Alcoolul…un cuvânt prea scurt pentru vastele sale întruchipări, și pentru vastele sale efecte. Despre alcool auzim de când suntem mici. Părinții noștri ne spun despre cum nu este bine să bei, reclamele de la televizor încearcă să tragă un semnal de alarmă, iar autoritățile încearcă să limiteze consumul de alcool prin diverse legi, mai mult sau mai puțin eficiente.
Această substanță este permanent în jurul nostru. De la dulciuri la paste și de la cafea la carne gătită în vin, alcoolul este utilizat în foarte multe mâncăruri și băuturi pe care le consumăm. Totodată, alcoolul ne este chiar recomandat alături de anumite mâncăruri, precum pește (vinul alb), friptură (vin roșu), sau aperitive(vin rose).
Totuși, în această lume în care alcoolul este un lucru frecvent întâlnit, un fenomen îngrijorător se află într-o continuă ascendență- alcoolismul juvenil.
Cauze
În decursul anilor, adolescenții încep sa consume din ce în ce mai des alcool de la vârste îngrijorătoare. Cauzele acestui fapt sunt vaste și variate, și nu trebuie deloc neglijate. Astfel, un studiu englez ce propune ca tematică motivele consumului de alcool în rândul tinerilor reliefează o serie de motive:
1.Curiozitatea este mai intensă în timpul pubertății
Odată ce ajung la pubertate, adolescenții devin din ce în ce mai curioși. Capacitatea de analiză a riscurilor nu este încă dezvoltată, dar creierul juvenil este foarte vulnerabil la impluls. În acest stadiu al vieții simțim emoțiile de câteva ori mai puternic, iar dorința de a încerca ceva nou este la apogeu, astfel că apare mentalitate ,,vreau și eu să văd cum e”.
2.Adolescenții își imită părinții
Deoarece la vârste fragede și în timpul adolescenței singurele modele ale noastre sunt chiar părinții, tindem să credem că tot ceea ce fac ei este bine. Prin urmare, dacă unul din părinți are viciul alcoolului, suntem înclinați să facem același lucru, cu toate că nu este corect.
3.Anturajul
În acest stagiu al vieții, frica de izolare din grupurile sociale este un factor cu un impact major în deciziile adolescenților. Deoarece sunt amenințați cu excluziunea socială de către liderii grupurilor sociale, cei ce aspiră să fie incluși în grupul de referință își însușesc aceleași valori și obiceiuri, deși poate sunt contrare principiilor individului.
Contextul influețează foarte mult acțiunile noastre. Ne place să credem că suntem niște independeți și că facem numai ce vrem noi, dar adevărul este că suntem foarte influențabili, chiar și cei mai puternici dintre noi. Lucrul acesta este valabil cu atât mai mult la adolescenți, chiar dacă lor li se pare că sunt grozavi, liberi și independenți și nimeni nu le spune ce să facă.
Eugen Hriscu, Psiholog
Statistici
Un studiu Eurostat arată că, la capitolul consumului de alcool intens, caracterizat prin consumul a mai mult de 60 de grame de etanol pur cu fiecare ocazie, România(35%) se află pe locul 2 în Europa, singura țară ce o depășește fiind Danemarca (38%).
Totodată, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății din anul 2018 arată următoarele statistici pentru România, grupa de vârstă studiată fiind tinerii de 15 ani: peste 12 litri/individ. Consumul de alcool raportat exclusiv la populația băutoare a fost de 26,6 litri la bărbați și 9 litri la femei. Aproape 70% din populația în vârstă de 15 ani și peste a consumat alcool în ultimele 12 luni (80% din bărbați și 54,5% din femei).
Studiu de caz
Într-un scurt studiu de caz realizat pe un eșantion de 20 de persoane studente la FSPAC, am constat că dintre cele 20 de persoane, nici măcar o persoană nu a consumat alcool până la vârsta de 18 ani, reprezentând vârsta legală.
Analizând pe scurt rezultatele acestui studiu de caz, constatăm că ele sunt cel puțin îngrijorătoare, deoarece pun în evidență lejeritatea cu care alcoolul poate ajunge în mâinile tinerilor. Majoritatea subiecților au început să consume alcool în perioada pubertății, fapt ce confirmă cauzele menționate anterior, dar este interesant de observat cum unii copii au consumat pentru prima dată alcool la grădiniță, recordul minim fiind deținut de Andra, care a declarat: ,,Am consumat pentru prima dată alcool la 2 luni, când mama mea mi-a oferit în glumă o gură de bere, ea spunându-mi că <<plăngeam când vedeam la părinții mei și nu mă opream, fiindu-mi probabil poftă, iar laptele din biberon nu mă mulțumea>>”
Câteva relatări și povești
Radu, student la FSPAC- Media Digitală povestește că: ,, La vârsta de 1 an, eu eram un copil foarte agitat. Lăsat în grija bunicilor la țară, bunica mea înainte de somn trebuia să îmi umple biberonul cu ceai. Problema a fost că, în loc să îl umple cu ceai, a încurcat sticla cu cea de vin. De greșeală, părinții mei și-au dat seama în momentul în care dormeam liniștit, lucru care nu s-ar fi întâmplat în mod normal. Astfel, mama vrând să spele biberonul a constatat că miroase a vin, și astfel m-am îmbătat pentru prima oară la un an.”
Melisa, studentă FSPAC, povestește de asemenea: ,, La 6-7 ani am fost lângă buna-mea și matusa-mea când făceau rachie. În urma acestui fapt, am inhalat vaporii, lucru care m-a făcut să leșin subit, pe sub masă. Prima dată, credeau că am adormit drăguț ca un bebeluș, dar după au realizat ce s-a întâmplat de fapt.”
Mara, de asemenea studentă FSPAC, admite că: ,,Eu am pus prima data mana pe alcool în clasa a 9-a, și din copilul cuminte al grupului, am devenit alcoolica grupului.”
Efecte
Consecințele alcoolului se observă cel mai proeminent asupra organismului adolescenților. Astfel, efectele asociate consumului de alcool sunt următoarele, într-un studiu realizat de UMFCV:
- Alcoolul actioneaza in organism ca factor de stres: creste tesiunea arteriala, sunt eliberate in sange, mai multe substante ca: lipide, zaharuri, cortizon.
- Organismul foloseste energie pentru inlaturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesara pentru buna lor functionare. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, “fura” 80% din oxigenul necesar functionarii acestui organ. Astfel alcoolul devine un “parazit metabolic”. Celulele cardiace si cele nervoase, au cel mai ridicat consum de oxigen si sufera cel mai mult sub influenta alcoolului
- Abuzul de alcool, consumul matinal “pe stomacul gol”, duce la malnutritie. Organismul este lipsit de proteine, substante minerale si vitamine.
- Produsii de inalta toxicitate rezultati din descompunerea alcoolului (de ex. acetaldehida) afecteaza celulele nervoase.
- Sub incidenta suferintei intra si muschiul cardiac. Imbolnavirea acestui muschi se numeste cardiomiopatie.
Concluzii
Ca să conchidem putem afirma simplu: ,, Alcoolismul juvenil nu este cool”. Consumul de alcool la minori este o problemă reală și gravă, ce are efecte devastatoare în timp, atât asupra tinerilor, cât și asupra societății. Această problemă ete rezultatul influențelor deloc benefice asupra copiilor, greșeli s-au pur și simplu păreri greșite despre ce este bine și ce este rău. Cauzele acestui fenomen sunt bine cunoscute, însă trebuie conștientizate, și odată înțelese, problema va începe să fie rezolvată.