Anxietatea în Timpul Pandemiei: Cum Afectează Criza Sanitară Sănătatea Mentală a Oamenilor

O poza cu o femeie care are in mana o foaie cu un zambet si la ochi este dat cu rimel

Cum a afectat anxietatea pandemia?


Singurătatea este un sentiment subiectiv pe care oricine l-a experimentat în anumite perioade din viața sa. În zilele noastre, din cauza restricțiilor pandemice, comunicarea obișnuită față în față pe care oamenii o folosesc a fost înlocuită masiv de comunicarea virtuală. Nu este surprinzător că astfel de circumstanțe au afectat bunăstarea psihologică a populației la nivel global, au exacerbat sentimentul de singurătate, anxietate și depresie. Sondajul, care a fost realizat în perioada martie – decembrie 2020, a avut ca scop investigarea sentimentului de singurătate și a stărilor emoționale asociate restricțiilor pandemice. Eșantionul de cercetare a fost format din 45 de subiecți, adulți cu vârste cuprinse între 23 și 34 de ani, cărora li s-a solicitat să completeze o serie de chestionare, de exemplu, Scala UCLA pentru a măsura singurătatea, chestionarul de anxietate . Participanții au completat chestionarele de două ori, mai întâi în martie 2020, când au fost lansate restricțiile pandemice, apoi în decembrie 2020, când restricțiile au fost relaxate și oamenii s-au obișnuit cu măsurile preventive împotriva pandemiilor. De asemenea, le-am cerut participanților să indice pe ce fel de știri despre virus s-au concentrat în principal:

a) știri care subliniază exclusiv amenințările și pericolul noului virus;

b) știri referitoare la cercetările, constatările și progresul științific realizat în înțelegerea noului virus;

O femeie care sta jos avand o stare de anxietate

Datele cercetării noastre arată că nivelul de singurătate, anxietate (atât trăsătură, cât și stare) și depresie au fost semnificativ mai mari în martie, comparativ cu același nivel din decembrie 2020. Dar nivelul ridicat de singurătate și depresie s-a păstrat și în decembrie. Tipul de știri despre virusasupra cărora s-au concentrat subiecții nu a fost un factor semnificativ pentru stările emoționale asociate cu singurătatea. Astfel, persoanele care denotă anxietate-trăsătură crescută prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări emoționale și au o nevoie mai mare de suport psihologic.


Comunicarea abordează o problemă actuală de cercetare: evaluarea impactului situației dificile de viață impuse de pandemia de Covid-19 asupra populației, în special a hipocondriacilor care sunt mai predispuși să sufere de stări de anxietate, și argumentarea necesității de a gestiona anxietatea prin asistență psihologică a acesteia. Pandemia COVID-19 a exacerbat această problemă la cei diagnosticați anterior cu aceste doua tulburari și a provocat anxietatea și hipocondria să se manifeste la persoanele care anterior nu au avut niciodată probleme cu temeri nesănătoase legate de corpul și sănătatea lor. Cercetătorii au demonstrat că experiența negativă din timpul pandemiei de COVID-19 corelează cu manifestări anxioase și hipocondriace. În același timp, există o relație de interdependență între manifestările de anxietate.

Experinta persoanelor in perioada pandemiei:

Un alt exemplu este Anisia Matei,in varsta de 19 ani, din judetul Bacau,ne-a dezvaluit experienta sa la bloc in perioada pandemiei si cum a afectat-o:”În aceasta perioada, de fiecare data cand veneam de afara ma spalam obsesiv pe maini si foloseam dezinfectantul de fiecare data cand atingeam o suprafata comuna, fapt care a determinat iritarea pielii.O vreme nu am mai comunicat cu nimeni in afara de familie fizic, avand in vedere faptul ca atat cat a fost perioada de restrictii nu am iesit deloc din casa si astfel m-am izolat intr-o anumita masura si pe plan social.
Un exemplu specific in care anxietatea mea a fost accentuata a fost prima data cand am iesit din apartament dupa perioada de restrictii, cand imi doream sa nu ma intalnesc cu nimeni pe strada, imi era teama de orice spatiu comun si am inceput sa plang gandindu-ma ca exista multe posibilitati de a contacta virusul si a-l transfera mai departe rudelor mele mai in varsta.”

O persoana ce sta pe scaun cu capul in jos

Un exemplu este Eduard Ursache, in varsta de 19 ani, din judetul Vaslui,ne-a dezvaluit experienta sa cand a locuit la casa in perioada pandemiei si cum la afectat acest lucru : “Anxietatea în timpul pandemiei a fost oribilă, deoarece a trebuit sa stau izolat, fără sa ma mai pot plimba sau sa călătoresc. Eu cel puțin în timpul pandemiei am locuit acasă, ceea ce nu m-a afectat chiar atât de grav, deoarece am putut sa-mi petrec timpul în curte.Anxietatea mea a fost accentuata în pandemie când vedeam la televizor știri despre cum cresc cazurile de covid, și efectiv credeam ca restul vieții noastre o sa trebuiască sa trăim cu masca pe fata.Anxietatea mea a fost accentuata în pandemie când vedeam la televizor știri despre cum cresc cazurile de covid, și efectiv credeam ca restul vieții noastre o sa trebuiască sa trăim cu masca pe fata.”

Surse :

Imagini:https://unsplash.com/

Grafic: https://www.canva.com

Informatii:https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/176423