Berea artizanală cucerește inima românilor

Berea artizanală, denumită și „craft beer” a început să câștige teren în fața berii obișnuite și în România. Cu toate că am avea tendința să credem că această mișcare este una recentă, ea există încă din 1960-70, și a fost inițial inspirată de marile firme producătoare de bere, dar cu timpul, producătorii au încetat să mai reproducă și s-au axat pe crearea propriilor stiluri care să le definească berea. La fel au făcut și cei de la Hop Hooligans Brewery care consideră că o bere artizanală bună, poate fi întotdeauna mai bună. În cazul lor, afacerea cu bere artizanală a venit ca un progres de la homebrewing, din dorința de a oferi oamenilor nu numai o bere cât mai proaspătă, ci și o experiență.

La început a fost berea, și berea era…

Berea își are originile din aceeași perioada ca și omul, iar conform unor documente istorice, ea a fost consumată de sumerieni, egipteni, greci și români. Aceasta a jucat un rol deosebit fiind utilizată mai cu seamă cu ocazia sărbătorilor populare și a Olimpiadelor, pe parcursul cărora vinul era interzis, dar și pentru că era considerată aliment, băutură cu proprietăți terapeutice, folosită că ofrandă. Conform unei legende, berea a fost descoperită acum aproximativ 6 000 de ani dintr-o greșeală nevinovată făcută de o femeie. În timpul preparării cerealelor, aceasta a răsturnat apă peste pâinea aflată pe masă, care în câteva ore a început să fermenteze. 

Trecând timpul, această băutura a fost îmbunătățită, dezvoltând odată cu ea o întreagă industrie a berii. În ultimii 50 de ani, a apărut o nouă ramură a acestei industrii și anume, berea artizanală. Mișcarea berii artizanale a început atât în Statele Unite, precum și în Regatul Unit, din dorința de a îmbunătății calitatea berii și a aromei acesteia, creând astfel, noi arome și stiluri. În 1979, Jimmy Carter legalizează producția de bere acasă ceea ce duce, în 1997, la o explozie de microberarii.

Fă… ce face popa

În România, producția de bere a început să se desfășoare în mănăstiri, încă din 1402 când voievodul Alexandru cel Bun dăruiește Mănăstirii Moldoviţa, printre alte venituri provenite din nişte mori obişnuite, şi o sladnița din Baia, urmând ca 6 ani mai târziu să acorde privilegiu comercial unor berari veniți din Liov pentru producerea berii. Această bere era fabricată artizanal din stoguri de orz și hamei. Câteva secole mai târziu asistăm la privatizarea fabricilor de bere din România, proces ce a dus la desființarea multora dintre ele sau achiziționării de care giganții macro din străinătate.

Când vorbim despre berea artizanală, în România, ea a urmat un plan mai scurt decât cel pe plan mondial deoarece a ars foarte multe etape. Fenomenul a ajuns la noi în 2010 când, la Timișoara, s-a deschis prima fabrică numită “Clinica de Bere”. În același an, se deschide la Cluj Berăria Klausen Burger, iar mai apoi, în 2013 se deschide la poalele vârfului Zăganu o berărie, urmată de Fabrică de Bere Nemțeana, în 2014 se lansează Bere Sara, iar în 2015, încep să apară berarii artizanale și în București. Astfel, conform unei cercetări realizate de Asociația Berarii României numărul microberariilor funcțional a crescut de la 2, în anul 2010 la 68, în anul 2021.

Din aceste 68 de microberarii fac parte și cei de la Hop Hooligans Brewery care și-au început afacere cu bere artizanală la finalul anului 2016 cu o investiție de aproximativ 90.000 de euro. Pentru ei, afacerea a venit natural și avut la baza pasiunea pentru berea artizanală pe care spun ei că au dobândit-o din afară țării “ în acel moment, România încă era la început în domeniu, cu doar câteva baruri abia deschise de 2-3 ani”. Cu toate acestea, ei consideră că românii au primit foarte bine atât conceptul de “craft beer”, cât și stiluri ca “ india pale ale” sau “spiced imperial stout” dovadă stând cifra de productie din 2022, și anume 1470 hectolitri. În ceea ce privește investiția inițială, ei spun că au întâmpinat multe surprize la început, însă a meritat fiindcă rezultatele nu au întarziat să apară, reușind să ajungă în 2021 la o cifră de afaceri de 3 288 128 ron.

“Mi-ar plăcea să cred că am ‘corupt’ încă de la început ceva lume cu berile astea ‘mai aromate’, cu tot felul de ingrediente exotice adăugate sau pur și simplu doar cu mai mult hamei” spun cei de la Hop Hooligans Brewery.  Deși la început berea artizanală avut o audiență destul de mică, aceștia declara că “nișă a crescut de-a lungul timpului. A apărut și o mai mare diversitate în oferta, cu multe alte berarii noi aducând și mai multe stiluri și arome în combinație. Nu e un adevărat boom, desigur, berea artizanală fiind totuși ceva mai costisitoare, scumpă, deci publicul larg poate fi reticent la început. Dar din ce în ce mai mulți oameni o descoperă” spune Cristian Mihai Dinu, cofondator Hop Hooligans Brewery.

Toți pentru bere și bere pentru toți!

După cum am zis mai sus, berea artizanală și-a făcut loc mai târziu pe piața din România, iar acest lucru se reflectă în comunitatea consumatorilor de bere artizanală, care “există, dar nu e neapărat ceva organizat”, spun cei de la Hop Hooligans Brewery. Ei nu consideră că acest lucru este o problema, atunci când există entuziasm și timp, pentru că după cum știm, timpul le rezolva pe toate. Cristian Mihai Dinu ne spun cum funcționează această comunitate “sunt grupuri prin toate orașele din țară care se întâlnesc, ori la barul preferat de bere craft, ori cu alte ocazii, pentru a încerca împreună beri, pentru a le discuta, pentru a învăța din experiențele de genul lucruri noi. Se tot conturează ‘bisericuțe’ pe social media (grupuri de Facebook, pagini de Instagram), și fac o treaba foarte bună.”

Ca și-n orice industrie, există un profil al consumatorilor, iar cei de la Hop Hooligans Brewery mi-au dezvăluit câteva dintre trăsăturile de bază ale consumatorilor de bere artizanală “în general, oameni deschiși către noi experiențe. Poate și oameni care călătoresc destul de des, și-au prins febra berii artizanale din alte țări, dar și oameni informați, cerebrali, curioși, care preferă calitatea în fața cantității. E și un anumit factor de coolness aici, care riscă foarte ușor să dea spre elitism, dar nu e neapărat cazul în general”. 

de la mare la mic

Chiar dacă este cel mai mare producător de bere din România, Ursus Breweries nu s-a limitat doar la producția de bere la scară industrială, ci a intrat si pe calea berilor nepasteurizate și a celor artizanale către retail, contribuind esenţial la dezvoltarea pieţei berii din România. Cu o investiție de 10 milioane de euro, cei de la Ursus Breweries au reușit atât să readucă la viață o fostă fabrică, dar și să creeze ceva care să atragă atenția rezultând, astfel, Bârlog – fabrica de bere artizanală din Cluj-Napoca.

Cu toate că stema de “craft” a fost pusă la îndoială în ceea ce privește berăria Bârlog datorită faptului că produc mai mult de 5,000 de hectolitrii pe an, produsele lor întrunesc toate calitățile care definesc o bere “craft”, atât prin procesul de fabricație cât și prin gustul, mirosul și aspectul berilor.

Încurcate sunt căile… unei beri artianale

Acum, sperând că ți-am stârnit interesul, ca să nu te rătăceșți, o să-ți prezint locurile din România unde poți să savurezi o bere artizanală cu un gust unic.

Și acum, ce?

Am vorbit de trecut, de prezent, iar acum este timpul să aducem în discuție și viitorul, iar cei de la Hop Hooligans Brewery au surprins chintesența acestuia în răspunsul lor: “Mai sunt multe de făcut. Ceea ce e minunat, nu am vrea să fie o scenă stagnantă. Multe proiecte, evenimente, locații noi ce se pot deschide care pot promova berea artizanală în general că o alternativă a berii de consum. Suntem aici for the ride, deci nu putem să sperăm decât la mai bine”.