Avortul. O procedură morală?

  Senatul statului Missouri a aprobat o lege prin care aproape toate cazurile de întrerupere de sarcină devin ilegale,potrivit BBC News. Statul american Alabama a adoptat recent o lege anti-avort foarte strictă, care interzice întreruperea de sarcină chiar și în situația când sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest. Și alte state americane se pregătească supună la vot legi similare. Cât de importantă și corectă este această măsură? În ce condiții? Un subiect la fel de controversat atunci, cât și astăzi.

Pe reţelele de socializare a început o campanie numită #YouKnowMe, în care vedete de la Hollywood îşi povestesc experienţele legate de întreruperi de sarcină, pentru a atrage atenţia asupra faptului că una din patru femei sub 45 de ani a recurs la această procedură.

În România politica pronatalistă a lui Ceauşescu a avut urmări tragice: în urma decretului din 1966 prin care se interzicea avortul la cerere, au murit peste 10 000 de femei. 

Mișcarea de interzicere a avortului ia amploare pe zi ce trece. Există încă state care nu permit această procedură. Cât de moral este avortul? Într-o societate modernă, care respectă drepturile femeilor, este absolut necesară acceptarea, precum și legalizarea avortului, acesta fiind o alegere pe care numai mama este în măsură să o ia.

În primul rând, o sarcină poate pune în pericol sănătatea mamei. Orice viață contează, dar în situația în care nașterea pune în pericol viața mamei, apar complicații severe sau medicii descoperă că bebelușul va avea probleme grave de sănătate, este absolut umană alegerea avortului în detrimentul suferinței părinților și al copilului. De ce să aduce pe lume un copil care să trăiască numai suferința și la scurt timp după naștere să moară? De exemplu, în cazul în care, în timpul analizelor prenatale de rutină, copilul este diagnosticat cu anumite afecțiuni, se poate propune un avort terapeutic. Sfatul este căutarea unui medic neonatolog care să explice amănunțit diagnosticul. Evenimentele neaşteptate ce pot ameninţa viaţa fătului sau a mamei sunt periculoase, iar pentru acest lucru, avortul poate fi o metodă sigură și înțeleaptă.

În al doilea rând, un copil nedorit va suferi emoțional, fie că va fi păstrat sau dat spre adopție, copilăria lui va fi marcată de probleme, de frustrări și de încercarea de a își da seama cu ce a greșit să nu poată avea o familie normală. Dacă nu dorești să fii responsabilă de supunerea un suflet nevinovat unei astfel de torturi psihologice care îi poate marca viața, din nou, este alegerea ta să refuzi. Ca mamă, ești 100% răspunzătoare pentru copilul tău, și ar trebui să poți să alegi dacă să trăiești cu vinovăție toată viața. Digi24 spune că psiholoaga și cercetătoarea Antonia Biggs a declarat că cercetarea a arătat că, contrar părerilor multor persoane, „femeilor cărora li s-a refuzat procedura de avort au avut stări de anxietate și le-a scăzut stima de sine, spre deosebire de femeile care au făcut întrerupere de sarcină”.

Pe de altă parte, activiștii pro viața susțin că orice o mare dreptul să trăiască și invocă asta în scopul interzicerii avortului.“Avortul e interzis pentru că crima e interzisă”. “Fetusul e o formă de viață umană”. După părerea mea, fetusul poate fi o formă de viață umană, dar nu o persoană cu drepturi și discernământ format.În timp ce este adevărat că oricine are dreptul la viață, pentru mama, o sarcină forțată poate fi compromițătoare, și nimeni înafară de ea și de tata nu ar trebui să decidă în această privință.

Mai mult, în cazul a numeroase de femei, decizia de a lua o astfel de măsură se datorează unei probleme cu adevărat îngrozitoare, violul. Nimeni nu ar trebui forțat să ia o decizie pe care nu o vrea, mai ales una de o asemenea importanță. Atâta timp cât există libertatea la opinie și alegere, trebuie să respectăm decizia femeii. Exemplificând, Ashley Nicolette Frangipane, cunoscută Halsey, a participat la New York Women`s March în calitate de speaker, alături de alte mii de protestatare. Aceasta a mărturisit faptul că adolescența sa nu a fost deloc ușoară: a fost victima mai multor abuzuri sexuale și chiar și-a însoțit și cea mai bună prietenă la medic după ce a fost violată. Halsey spune că „E 2018 și am realizat că nimeni nu e în siguranță cât trăiește / Și fiecare prietenă pe care o știu ascunde o poveste asemănătoare cu a mea.” În acest caz, avortul este o soluție care ar trebui să fie permisă și desigur privită ca fiind morală.

Pentru a concluziona, pot confirma ceea ce J.J. Thompson (filosof American) afirmă: „ este cert că o femeie îşi poate apăra viaţa împotriva ameninţării la care o supune copilul nenăscut, chiar dacă aceasta înseamnă a-l ucide ” .

Este imperativ să recunoaștem suveranitatea liberului arbitru și să respectăm decizia persoanei care va fi cea mai afectată de problema în cauză. Întrucât nimeni nu este în măsură să ia decizii cu un astfel de impact asupra vieții unor părinți și a unui viitor copil decât cei ce l-au conceput, în opinia mea, avortul este și va fi o procedură importantă pentru ceea ce va urma. Opiniile sunt însă împărțite, iar din păcate, avortul va rămâne pentru mult timp un mare semn de întrebare.

https://www.foxnews.com/politics/fox-news-poll-voters-split-on-abortion-but-majority-wants-roe-v-wade-to-endure