Animale care vindecă suflete

grupul de membrii ai Asociației Dog Assist alături de căței

Este duminică. La centrul de terapie e agitație. În camera din stânga holului, cățelușii dau entuziasmați din coadă, așteptând vizitatori. La ora 18, casa începe să se umple de colindătorii care ajută la împodobirea bradului, participă la discuții despre bunăstarea animalelor care ajută la vindecarea beneficiarilor și se bucură de atmosfera călduroasă.

Într-o lume agitată și stresantă, în care oamenii se simt adesea singuri și izolați, terapia cu animale oferă o rază de speranță. Această formă de terapie folosește prezența animalelor pentru a sprijini persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate fizice și psihice, aspect evidențiat într-un studiu publicat în 2022.

Asociația Dog Assist din Cluj-Napoca oferă terapie asistată de animale, având o echipă compusă din câini de terapie atestați, psihologi clinicieni, instructori canini și medici veterinari.

un bărbat alături de un câine cu blană maro
George Moșoia, fondatorul „Dog Assist”

Cum a început totul?

Povestea Asociației ,,Dog Assist” a început cu zece ani în urmă, în 2013, când fondatorul ei, George Moșoia, a decis să caute un mod în care să își ajute cățeii să scăpe de plictiseala din cursul zilei. Respectul pentru animale și credința în capacitățile lor l-au ghidat spre a pune bazele unui centru de terapie asistată de animale, în cadrul căreia atât pacienții de toate vârstele, cât și animalele să se simtă importanți și apreciați. Centrul de terapie asistată de animale a devenit un loc de întâlnire și interacțiune pentru comunitate, promovând legături puternice între oameni și animale. Activitățile desfășurate au inclus terapia individuală, sesiuni de grup și evenimente speciale, contribuind la creșterea stării de bine a participanților alături de animăluțe: căței, pisici, iepuri, chinchile și alpaca. În paralel, George Moșoia a inițiat parteneriate cu instituții locale și naționale, consolidând impactul pozitiv al asociației în societate. De asemenea, este implicat într-un proiect european în derulare care vizează reglementarea regulilor de etică privind câinii de asistență.



Cine este Bes?

,,Bunul Bes”, așa cum este alintat de toți angajații și pacienții centrulului, este primul suflet care a contribuit la întemeierea Fundației. Firele albe pierdute prin blana neagră și mătăsoasă marchează parcursul său îndelungat în care „nu a trecut nicio zi fără să fie iubit și respectat”, așa cum relatează George Moșoia . Numele labradorului în vârstă de 12 ani a fost inspirat din mitologia egipteană, fiind un zeu care ocrotea familia, casa și copiii. Asemeni lui, cățelul Bes a ajutat de-a lungul timpului nenumărate persoane, fiindu-le prieten și transormând fiecare experiență într-o clipă de neuitat.

un labrador ce zgardă roșie
Bes, primul membru al Asociației

George Moșoia, specialist canin și fondator Dog Assist, descrie viața unui câine de terapie: „Activitatea unui câine de terapie presupune mult mai mult decât participarea la ședințe de terapie. El trebuie să ducă o viață echilibrată, de familie, dar mai mult decât atât, trebuie să se pregătească zilnic alături de conducătorul său canin, de terapeut și nu în ultimul rând, alături de beneficiarul pe care îl însoțește în parcursul terapeutic. Bineînteles, odihna și joaca nu trebuie să lipsească.

un labrador ciocolatiu alături de un iepure gri
Inka și micul membru al asociației

Cine poate beneficia de acest tip de terapie?

Terapia cu animale, cunoscută și sub numele de terapie asistată de animale (TAA), este o formă de terapie care folosește animale pentru a îmbunătăți sănătatea fizică, emoțională și socială a oamenilor. Aceasta a câștigat teren în ultimii ani datorită eficacității, motivând pacienții să se prezinte constant la ședințe. Fie că este vorba de autism, ADHD, tulburări de comportament, anxietate sau depresie, prezența animalelor impactează pozitiv fiecare ședință de terapie și ambiționează perseverența beneficiarului.

Laura, în vârstă de 23 de ani, face parte dintre numeroșii beneficiari ai acestui tip de terapie. Ea s-a confruntat cu probleme de sănătate psihică în urma unui eveniment familial traumatic. Aflând de la o prietenă despre acest tip de terapie, a decis sa dea o șansă tratamentului.

„Mi-am dat seama după prima ședință că am făcut alegerea potrivită.” După două luni de terapie stările depresive au scăzut semnificativ: „Eram fericită și mândră de forțele proprii, dar și că am reușit să fiu constantă. Prezența lui Cosmo m-a ambiționat enorm. Încerc să îl vizitez cât de des pot.”, declară fosta beneficiară.

Laura și Cosmo

În cazul persoanelor cu ADHD, această tulburare afectează în special atenția și autocontrolul, reflectată în dificultăți în ceea ce privește completarea sarcinilor, în menținerea atenției în activități repetitive și în gestionarea impulsurilor. Tratamentul alături de animale sporește atât încrederea și sentimentul de siguranță, cât și răbdarea.

Depresia și anxietatea pot afecta profund starea emoțională și capacitatea de funcționare zilnică. Persoanele care suferă de aceste boli pot simți o lipsă persistentă de energie, pierdere de interes în activități care odinioară le aduceau bucurie și pot avea gânduri negative, aspecte împotriva cărora pacienții luptă alături de cățeii de la Dog Assist.

Asociațiile dedicate terapiei cu animale aduc bucurie și alinare în viețile beneficiarilor săi. Prin interacțiunea cu animalele, oamenii descoperă vindecarea emoțională și îmbunătățirea sănătății mintale. Legătura specială dintre om și animal oferă speranță și echilibru, transformând terapia într-o experiență profundă și benefică.

Claudia Tăban, psiholog școlar, relatează despre impactul anxietății în viața tinerilor: „Secolul XXI a adus cu sine o epidemie de anxietate. Este important ca elevii să identifice emoțiile în mod corect pentru a avea o percepție sănătoasă asupra realității. Animalele ne învață arta răbdării, iubirea necondiționată și conturează simțul responsabilității”

Column Stacked Chart
Infogram

Unde își desfășoară activitățile?

Cu toate că sediul Asociației Dog Assist se află în Cluj-Napoca, pe strada Măceșului, în ultimii ani aceștia și-au extins activitatea în întreaga țară. De la activități în școli și grădinițe cu scopul evidențierii și identificării emoțiilor, la participarea la evenimente caritabile în cadrul centrelor de îngrijire pentru persoane vârsnice, membrii asociației muncesc zilnic pentru cel mai important scop al lor: să aducă oamenilor bucurie și sprijin.