Salut, sunt Andrei și tocmai am pierdut 7665 de ore din viață…din cauza asta:

Mannequin challenge DN 1 

 Tráfic, sau trafíc poți să-i spui cum vrei, nu contează, important este că el există și ne afectează pe toți. 

Dacă nu ești o persoană care deține un elicopter, atunci te confrunți, mai mult ca sigur, cu aglomerația în fiecare zi. 

Vedeți voi, eu stau în Florești. 

 Pentru cei care nu știu, Florești este cea mai mare comună din țară și se află într-o continuă creștere a populației. În anul 2011 se înregistrau ~21,000 de locuitori, iar în prezent numărul lor a trecut de 50,000. 


 Acest loc s-a dezvlotat mult prea repede, iar unele construcții sunt haotice, orientate spre profit și nu țin cont de regulile de urbanism. Sunt blocuri cu o distanță foarte mică între ele. Din unele balcoane îți poți observa vecinii făcând de mâncare în bucataria lor.

În acest context, devine tot mai dificil să găsești un interval orar în care să reușești să parcurgi drumul Florești-Cluj în mai puțin de oră. 

 
  Am vrut să determin cât timp am “omorât” în aglomerație, pe drumul Floresti- Cluj. Pentru calcula cât timp am pierdut în cei 14 ani de când stau în Florești, trebuie să știu cât timp consum într-o zi.

Am estimat o cifră bazată pe propria experiență, dar pentru o mai bună acuratețe am făcut un chestionar și l-am trimis la mai mulți prieteni, care locuiesc și ei în Florești. Voiam să folosesc formularea aia: “una din zece persoane spune că…”, dar s-a zis cu asta,  având în vedere că sunt 11 răspunsuri și că mai bine inserez aici un tabel decât să relatez în cuvinte datele de pe el.

Cam așa arată răspunsurile la chestionarul despre traficul din Florești:


Pentru că numărul răspunsurilor e împărțit egal la prima întrebare, am ales cifra cea mai apropiată de estimarea mea. (aia’ bazată pe experiență)

 Într-o zi, un drum dus, FloreștiCluj durează o oră, iar la întoarcere 30 de minute, în cel mai bun caz. Asta însumează 90 de minute pe zi, ocupate doar de transport.

Într-un an: 32,850 minute.

Iar in 14 ani: 459,900 minute.

 Adică, am petrecut 7665 de ore, aproximativ un an de zile, în trafic și asta este…foarte mult. Mi se pare enorm de mult timp irosit. Gandiți-va  la câte lucruri poți face într-un an. 

Noroc ca există podcasturi i audio-books

Nu sunt singurul care „se bucură” de traficul din Florești, așa că am întrebat 11 persoane, ele cum „se bucură” când sunt blocați in trafic. 

Posibile soluții

Centura Sud 

Acest drum, aflat încă în construcție, din 2016 până în momentul de față, este foarte important pentru a fluidiza traficul din Florești. Astfel, după ce drumul se va pune în funcțiune, vor exista variante de  a merge spre Cluj și timpul petrecut în aglomerație va scădea considerabil. De aceea e vitală finalizarea acestui proiect. 

Un fel de Uber, dar nu chiar 

Sky rails 

Am văzut zilele trecute un video foarte interesant despre un sistem de SkyRails. Dacă nu ar există stații de oprire, ar putea funcționa să reducă traficul, deși trebuie să mai așteptăm să evolueze tehnologia pentru a ne bucură de un sistem de sine supendat in România.