Cine este Anca Broască?

Poate o știți de pe YouTube, poate din vlogurile lui Maximilian Ioan, Ilie, Selly sau poate personal. Anca este o vloggeriță cu peste 410.000 de subscriberi și un influencer cu peste 290.000 de urmăritori pe Instagram, dar viața ei nu se rezumă doar la aceste cifre.

https://www.instagram.com/p/BxcNv3Ui82q/

La prima vedere

Sun la interfon și Anca vine în fața blocului. Îmi spune că trebuie să scoată niște bani de la bancomatul din clădirea de alături, deoarece urmează să trimită două colete pentru o niște colaborări. După cinci minute, suntem înapoi în fața blocului și urcăm în apartament. Intru în camera ei și mă așez pe canapeaua extensibilă. Pe peretele de lângă mine, se află brelocuri și desene primite de la “broscuței” (fanii ei) și o mulțime de badge-uri de la evenimente. În fața mea, sunt stative, lumini de studio, camera de filmat și biroul ei, pe care stă pornit laptopul (fiindcă tocmai edita un vlog). Anca se așază lângă mine, îmi zâmbește larg și începe conversația fără rețineri.

Anca Broască s-a născut pe 9 iulie 1997, în jurul orei 9 dimineața, în orașul Suceava. A terminat liceul la Colegiul Național Petru Rareș la profilul de matematică-informatică. A intrat la informatică la Universitatea Babeș Bolyai și, deși toți se așteptau ca ea să urmeze această facultate, a ales să studieze Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul aceleiași universități. Acum se află în ultimul an de facultate și nu regretă deloc decizia pe care a luat-o în urmă cu trei ani.

La început de viață și de drum

Când era la grădiniță, cânta mereu, era extrovertită și se simțea în largul ei cu oricine și în orice situație. În copilărie, Anca își dorea ca atunci când va crește mare să devină fotomodel. Dorința aceasta a apărut din cauza unui număr din revista Barbie (revistă pe care o colecționa și care îi plăcea foarte mult), în care Barbie era model. Toate colegele ei râdeau când le spunea despre acest vis pentru că pe atunci era umflățică.

Cu timpul, a devenit o persoană mai retrasă și mai închisă. Nu știe nici acum care este motivul sau momentul în care s-a produs această schimbare. În generală, visul Ancăi s-a schimbat. S-a decis că își dorește să urmeze o carieră în domeniul informaticii și a făcut toți pașii în această direcție.

Primii pași în vlogging

Pe 18 iulie 2012, a postat primul ei clip pe YouTube, pe contul ItsAnca, dar până atunci au mai existat alte tentative. Prima dată a încercat să-și filmeze vlog-ul cu o cameră compactă a familiei, dar în care nu exista card de memorie, iar următoarea a fost un experiment realizat cu telefonul mobil. Așa că, în iulie, și-a făcut un mic scenariu înainte să mai filmeze ceva și a pregătit totul în detaliu. Acel prim vlog a rămas privat pentru o săptămână, până când, o prietenă a împins-o de la spate să îl facă public.

Eram timidă și complexată. Am început să fac vlogging pentru că în niciun grup nu reușeam să vorbesc fără să fiu întreruptă mereu de către cineva și mă simțeam left out, dar știam că atunci când fac un vlog nu mă va întrerupe nimeni, chiar dacă nu știam cine mă ascultă.

În afara vlogging-ului

Telefonul Ancăi sună. Este un număr necunoscut. Se uită la el trei secunde, după care sunetul se oprește. Îmi spune că primește foarte des telefoane de la numere necunoscute și că s-a învățat să își adauge la contacte toate persoanele pe care le cunoaște.

Anca Broască foto de Silviu Panoschi
Fotografie realizată de Silviu Panoschi

Pe lângă vlog, o parte foarte importantă din viața Ancăi au fost proiectele extrașcolare, workshop-urile și voluntariatele în care s-a implicat. Prin intermediul lor și-a dezvoltat abilități care în prezent îi ușurează atât viața personală, cât și cea profesională, dar oamenii pe care i-a cunoscut implicându-se în ele rămân cei mai importanți în evoluția ei. De la fiecare dintre ei a încercat să învețe câte ceva; un lucru nou sau o abordare diferită.

Telefonul sună din nou. De data aceasta este curierul. Anca merge să îi deschidă ușa și să îi dea coletele. Între timp, mă afund în canapea și îi privesc de la depărtare biblioteca. Pe unul dintre rafturi zăresc o poză cu citatul: If you can dream it, you can do it! De jur împrejurul ei se află o colecție de doze și pahare colorate de carton, de tip coffee to go. Alte obiecte care îmi atrag atenția sunt coronița făcută din bilete de tren și broscuțele de pluș de mărimi și nuanțe diferite. „Butonul” argintiu de la YouTube, primit pentru 100.000 de subscriberi, stă ascuns în spatele altor lucruri.

https://www.instagram.com/p/Btn7WUUim49/

În spatele zâmbetului

Dacă o întâlnești pe Anca, cel mai probabil, o vei vedea radiind fericire și optimism. Încearcă mereu să le ofere un vibe bun oamenilor din jur, chiar și atunci când moralul ei este la pământ. Pentru ea, viața este roz, iar părțile negative sunt doar lucruri care urmează să fie rezolvate.

Înainte, mă afecta orice răspuns răutăcios și luam totul foarte personal. Cumva, acum, dacă mă aflu în situația asta sunt okay.

În perioada liceului și până anul trecut, în primăvară, lucrurile erau destul de diferite în viața Ancăi. Florea-soarelui zâmbitoare din prezent era un ghiocel fragil. Credea că e normal să se simtă mereu tristă și abătută și că toți ceilalți se simt la fel. Până să ajungă la facultate, a fost batjocorită din cauza vlog-ului. Venea acasă după ore și plângea, dar nu a renunțat. Ea consideră că perioada aceea a călit-o și a determinat-o să obțină o doză aproape interminabilă de optimism, prin care a ajuns la succes și împlinire.

https://www.instagram.com/p/BsxYuP5nOoc/

Vlog-ul m-a ajutat să fiu mai sociabilă, mai deschisă și să nu îmi mai pese atât de mult de părerea oamenilor care nu sunt apropiați de mine. Consider că modul în care te comporți, în care interacționezi și cu tine, dar și cu oamenii din jurul tău este ceea ce atragi în viața ta.

Cum a crescut ItsAnca

În vara anului 2015, Anca a colaborat cu Vodafone și a fost trimisă într-o casă de vacanță cu Selly și Tequila. Părinții ei i-au cumpărat atunci un DSLR (pe care îl folosește și astăzi), pentru că urma să fie ziua ei de naștere. A fost prima dată când a plecat din Suceava singură și prima dată când a călătorit cu trenul.

Tot în această perioadă a colaborat cu Gerovital, Farmec și mulți alți vloggeri și în scurt timp, canalul ei a început să crească exponențial. Această perioadă marchează începutul carierei sale de vlogger. A avut, de asemenea, colaborări și cu Disney, Bongo, KFC, Fanta (din 2017), iar lista nu se oprește aici.

După suișuri și coborâșuri

În 2017, la începutul verii, și-a cumpărat o cameră de filmat compactă, foarte bună, cu care a făcut vlog-uri zilnice din iunie până în septembrie (pe un canal secundar). În același timp, posta și câte două vlog-uri pe săptămână pe canalul principal.

În septembrie, a postat în fiecare zi clipuri tematice pentru ziua respectivă, deși era implicată în multe activități de voluntariat și se angajase în departamentul de PR la facultate. La jumătatea lunii nu mai știa cum să facă față tuturor lucrurilor. În plus, oamenii îi cereau lucruri imposibile sau care nu rezonau deloc cu persoana ei. Această lună a fost una dintre cele mai grele perioade pentru ea, deoarece a fost nevoită să facă multe sacrificii pentru a putea merge mai departe.

Cum își pierde (sau câștigă) timpul liber

Cea mai mare parte a timpului ei liber este ocupat de vlog. Filmatul și editatul sunt activități flexibile, pe care le programează în funcție de orarul și cerințele de la facultate. În unele zile, este foarte pe fugă, iar în altele nu are nimic de făcut, dar își găsește mereu o activitate prin care să se bucure de viață din plin.

Luna trecută s-a decis spontan că va pleca la București să filmeze un video. Și-a sunat o prietenă să o întrebe dacă o poate găzdui, și-a făcut rapid bagajele și a plecat în capitală. Alte lucruri pe care le face în timpul ei liber sunt să cânte la ukulele, să compună piese și să facă zilnic câte o poză pe film cu o cameră pe care o are de când era mică.

Viața de influencer

În toamnă, Anca s-a împrietenit cu două instagramărițe, Șerban Lorena și Ada Pop. De la ele a aflat de Rocket Space (un hub creativ, complet mobilat și utilizat drept studio) unde a filmat un cooking show și în care se întâlnește foarte des cu alți influenceri și creatori de conținut, fie ca să socializeze, fie la o gustare făcută de vreunul dintre ei. Acesta a devenit locul în care Anca își filmează majoritatea vlog-urilor în prezent.

În general, a fi influencer duce oamenii cu gândul la o plajă de avantaje: foarte multe conexiuni, chiar și din alte domenii, multe persoane care te apreciază, a face ceva ce îți place etc. De prea puține ori ne punem problema dezavantajelor. Un dezavantaj ar fi că se uită copiii la tine prin geam când ieși să mânânci pizza sau se întâmplă să te urmărească persoane acasă sau să afle numărul tău de telefon și să te sune constant.

https://www.instagram.com/p/BvmoWzPBDxn/

Așteptări versus realitate

Chiar dacă în unele dimineți se trezește când își propune, dansează în bucătărie în timp ce își face micul dejun sănătos, apoi ascultă Pink Lemonade de James Bay (melodia ei preferată) sau se uită la un episod la întâmplare din Friends (serialul ei preferat), nu există o zi perfectă sau tipică din viața Ancăi. Câteodată se trezește foarte târziu, își lasă treburile pe ultima sută de metri sau încearcă să rămână organizată cu o agendă, dar uită să scrie în ea (și se trezește seara că a uitat să facă ceva important). De foarte multe, ori se stresează fără un motiv întemeiat, dar se pune mereu, singură, înapoi pe picioare.

Dacă nu vine de la mine, oricâți factori externi ar exista, nu mă voi schimba și nu voi face lucrurile mai bine.

https://www.instagram.com/p/BwB17Y_H0tM/

O nouă etapă

Cel mai mare vis al ei, în prezent este să ajungă cât mai departe cu vlogul, pe umerii proprii, dar să păstreze conținut de calitate. Anul acesta, în februarie, și-a schimbat numele canalului de YouTube. O lună întreagă nu a mai postat nimic, pentru că nu îi mai plăcea content-ul. Își dorea ca totul să fie fresh, diferit de până acum și cu o abordare mai matură, mai autentică decât ce era ItsAnca. Când a trecut acea lună și trebuia să posteze noul video, nu reușea să îl termine de editat. Avea facultate până la ora 8 seara, și la 8 vlog-ul trebuia încărcat, așa că edita cu laptopul pe sub masă la facultate ca să îl poată urca la timp.

Nu mă mai regăseam în ItsAnca, nu îmi mai plăcea, era ceva vechi. Când am deschis canalul de YouTube, acum 7 ani, cea din vlog eram cea din realitate. Pe parcurs, cumva, personajul acesta din online și cu mine au devenit persoane diferite. De aceea mi-am luat un pic de timp ca să schimb asta și acum lucrurile stau minunat.

https://www.instagram.com/p/BxeoqbdCyyU/

Până aici și mai departe

Planul ei pentru viitorul apropiat este să termine facultatea și să facă un masterat tot în domeniul de comunicare și marketing, dar la București și asta o sperie foarte tare. Vrea să se mute în capitală pentru ca în acești doi ani de masterat să poată da 100% pentru vlog, iar nucleul vlogging-ului din România se află acolo. Să meargă zece ore cu trenul pentru un eveniment de două ore și încă zece înapoi nu mai este o opțiune fiabilă pentru ea.

Anul acesta, și-a pus în bucketlist să viziteze o țară străină pentru prima dată. Atunci când are un vis, îl transformă în realitate, oricât de mult timp ar dura. Anca nu renunță niciodată când vine vorba de visele ei.

https://www.instagram.com/p/Btk0GNunqgi/