Alex Nuț – Povestea unui dansator

Alex Nuț s-a născut la data de 30 august 1993, în Reghin, unde a terminat liceul, iar mai apoi reușește să plece la Cluj pentru a urma studiile universitare. Orașul natal, rămâne pentru el locul în care și-a descoperit înclinația către sport și reprezintă începutul drumului său în lumea street-dance-ului.

ÎNCEPUTUL

Încă din gimnaziu, Alex era pasionat de parkour și reușea să se facă remarcat prin abilitățile sale. În această perioadă, el reușește să apară pentru prima oară la televizor, în cadrul unui reportaj difuzat pe Pro TV în care acesta explică regulile aplicate în parkour și devine astfel o mică „ celebritate” la el în oraș. Expunerea oferită de către televiziune, l-a ajutat să intre în prima trupă de street-dance din orașul său deși, el nu știa să danseze, antrenorul l-a ales deoarece putea să execute mișcări complexe precum: „front flip” sau „back flip” deprinse din antrenamentele de parkour.

Alex împreună cu prietenii săi într-un parkour run.

Prima interacțiune adevărată cu street-dance-ul a fost la Bistrița, în cadrul unui concurs organizat, unde Alex, elev în clasa a 9-a pe atunci, i-a cunoscut pe dansatorii Dora Pralea și Ionuț Mînzat.

Când l-am văzut dansând pe Ionuț Mînzat, am știut că dansul este ceea ce vreau să fac.

Alex Nuț

Anii de liceu au reprezentat un antrenament continuu pentru Alex, acesta își strângea bani și făcea drumuri periodice la Bistrița pentru a se antrena împreună cu Ionuț Mînzat, unul dintre cei mai buni dansatori de street-dance din țară la momentul acela (2010) și participă la cât mai multe workshop-uri din țară axate pe stilurile de dans hip-hop și house. Perseverența lui începea să dea roade: „ Am început să particip la competiții de tip battle 1vs1 unde reușeam să câștig locul 2, pierdeam mereu în finală, dar acest lucru îmi oferea motivația să mă antrenez și mai mult” .

PRIMA ȘCOALĂ DE DANS

„ Prima școală de dans este mult spus” afirmă Alex, în timpul liceului, în perioada de antrenament, acesta căuta oameni la fel de pasionați ca și el cu care să împărtășească sala de dans. El convinge astfel, câțiva prieteni și colegi de liceu să i se alăture. Timp de 2 ani acesta se antrenează și predă cursuri de dans în Reghin ca formă de voluntariat, urmând ca, în clasa a 12-a să își încheie activitatea de instructor din lipsa unui spațiu în care să își desfășoare cursurile. Imediat după acest inconvenient este contactat de o televiziune locală pentru a oferi un interviu, oportunintate pe care o acceptă. În urma interviului, Alex este abordat de către directorul Casei de Cultură din Reghin care îi oferă posibilitatea de a-și reîncepe activitatea.

Începe să se antreneze alături de noi cursanți pentru concursurile naționale. Treptat, încep să apară și primele rezultate pentru trupa denumită în liceu de către Alex și colegii săi „ Street Groove” astfel că, în anul 2012 aceștia reușesc să câștige locul III în cadrul competiției județene „Cupa Liceelor la Street-Dance” organizată la Bistrița. Etapa națională organizată la București a reprezentat o provocare pentru trupă, aceștia reușind să ocupe locul VIII.

Trupa Street Groove la Cupa Liceelor la Street-Dance 2012.

După liceu, Alex continuă studiile la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar prin ambiția sa acesta reușește să își împartă timpul astfel încât își continuă activitatea de instructor la Reghin în paralel cu studiile universitare. Acesta antrenează în continuare trupa de dans Street Groove care de-a lungul timpului a suferit diferite modificări din punctul de vedere al membrilor.

Perseverența și seriozitatea sunt unele dintre caracteristicile ce îl definesc pe Alex ca instructor, acesta susține că : „ Dacă un om poate face ceva, cu siguranță și altul poate învăța să facă același lucru” principii pe care le transmite și cursanților săi. Prin muncă și antrenament continuu trupa Street Groove antrenată de Alex reușește să obțină locul 1 la etapa națională a concursului Cupa Școlilor la Street-Dance în anul 2017.

Trupa Street Groove la Cupa Școlilor la Street-Dance 2017.

UN NOU ÎNCEPUT

În anul 2017 Alex termină studiile universitare, dar refuză să se angajeze în domeniul ingineriei, dorința lui fiind să își continue drumul în lumea dansului.

După ce am terminat facultatea am vrut să acord acele 8 ore dintr-un job normal doar dansului.

Alex Nuț

Alex rămâne la Cluj și se antrenează împreună cu alți dansatori din oraș, se face remarcat atât prin rezultate cât și prin calitatea dansului pe care îl predă, urmând ca acesta să țină cursuri la cele mai mari școli de dans din Cluj precum: TDance Studio, Genesis Dance Studio și JumpIn Dance Studio.

Rezultatele excelente obținute de cursanții lui Alex îl fac să fie cunoscut și în Cluj astfel, tot mai mulți dansatori aleg să se antreneze cu el. Acesta își continuă activitatea la Genesis Dance Studio ca și instructor,unde susține și cursuri particulare.

UN PAS IMPORTANT

În anul 2020, alături de Maria Lungu și Bogdan Bărăian, prieteni dansatori ai lui Alex, reușește să întemeieze studioul de dans Street Groove Dance Studio visul oricărui instructor de dans.

El este un om corect, acesta se asigură că niciun cursant din cadrul ultimului studio unde a predat, nu a renunțat la frecventarea cursurilor de la acea școală de dans. Alex reușește să își creeze propria comunitate de dansatori ce îi frecventează studioul.

Alex și Maria împreună cu elevii lor de la Street Groove Studio la filmările unui videoclip.

În prezent Alex a rămas același om perseverent și muncitor, își continuă activitatea la Street Groove Dance Studio și privește optimist către viitor. Alex mărturisește că este foarte fericit de evoluția acestui stil de dans care se infiltrează din ce în ce mai mult în viața oamenilor atât prin platformele de social media cât și prin muzica ce se produce în ziua de azi: „La orice petrecere mergi auzi muzică pe care poți dansa hip-hop sau house.” spune el, iar asta nu face decât să îl bucure.

Este recunoscător că a reușit să rămână în lumea dansului, o lume în care se regăsește și devine motivat pe zi ce trece. Recent Alex și-a deschis și un canal de youtube unde realizează tutoriale de dans accesibile oricui.

Tutorial de dans, pe canalul lui Alex Nuț.