9 lucruri care ți-au făcut copilăria mai frumoasă

Fie că este vorba despre jocuri video, desene animate, jucării sau dulciuri, pe toate le asociem cu perioada copilăriei noastre. Deși, se prea poate că pe multe dintre ele le-ai uitat și fie nu îți mai aduci aminte denumirile lor, fie pur și simplu ai uitat cum arătau la vremea respectivă, îți voi arăta 9 lucruri care, cu siguranță, ți-au făcut copilăria mai frumoasă. Așa că, pregătește-te pentru o serie de flashback-uri din copilăria ta.

1. Jocul Snake dezvoltat de compania mobilă Nokia

Snake este unul dintre acele jocuri care reușea să îți inducă o stare de transă odată ce începeai să te joci, jocul fiind unul foarte competitiv.

 Regulile acestuia erau totuși destul de simple: șarpele creștea pe măsură ce îl hrăneai, iar cu cât șarpele creștea, cu atât obțineai un scor mai mare, dar dacă șarpele își atingea coada sau se ciocnea de pereți, era game over pentru tine.

Conceptul din spatele jocului a luat naștere acum mai bine de 40 de ani, când cei de la Gremlin au creat jocul video Blockade. Mai apoi, Nokia împreună cu dezvoltatorul jocului, Taneli Armanto, au lansat propriul lor joc în 1997 pornind de la acest concept, joc care a fost intitulat Snake și care a fost implementat pe telefonul mobil Nokia 6110.

 Jocul Snake Xenzia Rewind 97 Retro pe un telefon mobil Nokia
Snake Xenzia Rewind 97 Retro pe Google Play

2. Consolele Nintendo

Dacă ai avut și tu o consolă Nintendo în copilărie, sigur îți aduci aminte de Mario din Regatul Ciupercilor, care încerca să-și salveze iubita, Prințesa Peach, de răufăcătorul Bowser(Koopa King). Aceasta era povestea din spatele jocurilor cu Mario, iar dacă nu știai, compania Nintendo este cea care a dat viață celebrei francize Mario.

 Consolele Nintendo au avut un mare succes în rândul copiilor deoarece erau niște console portabile, ușor de folosit, care îți ofereau posibilitatea de a te juca diverse jocuri, iar printre cele mai cunoscute jocuri ale companiei japoneze sunt Donkey Kong, Pokémon, Super Mario 3 sau The Legend of Zelda.               

Console portabile Nintendo Game Boy și Nintendo Switch
Consola Nintendo Game Boy și Nintendo Switch (sursă foto: Lander Denys)

3. Tetris

Tetris în varianta de joc electronic de mână
Tetris în varianta de joc electronic de mână ( sursa foto: cottonbro studio)

Tetris a fost și este jucat de generații întregi de copii, iar jocul a luat amploare odată cu apariția variantei de joc electronic de mână. Tetris a apărut în anul 1984, iar în 2017 a obținut recordul pentru Most Variants of a Video Game, conform celor de la Guinness World Records, având în total 220 de variante.

4. Desenele celor de la Jetix

Deși, în prezent, copiii se uită la desene pe YouTube, pe Netflix sau pe alte platforme de streaming, majoritatea dintre noi, ne-am petrecut timpul uitându-ne la desene la TV. Înainte ca cei de la Disney dețină monopolul asupra desenelor animate, Jetix se afla printre canalele TV preferate ale copiilor. Jetix a difuzat desene îndrăgite de Generația Z cum ar fi Spioanele, Power Rangers, Pucca sau Sonic.

5. DVD-urile

La începutul anilor 2000, chioșcurile cu ziare și reviste erau peste tot, dar pe lângă cărți, reviste sau ziare, se vindeau și DVD-uri cu desene animate pentru copii. Primul meu DVD cu desene animate a fost unul cu Tom și Jerry, pe care mama mi-l cumpărase de la chioșcul cu ziare de la colțul blocului.

Tot procesul de a instala DVD-ul pe un DVD Player era un lucru care, copil fiind, îmi stârnea și mai mult entuziasmul de a viziona niște desene animate noi, pe care nu le mai văzusem până atunci.

DVD-urile erau mereu o alternativă bună în momentul în care uitatul la televizor devenea plictisitor, tocmai pentru că aveai posibilitatea de a te uita la alte desene decât cele difuzate la TV, iar tot ce trebuia să faci era să îți instalezi DVD-ul pe DVD Player-ul tău.

O colecție de DVD-uri
Colecție de DVD-uri (sursa foto: Brett Jordan)

6. Automatele de jucării

Când eram mică, în fața magazinelor erau expuse niște automate de jucării, iar acestea aveau fel de fel de jucării care îmi făceau cu ochiul de fiecare dată când treceam prin fața magazinelor și mă opream să analizez ceea ce se afla în interiorul acelor automate.

Acestea foloseau un mecanism prin care introduceai pe rând câte o monedă de 50 de bani și roteai de un mâner până când aveai suma necesară, iar apoi din aparat era extrasă o bilă de plastic în care se afla o jucărie.

 Eu cu prietenii mei obișnuiam să strângem toate monedele de 50 de bani pe care le găseam și mergeam într-un suflet la automatul de jucării pentru a ne încerca norocul de a nimeri jucăriile care erau pe placul nostru, lucru pe care cred că și voi l-ați făcut măcar o dată.

Automate de jucării și în fața unor magazine

7. Guma de mestecat cu tatuaje

Dacă te fascinau tatuajele de mic copil, guma de mestecat cu tatuaje era cel mai bun mod în care puteai să vezi cum ar reacționa părinții tăi dacă chiar ți-ai face unul.

Aroma gumei trecea destul de repede într-adevăr, dar la prețul pe care îl avea nu era o problemă. Adevărata atracție vizavi de guma de mestecat(Ola Bola Tattoo) erau acele tatuaje în care venea ambalată și toți aveam obiceiul de a ne lipi tatuajele fie pe piele, fie pe diverse lucruri, făcându-le zile fripte părinților noștri.

Gumă de mestecat cu tatuaje Turbo

8. Pufuleții cu surprize

Atunci când erai mic și părinții te luau cu ei la cumpărături, mai mult ca sigur se întâmpla să ajungi la raionul unde erau pufuleții cu surprize și să le zici părinților să îți cumpere și ție o pungă cu respectivii pufuleți. De cele mai multe ori, curiozitatea de a vedea care era surpriza din interiorul pungii cu pufuleți era atât de mare, încât erai tentat să o desfaci chiar în magazin.

Însă bucuria pe care o aveai atunci când găseai o surpriză pe placul tău era una imensă, iar chiar dacă se mai întâmpla să nu găsești ceea ce îți doreai, asta nu te împiedica să mergi să îți cumperi o altă pungă cu pufuleți cu surprize, pe principiul ,,Data viitoare o să fie cu noroc”.

Pufuleți cu surprize Gusto

9. Tuburi de făcut baloane de săpun

Obișnuiam să ne jucăm pe afară cu prietenii și când se întâmpla să avem tuburi de făcut baloane de săpun la noi, mereu exista acea curiozitate legată de cine e mai bun la făcut baloane, motiv pentru care țineam o serie de competiții de tipul ,,Cine face cele mai mari baloane fără să se spargă, câștigă!”. Iar dacă vreodată rămâneai fără soluția de făcut baloane, puteai oricând să iți faci tu alta cu niște apă si detergent de vase sau săpun.

Tub de făcut baloane de săpun