Bere artizanală la tine acasă

Probabil că ai auzit de bancul ăla cu ursul care află de la un barman că există o bere ce-i poartă numele, iar la aflarea veștii Moș Martin exclamă: ”Da? Vreau și eu o bere Dănuț!”. Acum este șansa ta să-ți numești berea!

Ca în orice domeniu, la început este puțin mai costisitor, așadar primul pas este achiziționarea unui kit de bere gata pregătit (20-200 euro) și desigur, ingredientele.

Ingrediente:

  • 500 g de malț
  • 20 g de hamei
  • 1 kg de zahăr
  • un cub de drojdie
  • 12 l de apă

Cum se prepară:

  1. Pune cei 12 litri de apă într-o oală, după care adaugă malțul și hameiul și lasă totul sa fiarbă la foc mic;
  2. Lasă compoziția pe foc acoperită vreo 2-3 ore, până ce cantitatea de lichid scade;
  3. Compoziția se lasă la răcit până ce ajunge la temperatura camerei;
  4. După ce se răcește lichidul, strecoară-l într-un alt recipient folosind o sită și câteva bucăți de tifon pentru ca băutura să fie limpede;
  5. Adaugă 800 g de zahăr în compoziție, amestecând ușor;
  6. Cele 200 g de zahăr rămase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarnă o cantitate mică din lichidul preparat peste pasta obținută. Amestecă bine și toarnă în oala cu bere;
  7. Lasă la răcit o perioadă scurtă de timp, apoi adaugă și drojdia dizolvată;
  8. Toarnă berea de casă în sticle cu ajutorul unei pâlnii, lăsând câțiva centimetri liberi sub dop;
  9. Depozitează sticlele intr-un loc răcoros și lasă băutura să fermenteze câteva zile;

Tot ce îți rămâne este să pui mâna pe telefon și să-ți chemi prietenii la petrecere, pentru că berea asta artizanală și nepasteurizată nu rezistă mult, chiar dacă o ții în frigider.

Nu uita să încerci și ceva mai profesionist!