La prima vedere, Rareș pare un om îmbrăcat ca orice altă persoană întalnită în Cluj. Poate are un stil ce bate la ochi, ce iese în evidență dacă este examinat cu atenție, dar dacă ai trece pe lângă el pe stradă cel mai probabil nu l-ai observa. Stilul abordat de Rareș este înclinat spre hip-hop și se schimbă în funcție de muzica pe care o ascultă. În cei 24 de ani de viață, Rareș a încercat mai multe stiluri vestimentare, însă a rămas fixat pe hainele “oversize”, care acum îl reprezintă. Oricât de mare ar fi geaca sau hanoracul său, mereu există în garderoba sa un tricou de o marime mai mare.În ziua de azi, Rareș lucează drept designer vestimentar. Atât ziua, cât și noaptea este în apropierea mașinii de cusut, cu o bucată de material textil în mână sau cu caietul de schițe deschis la ce pagină mai este liberă.

De obicei, când merg în vizită la apartamentul său, Rareș mă întampină cu replica: “Să vezi ce blugi mișto am făcut”. Iar de cele mai multe ori chiar așa este. Nopțile nedormite, alături de cătelul lui , Pipi, o țigară, un creion și caietul de notițe dau roade. Față de alte persoane, Rareș își face treaba cu mult entuziasm. De fiecare dată când are un design nou ce este acceptat de firma la care lucrează, zâmbetul lui îl dă de gol. Nu sunt mai mult de 6 luni de când lucrează ca designer. La început lucra și se motiva de unul singur, iar îmbunătățindu-și stilul într-un mod observabil, a evoluat. Chiar dacă meseria de designer vestimentar pare că necesită studii și multă informație în domeniu, Rareș nu a făcut o facultate să ajungă unde este acum.

De fapt, nimic din viața lui nu era așa cum este. Toată viața sa a avut o schimbare radicală în primăvara anului 2018 începand cu această replică.

“Să vezi ce am pățit din cauza lui Mădă”

Rareș -2021 când a povestit întâmplarea pentru prima dată

Pe atunci Rareș aproape împlinise 21 de ani. Încă mai avea speranțe că reușește să ajungă la facultate în Olanda și să plece din țară. Planul de a studia în Olanda nu era unul personal, era influențat de iubita lui din acea vreme, Mădălina. Cei doi își făcuseră multe planuri de când erau împreună, iar cel principal era să locuiască sub același acoperiș în Olanda.

Cum facem rost de bani?

Aceasta era întrebarea ce îl măcina pe Rareș zi de zi. Deja de 2 ani încercau să se mute în Olanda și nu aveau fondurile necesare. Cei doi lucrau din când în când casieri sau găseau joburi de moment doar că nu era de ajuns.
Într-o zi, între primăvară și vară, Mădălina venise în vizită la Rareș să petreacă timp împreună. Cel puțin așa credea Rareș. Mădălina intră în casă, nici nu își lasă jos geanta și spune :

-Trebuie să vorbim…

Rareș își schimbă instant starea, nu știa ce să mai facă, iar totul se oprește. Se așează pe scaun, Mădălina la fel și continuă:

-Nu o să-ți vină să crezi, o să putem face rost de bani să ne mutăm în Olanda”.

Rareș, confuz ” nu știam ce să mai zic, încă eram blocat” rămâne fără să zică nimic. Timp de 20 de minute bune, Mădă îi povestește cum niște “tovarăși” i-au oferit 2 posturi de scafandrii în Grecia. Rareș încă își amintește cum restul zilei au povestit doar despre asta și cum o să fie “vacanța în Grecia” deoarece a fost convins de replica Mădălinei: “Dacă mă iubești, o facem și pe asta”.

Analizând situația,nici măcar nu era un job cu contract. Tovarășul Mădălinei le oferiseră să vină în Grecia și să-i ajute să prindă și să vândă țestoase. Nu pare ceva ilegal când este spus în acest mod, dar braconajul este împotriva legii. Atât Rareș, cât și Mădălina știau aceste lucruri. Singurul interes era legat de sumă. Cei doi nu au mai luat în calcul riscurile, singurul lucru important era suma de 30.000€ de persoană și iubirea dintre ei.

Din acea zi, Rareș nu-și putea scoate din cap lucrurile spuse de Mădălina și avea aproape mereu zâmbetul acela aparte.

Excrusia în Zakynthos

Era luna Iunie, Rareș și Mădă erau pregătiți să meargă în Grecia alături de Cosmin, tovarășul ce le-a făcut legătura cu braconajul de țestoase. Împreună cu Cosmin, cei 3 au luat avionul către Zakynthos de la București. ” Nu am văzut nimic dubios cu omul ăla, chiar părea de treabă . În plus a zis că putem dormi la casa lui în Zakynthos ceea ce părea mișto”. Asta a fost părerea lui Rareș când l-a întalnit prima dată pe tovarășul Mădălinei. În Zakynthos, primele zile erau doar soare, mâncare și sunetul valurilor de la plajă.

“Nu-mi venea să cred ce se întâmplă, mă simțeam bine, eram cu Mădălina și urma să fac bani în prostie”

După 2 zilele petrecute ca în vacanță, cei 3 s-au întâlnit cu restul persoanelor implicate cu țestoasele. Rareș nu mai avea același zâmbet, tot drumul cu mașina dădea din picior și nu a spus nici un cuvânt. Cosmin i-a dus la un bar din apropierea mării, nu foarte aglomerat, cu copacii, hamace , șezlonguri și nisip cât cuprinde.”Come here my friends” au auzit cei trei după ce s-au coboât din mașină. Vassilis era seful barului, cât și șeful operațiunii, omul ce i-a întâmpinat. În spatele barului Vassilis le-a servit câte o bere și le-a explicat cum stă treaba. Rareș a început să fie sceptic, mai ales când a aflat că prețul țestoaselor este pe kilogram, iar cele mai mici țestoase ce urma să le prindă aveau 80kg. Prețul în schimb era unul foarte bun, 20 € pe kilogram. ” Când am auzit că trebuie să umplem 2 camioane cu țestoase era să mă înec. Nici nu mă simțeam pregătit, în aceași seară deja trebuia să merg să vânez țestoasele”

https://pxhere.com/en/photo/628204?utm_content=shareClip&utm_medium=referral&utm_source=pxhere

Câteva ore mai târziu, au apărut 2 camioane cu containere. Vassilis le-a făcut cunoștință cu Dimitris și Alexandra. Cei 2 erau restul echipajului. Toți 6 s-au urcat în mașini și au pornit către plaja unde frecventau țestoasele.

“Dupa 20 min de mers cu mașina, chiar mă aflam acolo, am coborât , iar Cosmin și Dimitris deja descărcau din camion echipamentul de scuba-diving și harpoanele.Primele țestoase au fost floare la ureche deoarece majoritatea se aflau pe malul mării”. După ce toate țestoasele de pe plajă au ajuns în containerul camionului a urmat partea grea. Trebuiau să prindă țestoasele ce înotau în ocean. Rareș, Mădă, Alexandra și Dimitris și-au luat echipamentul de scufundare, harpoanele și lanternele și au pornit. În acest timp, Vassilis și Cosmin stăteau de pază și încărcau țestoasele prinse în camioane.

“Sincer să fiu, cel mai greu era să găsesc țestoasele, pentru ca era întuneric ca dracu și foloseam o lanternă în apă și după ce le prindeam cu harponul și plasa, trebuia să le car până la mal.”

Așa a decurs toată noaptea echipei, iar camioaele mai aveau umpic până să fie pline. Dimineață, după ce soarele apăruse de ceva vreme, Dimitris se uită din apă spre mal și văzuse 2 siluete străine. Știa că Vassilis și Cosmin dorm așa că ceva nu era în regulă. Le-a dat de veste și celorlalți scafandrii și s-au îndreptat spre mal. Când Dimitris a fost observat de cele 2 persoane, acestea au fugit. În acel moment și Rareș și-a dat seama că ceva nu e în regulă, iar inima a început să-i bată mult mai rapid. Mădălina și Alexandra au plecat cu mașina lui Cosmin, Vassilis și Cosmin s-au trezit panichați și au plecat cu camionul plin de țestoase, iar Dimitri și Rareș cu camionul pe jumătate plin. Cosmin și Vassilis erau deja departe, Mădălina și Alexandra la fel. Rareș și Dimitris nu plecaseră bine că erau înconjurați de poliție. Aceștia veniseră pe ascuns și au reușit să-i surprindă. Era un haos, doar sirene de poliție în jurul camionului, ca într-un coșmar. Următorul lucru a fost sunetul unei arme de foc. Rareș era în scaunul pasagerului, credea că l-au împușcat pe Dimitri. Dar Dimitri nu era în camion. Camionul era oprit, iar Rareș a fost coborât de către forțele speciale și arestat. Jos din mașină a observat cauciucul spart al camionului, cel mai probabil de un glonț. El a fost urcat într-o dubă de poliție, fără Dimitris. Drumul ,escortat de poliție, a părut scurt. La secția de poliție, panica îl cuprindea. Transpira, nu era în stare să vorbească engleză.

După un timp de interogare, un alt polițist intră în camera unde se afla Rareș, apoi vorbește ceva neinteligibil cu interogatorul.

Ninety-five turtles ?!?!

Poza făcută la departamentul de poliție Zakynthos

Asta răsunase în toată camera după ce cei doi polițiști vorbiseră. Nu la scurt timp după a fost adus și Dimitris. Acesta, după ce poliția a ajuns, a reușit să fugă pe jos printre tufe. Nu a fost prins deoarece polițiști il aveau pe Rareș în custodie. Doar că Dimitris nu s-a dat bătut atât de ușor, a mers în apropierea secției de poliție și a așteptat. Presupunerile lui au fost bune. Vassilis și Cosmin abandonaseră camionul lor pentru a putea scăpa, iar poliția l-a găsit și la adus la secția de poliție. După ce au lăsat camionul nesupravegheat, Dimitris a încercat să-și revendice automobilul, dar fără succes. A fost prins în timp ce încerca să urce în camion. Următoarele ore la secția de poliție au fost pline de întrebări din partea polițiștilor.

Nu la mult timp, după seara petrecută în secția de poliție în arest, ambasada României a fost implicată în cazul lui Rareș și a cerut extrădarea. Rareș știa ce îl aștepta, dar gândul său era la Mădălina. Ea fugise de la locul faptei fără să o mai intereseze de Rareș. Cât timp era în custodia poliției avea destul timp să se gândească la ce a făcut prietena lui și unde ar fi putut să fugă. Interogatorii l-au întrebat despre Mădălina, dar nici Rareș, nici Dimitri nu știau de ea sau de ceilalți complici. Într-un final, pedeapsa a fost hotărâtă pe teritoriul Grecesc, cu intervenția ambasadei Române. Atât Rareș cât și Dimitris au fost condamnați la 6 ani de încishoare.

Dintr-o vacanță la soare, unde lui Rareș totul mergea bine alături de iubirea lui, totul s-a transformat într-o vacanță la răcoare. Nu era atât de frământat de pedeapsă precum ar fi alți condamnați. Gândul său era încă la Mădălina. “Nu reușeam să înțeleg cum a plecat așa fără să zică nimic…”. Rareș reconsidera toată relația cu Mădălina și cum a fost orbit de bani, dar mai ales de dragoste. “Chiar am avut încredere în ea și defapt proasta nu simțea la fel, chiar cred că s-a folosit de mine”. Cazul lui Rareș a fost redeschis la 3 luni după ce acesta a intrat în închisoare, cand Vassilis și Cosmin au fost prinși de către interpol. Cei doi au fost prinși pe un feribot când încercau să părăsească insula. Atunci cazul a fost redeschis și reevaluat. Vina a căzut în mare parte pe Vassilis deoarece el pusese tot planul în picioare și a “înșelat” celelalte persoane să comită braconaj în favoarea lui. Dupa reevaluarea cazului sentița lui Rareș a fost suspendată și a reușit să revină în România cu condiția să fie sub supravegherea poliției. La reîntoarcerea în România Rareș nu a prezentat un comportament ce ar fi ridicat suspiciuni de către poliție. De atunci, de la timpul petrecut în casă Rareș a dezvoltat ideile cu designul vestimentar. Încetul cu încetul a trecut cu gândul peste ce a făcut Mădălina și a reușit să nu mai trăiască în trecut, astfel dezvoltând planurile din prezent.

Chiar dacă a fost o aventură nebună și Mădă m-a lăsat baltă, încă mai am momente în care îmi este dor de ea. Da’ n-o să se mai întâmple să mă las orbit de dragoste în halul ăsta și o să am grijă cum viața amoroasă îmi influențează viața.

Rareș