Actoria-pasiune transformată în profesie

persoană care strânge o haină

Arad este un oraș de mărime medie din Vestul țării, din Banat, din apropierea Timișoarei. Explorând orașul vei putea da peste două teatre: Teatrul Hirschl, primul teatru de pe teritoriul României, acum monument istoric și Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, ambele aflate în centrul orașului, la o distanță mică unul față de celălalt. Decizi să vizionezi un spectacol, îți cumperi un bilet și te duci la teatru. Îți găsești locul și te așezi să vizionezi show-ul. Printre actorii de pe scenă, se poate observa o prezență inedită, plină de încredere și pasiune: un băiat tuns foarte scurt, cu mustață, înalt, cu ochelari și un corp bine definit, jucându-și rolul într-o manieră memorabilă.

Perioada din Cluj

Jula Tudor, născut în Cluj-Napoca, este un actor la început de drum. El și-a descoperit pasiunea pentru actorie încă din adolsescență. Tudor nu a excelat la materiile convenționale de la școală, dar a fost atras mereu de partea artistică, fiind pasionat de actorie. O altă pasiune la care excela în acea perioadă era beatbox-ul, pe care îl practica pe la petreceri. Tudor a urmat liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, din Cluj-Napoca. El vorbește cu drag despre această perioadă, plină de experiențe care l-au format ca actor, dar și ca persoană. Pe parcursul liceului, el a jucat în diferite spectacole, organizate de liceul său, fiind motivat să continue pe acest drum datorită afinității lui pentru acest domeniu. Tudor își amintește cu bucurie despre primul său rol, din clasa a IX-a, de emoțiile pe care le-a simțit atunci pe scenă, reconfortat, totuși de familia prezentă în public, dar și de încrederea pe care a avut-o după aplauzele primite de la spectatori.

Convins de pasiunea lui, și-a urmat visul de a deveni actor la Facultatea de Teatru și Film, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde și-a continuat studiile. Însă, nu a terminat facultatea la Cluj, ci a decis să schimbe peisajul.

Mutarea la București

Ulterior, Tudor a plecat la București, pentru a-și finaliza studiile, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Unul dintre motivele mutării la capitală a fost oportunitățiile sporite de a activa în domeniu, care nu se compară cu alte orașe, din perspectiva proiectelor care se dezvoltă la capitală, dar și datorită concentrației oamenilor care profesează în acest domeniu, în București. El spune despre capitală că este „total altă lume” și recomandă tuturor o astfel de experiență, mai ales oamenilor care vor să experimenteze ceva nou. El a fost impresionat de modul alert în care totul funcționează în capitală, nu doar în industrie, dar și în viața de zi cu zi. Pe lângă diverse spectacole, Tudor a reușit să joace în două reclame, pentru companii foarte cunoscute, Old Spice și KFC. Însă, nu a stat foarte mult la București deoarece a primit o ofertă pe care nu o putea refuza.

Teatrul din Arad

După finalizarea studiilor, Tudor s-a mutat la Arad, unde a început să activeze la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, unde are constant roluri diferite, uneori chiar roluri principale. El locuiește alături de partenera sa, Medeea, cu care împărtășeste aceeași pasiune pentru actorie. Cei doi au grijă, împreună de Ceapă, căinele lor.

Iată câteva spectacole în care a jucat Tudor, la Arad:

„Vara în care mama a avut ochii verzi”

Acest show a avut premiera pe 10 octombrie 2024. Spectacolul, regizat de Tudor Antofie, e adaptat după romanul cu același nume, scris de Tatiana Țîbuleac, iar Tudor a fost protagonistul show-ului.

„Luntrasul”

Această piesă a fost interpretată în premieră în România, bazată pe nuvela „The Ferryman”, scrisă de Justin Cronin. În acest spectacol, regizat de Horia Suru, actorul a jucat alături de prietena sa, Medeea. Show-ul a avut loc pe data de 22 mai 2024.

„Natură moartă cu nepot obez”

Piesa, regizată de Ștefan Iordănescu, a avut loc pe data de 19 decembrie 2024 și este o adaptare a cărții cu același nume, scrisă de Ion Sapdaru.

Încheiere

Așadar, pentru Tudor actoria este mai mult decât o slujbă; e o pasiune din care reușește să își câștige existența. Motivat de visul său și sprijinit de apropiați, el speră să-și construiască o carieră de lungă durată în acest domeniu artistic.