Atelier de poezie marca Decopertat Cluj: prima comunitate de spoken word din România

Decopertat este o comunitate de spoken word performers și poeți din Cluj-Napoca, cu idealul de a merge și înspre latura de artă vizuală, care îmbrățișează artiști spoken word și poeți pe scenă. Serile de spoken word se desfășoară în barul Yolka și la Căminul Subcultural.

Înființarea proiectului și moderarea Decopertat

Proiectul a fost înființat de artistul vizual Tudor Mutrescu în Decembrie 2021 în Cluj, serile de poezie având loc sub formă de open mic, adică un microfon liber pentru toate persoanele dornice să își recite textele. Numeroși poeți au participat la serile de poezie pentru a-și face vocile auzite și a-și recita cu sinceritate textele pe scenă. La momentul actual, coordonatoarea principală a proiectului Decopertat Cluj este Arina Vizitiu, originară din Republica Moldova, poetă și performer. Aceasta își scrie lucrarea de dizertație pe apariția spoken word-ului și manifestarea sa în diferite culturi. Ea a acceptat funcția de moderator ,,din curiozitate, și a fost o provocare fiindcă încă nu știam limbă română așa de bine și nu fusesem moderator până atunci” , fiind pentru prima dată când a moderat o comunitate de artiști atât de variată și dinamică.

Arina Vizitiu moderând open mic-ul Decopertat

Co-moderatoarea Laurenția Plăcintă ne-a descris experiența sa în comunitate: ,,pentru mine experiența ca și co-moderator este una care m-a ajutat sa cresc, sa imi dezvolt abilitățile de comunicator si sa ies din zona de confort. Initial îmi era frica ca nu voi avea ce sa spun, mă voi bâlbâi sau alte aspecte de genul, însă odata apărută in scena devin una cu poeții si publicul. Asta m-a ajutat sa imi dezvolt si abilitățile de ascultare și uneori improvizare. Se intampla sa nu imi fac schite despre “ce voi vorbi” din timp, astfel totul imi venea pe moment. Acum ma simt in largul meu cu microfonul in mana, reusesc sa transmit energia si vibe-ul cald pe care il am in mine. Este o experienta intr-adevar frumoasa.” dar și modalitatea în care comunitatea a ajutat-o să se dezvolte: ,,Comunitatea a fost mereu un safe space pentru mine. Simt ca am reusit sa evoluez aici si sa ma manifest exact asa cum sunt eu, fara sa imi schimb identitatea pentru a ma plia dupa anumite criterii. Decopertat m-a ascultat iar comunitatea si oamenii din echipa au stiut sa imi ofere sprijinul, feedback-ul si tipsurile de care as avea nevoie ca si artist. Ascultându-i pe altii m-am simtit mereu inspirata spre a scrie mai bine, mai mult si mai de calitate.” fiind recunoascatoare pentru tot ce a invatat de la comunitate.

Atelierul de poezie Decopertat Lab, locul unde poezia ia naștere pe hârtie și se transformă în spoken word pe scenă

Pe durata desfășurării atelierului de poezie marca Decopertat Lab la care am participat, Arina ne-a dezvăluit informații despre lumea spoken word-ului și dezvoltarea sa: ,,competițiile de spoken word au apărut in 1980 în SUA și au devenit rapid populare, având succes în comunitate. În 1990, performerii spoken word au început să lucreze cu forma sa, realizând că spoken word-ul nu se potrivește pe hârtie, ci merge mai bine interpretat pe scenă cu muzică de fundal, astfel luând naștere spoken word-ul pe muzică, iar în anul 2000 au apărut primele albume de spoken word.” Arina ne-a relatat că spoken word-ul cunoaște manifestări diferite în funcție de zona geografică: ,,în SUA, este inclus în școli ca și activitate săptămânală, elevii experimentând cu forma și conținutul acestuia, iar competițiile de slam sunt foarte populare, pornind de la slam-uri pe oraș, stat și slam-uri naționale. Câștigătorii slam-ului național sunt recompensați cu premii și participă la slam-uri internaționale, concurând cu ceilalți câstigatori din țările care organizează slam-uri marca spoken word.”

În cadrul atelierului de poezie Decopertat Lab, 10 participanți au avut șansa de a lucra pe partea de poezie scrisă de-a lungul primei sesiuni din data de 7 Decembrie într-un cadru deschis și confortabil pentru poeți, alături de poeta Ioana Vintilă. Aceasta ne-a oferit sugestii gramaticale și de scriere în ceea ce privește redactarea poemelor, și a apreciat creativitatea participanților, care au avut texte potrivite pentru publicare, scenă sau ambele. Apoi, artista și performerul Eva-Maria Luca a preluat ștafeta și ne-a întrebat motivul datorită căruia am început să scriem, arătându-ne un video cu un spoken word performer și motivația din spatele său. În același timp, ne-a întrebat dacă am ținut sau ținem un jurnal. Atelierul a fost precedat de un open mic unde participanții și-au recitat textele, fiind invitate să recite și persoane care nu au luat parte la atelier.

Participanții urmărind textele la atelierul de poezie
Poeta Ioana Vintilă oferind feedback pe textele poeților

Eva Maria Luca ne-a împărtășit din experiența sa ca performer, poet și artist vizual și cum comunitatea a ajutat-o să prindă curaj și să se dezvolte ca artistă: ,,m-a făcut să realizez în aproape 8 ani de când fac spoken word că există voci puternice, care se vor auzite de către public, voci tinere de acum, că și eu eram foarte tânără când am început. Și mai pot zice nu doar că m-a ajutat să mă deschid cu poezii extrem de personale, poezii care nu sunt scrise pentru spoken word, ci m-a adus aproape de oameni, într-o comunitate în care m-am simțit acceptată și apreciată.” dorindu-și să întoarcă acest dar pe care Decopertat i l-a oferit prin a fi aproape și a susține poetele și poeții în practica lor artistică. Eva nu și-a dorit niciodată să fie pe scenă: ,,E foarte amuzant, dar nu mi-am dorit niciodată pe scenă. Mereu am desenat la șevaletul meu sau acasă, ori când eram pe teren, eram fotograf, deci mă ascundeam oarecum de subiect, care aici e publicul. Ce a făcut spoken word-ul a fost să îmi dea vocea pe care nu o aveam, să îi dea identității care scria în obscuritatea agendelor mele o față. Cerneală Înaltă (pseudonimul Evei) are loc să se exprime prin mine când sunt pe scenă și performez. Uit de mine ca Eva, uit de anxietate și de timiditate.” În grafică, partea asta de performance a creat un mediu favorabil să mă pot juca cu fonturi exagerat de mari, grosolane, linii drepte cu cerneală sau acrilic negru. Mi-au plăcut culorile și îmi plac, dar sunt un artist care folosește non-culori pentru exprimare. Pe partea de video (mai mult filmez), experimentez fix cu performance-ul, cu corpul meu, cu inflexiunile din voce și cu intonația, fonetica. Din liceu am fost interesată de limitele corpului, aici făcând trimitere la artista conceptuală de origine sârbă Marina Abramović care mi-a fost reper. Mi-aș dori în viitor să scot și pe scenă ce experimentez la mine în “atelier”. Despre coordonarea atelierului de poezie, aceasta a declarat că ,,A fost natural. Mi-am dorit să fie un cadru informal și a ajutat și spațiul foarte mult. Ce mi-am dorit de la sesiunea moderată de mine a fost să vorbim despre motivația intrinsecă pentru care scriem. De ce vrem să spunem ceea ce vrem să spunem? Sunt unele discuții care trebuie purtate în comunitatea de poezie pentru a înțelege de unde plecăm și spre ce vrem să mergem, asta la nivel personal, fiecare dintre noi. Mi-a plăcut că ne-am angrenat toți în discuție și că a fost un brainstorming care să pornească discuția pe mai departe.”

Eva Luca perfomând la atelierul de poezie Decopertat

În cadrul celei de-a doua sesiuni din 15 Decembrie, atelierul s-a axat pe partea de performance și delivery, adică modalitatea prin care un artist livrează și interpretează textul pe scenă în fața celorlalți, împreună cu poeta și spoken word performerul Lena Chilari, supranumită poeta Clujului. Lena a deschis sesiunea cu niște întrebări adresate fiecărui participant în legătura cu relația personală cu scena și ce așteptări avem de la atelier. Apoi, a destins atmosfera cu ajutorul unor exerciții de voce și jocuri, care au inclus toți participanții și le-au provocat creativitatea, inclusiv modalități care ne ajută să ne facem vocea auzită mai bine de pe scenă și interpretări diferite ale textelor, folosindu-ne de microfon sau de corpul nostru. Seara s-a încheiat cu un open mic, invitații fiind chemați pe rând ca să performeze textele, iar Arina ne-a adresat fiecăruia câte o întrebare în parte.

Participanții după cea de-a doua sesiune a atelierului.