Fard de pleoape albastru intens, ruj roșu îndrăzneț, piercinguri și tatuaje pe bandă rulantă, scrunchies, salopete din denim și sneakerși cu platformă. Pe unele le-am dat uitării, vinovate că n-au rezistat fluctuațiilor de gusturi. Pe altele le-am iubit de atunci și până astăzi, pe motiv că sunt piese vestimentare, accesorii sau machiaje nemuritoare. Fiecare om are o „persona” a anilor ’90 și te tentează, probabil, să o aduci înapoi.
Ești tu, băiatul cu geacă de piele neagră și bocanci militărești, ori tu, fata cu crop-top cu smiley face, fond de ten portocaliu și fard de pleoape mov. Pe motiv că nu orice se poartă arată și bine, vă prezentăm opțiuni de outfit-uri și machiaje „2021 approved”.
1. Cămașa de flanelă în carouri
Cu siguranță, una dintre piesele de rezistență din garderoba oricărei persoane. E o haină casual, dar poate fi și elegantă, depinde strict de tine și de styling-ul pe care îl aplici. Nu e dificil de asortat, e confortabilă și ușoară și o alegere sigură. De asemenea, există șansa ca această cămașă să îți infiltreze subtil o pată de culoare în garderobă. Poți alege dintr-o gamă variată de modele, în funcție de preferințele tale: carouri roșii, negre sau albastre, ori dungi subțiri sau groase; tu decizi, iar magazinele livrează.
2. Rujul cărămiziu
Rujul cărămiziu definește, categoric, perioada anilor ’90. Nuanța de roșu-brun de pe buze e îndrăzneață, purtată de toate femeile la acea vreme, fiind o culoare saturată, care scoate în evidență trăsăturile feței. Deși se potrivește mai bine unor buze pline și uniforme, cu un zâmbet frumos și simetric, acesta poate fi purtat de către oricine și avantajează atât ochii căprui, cât și cei verzi sau albaștri. Fiind o culoare cam pretențioasă, îți recomandăm să folosești un creion de buze de o nuanță similară înainte, pentru a trasa conturul acestora și a delimita zona de umplere cu ruj.
3. Biker shorts
Deși au denumirea de „biker”, acești pantaloni scurți sunt, în realitate, foarte potriviți pentru un look casual. Nu au deloc acel aspect sporty și îi poți combina cu tot felul de topuri: tricouri oversized, jachete, pulovere largi, hanorace, etc. Au rămas populari fiindcă sunt ușor de purtat și comfy, dar și o piesă de bază pe care o poți combina în foarte multe feluri. În plus, oferă libertate de mișcare și sunt elastici, fără a provoca vreun disconfort. Există foarte multe modele din care poți alege, pantaloni până la sau mai scurți de genunchi, culori neutre sau țipătoare, depinde strict de scopul pentru care îi cumperi și ce mai ai prin garderobă.
4. Fard de pleoape albastru
Un machiaj colorat, fresh și dreamy, parcă proaspăt scos dintr-un look al celebrităților de pe covorul roșu și care merită să rămână pe lista aceasta. L-au purtat și valorificat celebrități precum Angelina Jolie, Celine Dion și Britney Spears. Să ne amintim de apariția memorabilă a artistei Dua Lipa la Premiile Grammy 2020, unde s-a remarcat tocmai prin încrederea cu care a purtat un machiaj îndrăzneț și a riscat cu o pată de culoare, ceva diferit față de machiajele naturale pe care le vedem la majoritatea evenimentelor. Poți opta pentru un smokey mai intens, un eyeliner albastru sau un cut-crease bleu. Îl poți evidenția cu un ruj contrastant (de preferat o nuanță de portocaliu șters sau crem), dar evită culori mult prea închise, pentru a nu distruge aspectul final. Dacă folosești farduri mate, poți adăuga un luciu de buze, simplu sau cu sclipici.
5. Pălărie „bucket”
Au prins popularitate la sfârșitul anilor ’80 și le mulțumim lui Damon Dash, Ghostface Killah și Rakim că le-au menținut faima și în deceniul următor. Inventată inițial pentru a feri de ploaie capul pescarilor și al fermierilor, acest accesoriu nu își propunea să ajungă o componentă vestimentară așa de controversată, iar scopul ei s-a schimbat dintr-unul funcțional într-unul estetic. Un avantaj al acestei pălării constă în faptul că se poate plia și încape într-un buzunar, deci o poți lua cu tine oriunde și acționează cam pe același principiu cu umbrela, doar că mai mică și mai stylish. Ne plac aceste pălării și pentru că le putem purta în orice anotimp și există multe tipuri de materiale din care sunt confecționate: lână, denim, piele, bumbac, etc.
6. „No make-up” make-up
S-a viralizat pe toate rețelele de socializare conceptul de „machiaj fără machiaj”, mișcare ce a încurajat oamenii pasionați de domeniu să se aranjeze folosind cantități minime de produs, uneori chiar deloc. Influencerii din domeniul de beauty își compară rutina zilnică de machiaj cu cea din anul 2016, distingându-se diferențe uriașe privind tehnicile și cantitățile de produs folosite. Însă puține persoane știu faptul că această practică are rădăcini vechi. În anii ’90, o astfel de alegere era făcută atât fiindcă nu existau sortimente așa de diverse de produse de înfrumusețare, cât și pentru că percepția lumii privind frumusețea unei femei nu se rezuma la a purta machiaj. Practic, ieșeai din casă naturală, fără strop de machiaj, dar plină de încredere și fără griji. Printre adeptele acestui trend de machiaj minimalist s-au numărat, spre exemplu, Jennifer Aniston și Kate Moss.
7. Jacheta de denim
Prima geacă denim a apărut la începutul anilor ’80 și a fost creată de antreprenorul german Levi Strauss. A prins foarte mare popularitate în America, dar restul lumii s-a molipsit rapid cu acest trend în materie de fashion și a adoptat piesa vestimentară. Denimul este un material simbolic, care aduce aminte de Mișcarea pentru Drepturile Civile din SUA, motiv pentru care el poate reprezenta individualismul, informalitatea, libertatea de expresie și spiritul liber. Dacă hainele le-ar inspira pe cei care îi poartă, avem nevoie, cu siguranță, de jacheta de denim și în secolul 21.
8. Fard de pleoape în nuanțe pastel
Nuanțele pastel se potrivesc celor care iubesc un machiaj depistabil, dar totuși natural. E genul de look care îți poate scoate rochia aia magenta nepurtată din dulapul tău. Funcționează ca alternativă pentru cei sceptici privind machiajele colorate, fiindcă nuanțele pastel aduc puțină culoare în peisaj, dar fără a fi punctul principal de interes când vine vorba de față. Vedetele aplicau fardul din colțul intern al ochiului până sub sprâncene, dar noi îți recomandăm să lași măcar o distanță cât grosimea degetului între acestea și zona fardului.
Anii ’90 ne-au adus multe piese vestimentare memorabile, unele care impresionează și astăzi și vor rămâne în istoria fashion-ului drept haine de colecție. De ce să le uităm? Nu sunt ele, oare, niște capsule ale timpului care ne amintesc de vremurile simple? De vremurile în care eram inspirați să fim noi înșine și să ne exprimăm prin machiaj ori vestimentație, fără a ne preocupa dacă suntem trendy ori îmbrăcați cu haine scumpe?
Anii ’90 ne inspiră să fim adaptabili, să reutilizăm tendințe vechi și să le reinventăm conform stilului nostru. Scoate-ți hainele vechi din dulap, împrumută bluzele din tinerețea părinților și poartă-le cu încredere și stil!
Bibliografie:
- https://www.harpersbazaar.com/beauty/makeup/g33597880/90s-makeup-looks/
- https://wearzeitgeist.com/vintage-fashion/90s-fashion-trends
- https://www.ipsy.com/blog/90s-makeup-looks-trends
- https://www.crfashionbook.com/fashion/a21967443/history-of-bucket-hat-fashion/
- https://www.buro247.my/beauty/trends/90s-beauty-trends-vs-now.html
- https://brightside.me/wonder-people/10-trends-from-the-90s-we-thought-were-gone-forever-but-they-keep-coming-back-803208/
- https://www.youtube.com/watch?v=2ZErh8fFTUw&ab_channel=FOX29Philadelphia