
Probabil că ai auzit de bancul ăla cu ursul care află de la un barman că există o bere ce-i poartă numele, iar la aflarea veștii Moș Martin exclamă: ”Da? Vreau și eu o bere Dănuț!”. Acum este șansa ta să-ți numești berea!
Ca în orice domeniu, la început este puțin mai costisitor, așadar primul pas este achiziționarea unui kit de bere gata pregătit (20-200 euro) și desigur, ingredientele.
Ingrediente:
- 500 g de malț
- 20 g de hamei
- 1 kg de zahăr
- un cub de drojdie
- 12 l de apă
Cum se prepară:
- Pune cei 12 litri de apă într-o oală, după care adaugă malțul și hameiul și lasă totul sa fiarbă la foc mic;
- Lasă compoziția pe foc acoperită vreo 2-3 ore, până ce cantitatea de lichid scade;
- Compoziția se lasă la răcit până ce ajunge la temperatura camerei;
- După ce se răcește lichidul, strecoară-l într-un alt recipient folosind o sită și câteva bucăți de tifon pentru ca băutura să fie limpede;
- Adaugă 800 g de zahăr în compoziție, amestecând ușor;
- Cele 200 g de zahăr rămase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarnă o cantitate mică din lichidul preparat peste pasta obținută. Amestecă bine și toarnă în oala cu bere;
- Lasă la răcit o perioadă scurtă de timp, apoi adaugă și drojdia dizolvată;
- Toarnă berea de casă în sticle cu ajutorul unei pâlnii, lăsând câțiva centimetri liberi sub dop;
- Depozitează sticlele intr-un loc răcoros și lasă băutura să fermenteze câteva zile;
Tot ce îți rămâne este să pui mâna pe telefon și să-ți chemi prietenii la petrecere, pentru că berea asta artizanală și nepasteurizată nu rezistă mult, chiar dacă o ții în frigider.
Nu uita să încerci și ceva mai profesionist!
