Tatuajele reprezintă pentru mulți o artă, o formă de manifestare sau chiar un job. Există și persoane reticente, dar și mulți care susțin această metodă de exprimare, chiar dacă au sau nu tatuaje. Personal, consider că nu numai tatuajul reprezintă o experiență, ci și momentul tatuării. Pentru mine, și aceea este o amintire întiparită, iar rezultatul se află pe corp. Chiar dacă există și persoane care spun că „Este o greșeală, sunt permanente, nu mai pot fi șterse și vei regreta”, prin tehnologia actuală, există și metode de îndepărtare a acestora, nefiind neapărat permanente.
Părerea unui tattoo artist
Mateo Sabatino este un artist vizual din Bacău, care se ocupă cu realizarea tatuajelor, grafică, design, dar și muzică. Acesta a început să tatueze acum 2 ani, însă conceptul de tatuaje a început să-i surâdă pe la vârsta de 16 ani, el având 23 acum. Consideră că în sine procesul de a tatua alte persoane a reușit să contribuie la maturizarea sa artistică. „E inevitabil momentul, după ce reușești să conștientizezi că sănătatea e pe primul loc, și trebuie facut cu grijă.”
Spune că în generația sa, există foarte puține cazuri (spre deloc) unde lumea încă consideră tatuajele un subiect tabu. În schimb, au fost persoane pe care acesta le tatua și una din cele mai mari griji, încă rămâne părerea părinților. Ei au fost crescuți cu alte mesaje din partea media. Majoritar, persoanele care erau tatuate când erau ei adolescenți, erau compuse doar din infractori, sau mare parte. „Deci poate pentru ei asta e realitatea”, susține Mateo. „De curând s-au decriminalizat, tot în rândul mediei mele de vârstă. ”
„Nu mă bazez acum pe vreun eșantion studiat, ci doar pe persoanele din proximitatea mea”
Acesta consideră că toate persoanele au dreptul la un punct de vedere. Dacă cineva are o opinie diferită asupra acestui subiect, nu ar încerca să o schimbe. Susține că nu este datoria sa să o facă, și nu o spune într-un sens peiorativ. Confirmă faptul că nu e o idee fundamentală considerată greșită, și că nu face rău dacă nu e impusă abuziv.
Tatuajele pot delimita o linie între viața personală și joburi, însă Mateo observă că tatuajele pe față suferă încă de o respingere categorică. Totuși, acesta susține și faptul că oamenii pot avea tatuaje la vedere și destul de complexe, fără a fi respinși din anumite locuri de muncă.
„Am cunoștințe manager la Mc Donalds cu sleeve-uri. În schimb, în rândul artiștilor, nu există vreo reticență. Poate că noua generație de rap ajută”
În principiu, muzica este principalul său motiv de energie și spirit de viață – „Nu exista zi în care să nu ascult muzică. Este carburantul meu principal”. Mateo a produs, a mixat și ascultat foarte multă muzică – „Rămâne ceva indispensabil pentru mine ca persoană”. În schimb, desenatul este terapie. Chiar și medicii o folosesc pentru recuperarea persoanelor care au suferit de accidente vasculare. Efectul nu e doar homeopat.
„Imaginația este baza societății moderne. Dacă cineva nu putea gândi, desena, planifica ce este în jurul nostru, restul nu se bucurau de condițiile actuale de a trăi”
Câteva tatuaje realizate de Mateo
Instagram – mateo.sabatino / cluster.ink
Nu toți au o experiență placută
Cu toate că societatea devine din ce în ce mai deschisă acestui subiect, sunt și multe alte persoane care au experiențe neplăcute. Spre exemplu, Sarah Antuca, o fată de 19 ani, nu a primit un răspuns pozitiv din partea celor apropiați. A avut probleme cu tatăl său care cosideră că tatuajele au un mesaj diabolic, indiferent de formă sau culoare. S-a simțit ca o persoană fără credință, sau cel puțin așa au făcut-o să se simtă aceste cuvinte mai puțin plăcute, mai ales de la persoanele la care te aștepți cel mai puțin, părinții. Aceasta susține că tatăl său și-a schimbat părerea despre ea pentru o perioadă de timp, dar probabil doar din faptul că era îngrijorat de ce vor spune vecinii sau rudele.
„În mintea lui, asta nu era decât un semn de rebeliune sau de anturaj rău”
I-a mai spus și că dacă continuă să-și facă tatuaje, acesta nu o mai primește acasă, dar nici el nu a crezut ceea ce a zis. Sarah consideră că cel mai probabil tatălui său îi este frică ca aceasta să nu o ia pe drumul greșit, ceea ce nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla.
Tatuajul său are o semnificație profundă la nivel psihic, reprezentând tot ceea ce gândește si totuși nu spune. Tot ceea ce i se întamplă ei sau celor din jur, ce ar fi putut face în anumite situații sau cazuri. „Gândesc și regândesc încontinuu”
Tatuaj sau pierce?
Anna Mihăilescu are 21 de ani și face fotbal de performanță. În prezent are 3 tatuaje și a avut și 2 piercing-uri. Spune că dintre cele două, au fost mai multe păreri negative legate de piercing-uri, nu de tatuaje, acestea fiind pe viață, celelalte fiind doar niște găuri care se pot vindeca oricând. Spre exemplu, aceasta a avut un septum timp de aproximativ 1-2 luni. În timpul acela susține că mai multe persoane îi spuneau că „arată prea rebel” sau „prea ciudat”, chiar și că ”arată ca inelul de la vaci”. În mare parte adulții erau cei care îi spuneau că e foarte stupidă ideea de a-ți găuri corpul, mai ales nasul, care este plin de terminații nervoase. A auzit și faptul ca aceste însemnări pe corp denotă că acea persoană este nesigură pe ea. Într-un final, și-a dat jos acel pierce din cauza faptului că practica sport de performanță și o încurca, nu din cauza părerilor celorlalți.
„Cât despre tatuaje, am primit mult mai puține păreri negative, ironic, pentru că acestea sunt permanente, nu ca piercing-urile”
Majoritatea ideilor negative, dupa cum spune Anna, se învârteau în jurul ideii de „Sunt pe viață, știi că o să regreți la 80 ani, nu?”, Dar în schimb, apreciau modelul de tatuaj.
„Pe vremea mea…”
Gheorghe are 68 de ani, având mai multe tatuaje de când era tânăr, chiar și pe față. Pe unele le regretă, iar majoritatea acestora nu au o semnificație anume, făcându-le doar la distracție cu prietenii lui, nefiind ceva deep, cu rădăcini adânci.
A avut parte de opinii diferite din cadrul celor din jur, mulți având una bună, dar fiind și alții cu păreri negative. Copiii de pe strada lui nu înțelegeau ideea de tatuaje și se uitau ciudat și curioși, pentru că pe acea vreme, a-ți face un tatuaj nu era un concept atât de cunoscut, mai ales în satul de unde provenea.
Gheorghe își făcea singur tatuajele cu acul, ața și cerneala, încă de pe vremea când era în armată. Într-o zi a ripostat la un eveniment ce se întâmpla în unitate și a fost trimis să stea izolat într-o cameră pentru o seară, iar din plictiseală, și-a făcut un tatuaj.
Cel mai mare impas a fost atunci când a vrut să aplice la Academia de Poliție. Nu a fost acceptat nici să se înscrie, nici să dea probele și nici nu a fost inclus în program din cauza tatuajelor.
,,Așa erau vremurile pe atunci, acum sigur s-au mai schimbat”
„Nu vei avea un viitor”
Ema Blendea are 19 ani, fiind acum la Facultatea de Psihologie. În liceu totuși, situația cu tatuajele a fost mai diferită. Și-a făcut primul tatuaj la 18 ani, fix după ziua sa de naștere. Și-a mai făcut câteva ulterior, și are în plan sa-și mai facă. La școală, mai bine de jumătate din profesori au întrebat-o ce semnifică, de ce l-a făcut, dacă este sigură de el, și nu cumva să-i afecteze viitorul. De asemenea, la o zi de naștere în familie, cam 80% din persoane aveau o figură negativă despre acestea, spunându-i că trebuia să le facă în altă parte sau deloc și că dă banii aiurea.
Consider că fiecare are posibilitatea de a-și cheltui banii pe ceea ce dorește, iar semnificațiile tatuajelor pentru Ema au fost un motiv destul de bun pentru a le realiza. Le percepe ca un „mood booster”, ceva ce îi oferă o căldură și luminozitate în viață, ceva ce o îndrumă. Unele reprezintă și iubirea față de sine, față de alte persoane, dar mai ales față de familie, având un tatuaj cu fratele său.
„Vreau să îl am cu mine oricând, este prea special pentru mine”
Ema vrea să lucreze în Criminologie. În schimb, părerile celorlalți o lasă cu inima rece, foarte mulți bazându-se pe ideea că nu va fi acceptată. „Mai ales dacă îți mai faci tatuaje, nici nu o să se uite la tine!”, este replica pe care o aude cel mai des. Aceasta le răspunde calm, știind că este o persoană conștiincioasă și dornică să muncească atât cât este nevoie pentru a ajunge unde își dorește. Trebuie master, doctorat, supervizare, cam 8 ani în total. „Nu cred că dă nimeni cu piciorul după atâta timp de învățat pentru o persoană bună doar pentru niște însemnări pe corp”.
Nu trebuie să aibă sens pentru alții
O altă experieță este cea a Andreei Mihăilă. Susține faptul că cei care i-au văzut tatuajul, cumva, și-au bătut joc de idee în sine, prin întrebări precum „De ce naiba ți-ai făcut semnul întrebării?”, „Ce semnifica?”, „De ce?”.
Pentru ea, acest tatuaj reprezintă ceva neînțeles, confuzie, spontaneitate, dar și faptul că nu îi place să fie pusă în situații unde trebuie să facă o alegere, fiind inspirată dintr-un vers, care i-a și devenit un tic verbal – „așteaptă-mă să mă curbez într-un semn de întrebare”. Andreea a spus că a fost făcut intenționat invers, ca numai ea să-l poată vedea așa cum trebuie, în oglindă.
Când le-a arătat tatuajul anumitor persoane, Andreea spune că uneori chiar rămâneau dezamăgite. „ Pentru unii tatuajele frumoase sunt cele cu trandafiri și desenele foarte complexe”
Singurul lucru cu care aceasta le-a răspuns a fost
„Nu poți să apreciezi tatuajul în sine fără să știi semnificația?”