pun preț pe experiențele pe care le au, și nu neapărat pe bunuri materiale. Plătesc pentru experiențe, călătoresc în capete pierdute de lume fără semnal telefonic sau internet și se bucură de ceea ce au culturile locului de oferit. „Am fost surprinsă de diversitatea culturală și obiceiurile lor, fiind complet diferiți de ce întâlnim în Europa. Și aici aș putea spune: Bangkok, Thailanda și Bali, Indonezia.” povestește, în cadrul discuției tânăra.
„Fiecare călătorie vine cu particularitățile ei și consider că ce îmi oferă una, nu îmi oferă cealaltă.”
Andra Darie și Andrei Dodițe – Călătorii uimitoare încadrate într-un buget redus
Mulți dintre tinerii călători sunt fie studenți, fie absolvenți la început de carieră care, cu siguranță, nu câștigă încă sume exorbitante. Și cu toate acestea în fiecare dintre ei există o dorință arzătoare de a călători, iar o parte dintre ei au descoperit cum să joace în afara regulilor și să călătorească și cu bani puțini.
Andra Darie și Andrei Dodițe, „cuplul călător” cum le place să-și spună, au început în plină pandemie să-și documenteze planurile de călătorie cu bani puțini. Aceștia împărtășesc cu urmăritorii lor sfaturi de cum să îți organizezi o vacanță reușită, în locuri cât mai variante, cu un buget limitat.
„Noi mergem în vacanțe pentru peisaje și experiențe noi, nu pentru mâncare scumpă sau cazări luxoase.” – Andrei Dodițe
Partenera sa de viață. dar și de călătorii povestește despre ultima lor aventură: „Cea mai scumpă vacanță a fost și ultima, în Tanzania. Aici am stat două luni și am cheltuit aproximativ 2 mii de euro. A fost o experiență unică și pe care o recomandăm tuturor. Africa e superbă!”
Anca Cheregi și Bogdan Pop – Călătorii cu autorulota
Anca și Bogdan sunt un alt cuplu de îndrăgostiți care a decis să ia lumea cu asalt în aventuri care mai de care mai interesante și spontane. Pasionați și de fotografie, cei doi revin întotdeauna din călătorii cu fotografii superbe pe care le postează atât pe conturile de Instagram, cât și pe blogul deținut de Anca. Aș vrea să pot atașa aici toate pozele lor care m-au lăsat fără suflare, dar ar fi mai multe poze decât conținut.
Două săptămâni de călătorit cu autorulota prin Alpi și Dolomiți. Aceasta a fost aventura din toamna lui 2018 a celor doi aventurieri. Anca mărturisește că „Aș vrea să spun că i-a luat 5 minute bune să mă convingă (lui Bogdan), dar în realitate am fost sold la cuvântul “rulotă”. Din ceva motiv, imaginea unei rulote pe un drum șerpuit de pădure e, pentru mine, cel mai aventuros, hygge și instagramabil lucru din lume.”
De ce alegem să călătorim?
Călătoriile sunt unele dintre cele mai bune investiții pe care un om le poate face pentru propria dezvoltare. Nu aduci un plus numai vieții tale, ci și în a celor din jur și a celor ce vin din urma ta. Călătorind, te ajuți pe tine să îți ajustezi modul de a trăi, de a vedea lumea, de a te raporta pe tine la restul, și pe ei la tine. Îți creezi, cum spune și Manuela Lupașcu, „amintiri. Pentru că este important cu ce ne întoarcem.”. Legi prietenii, cunoști oameni a căror cultură nu ai văzut-o, poate, decât în filme; te ajuți să devii versiunea ta cea mai bună, cea la care visezi din cele mai fragede momente din adolescență. Și toate acestea, datorită simplei curiozități copilărești de a ști ce se întâmplă și în alte locuri, nu numai la tine acasă.