Feminismul este de mult timp încoace subiectul unor dezbateri sociale aprinse și controversate, iar prezența bărbaților în această mișcare este puternic criticată.
În mentalul colectiv al românilor, există o mulțime de neînțelegeri privind ideile feministe și este foarte ușor de presupus că acesta este despre o împuternicire nefondată a femeilor și o înjosire categorică a bărbaților, fapt complet lipsit de adevăr. Feminismul se referă la egalitate, indiferent de genul implicat, iar bărbații ar avea, de asemenea, de câștigat prin această reconsiderare a rolurilor de gen.
Acestea fiind spuse, iată 10 motive importante pentru care societatea românească ar avea de câștigat odată cu implicarea bărbaților în mișcarea feministă.
1. Solidaritate împotriva violenței domestice
Feminismul își are originea într-o contrareacție la sistemul patriarhal ce restricționa accesul femeii la educație, viață publică și academică, cât și a libertăților ce țin de propriul său corp. Multă lume, cu precădere persoanele de sex masculin, confundă mișcarea cu agresivitatea și cu ura față de bărbați, însă, în ziua de astăzi, avem de-a face cu un feminism cu totul pozitiv, orientat spre colaborarea între oameni, indiferent de sex.
Tendința frecventă a bărbaților este de a găsi această mișcare complet irelevantă în zilele noastre, însă atât timp cât încă există un număr imens de cazuri de violență domestică, de femei care sunt victime ale violurilor, cu atât mai mult nevoia educației într-un spirit feminist este mai strigentă. Și poate că, astfel, impresia că feministele sunt niște femei agresive, care urăsc barbații, ar fi depășită.
2. Combaterea stereotipurilor de gen
Înainte de anii 90, România nu a avut nici răgazul, nici contextul de a vorbi despre feminism sau de a acționa în vreun fel prin prisma acestuia. Așadar, societatea a avut de recuperat haotic și lipsit de etapizare o serie de principii elementare, privind egalitatea. La nivel de percepție generală, lucrurile par că au evoluat în bine. Femeile nu mai sunt, teoretic, tratate ca niște cetățeni de gradul doi, au acces la joburi (mai) bine plătite, la poziții de putere și au aceleași drepturi. Din păcate, însă, numeroase stereotipuri de gen încă nu au fost înlăturate din mentalul românesc, motiv pentru care implicarea bărbaților această mișcare ar juca un rol crucial.
Promovarea unei viziuni echitabile asupra rolurilor de gen poate ajuta la eliminarea constrângerilor sociale, ce limitează atât femeile, cât și bărbații. Bărbații pro-feminism ar putea deveni exemple pozitive, oferind alternative constructive de masculinitate, dincolo de românul care vine de la serviciu și așteaptă mâncarea gata încălzită și curățenia făcută.
Probabil că cel mai banal exemplu de bărbat care respectă feminismul, este bărbatul care își împarte egal responsabilitățile în cadrul familiei, inclusiv în ceea ce privește îngrijirea copiilor sau menajul, demonstrând că aceste activități nu sunt exclusive femeilor.
3. Schimbarea paradigmei de masculinitate și urmarea unor modele sănătoase
Participarea bărbaților în feminism poate contribui la redefinirea masculinității, încurajând o viziune mai deschisă și mai flexibilă asupra a ceea ce înseamnă să fi bărbat, eliminând constrângerile impuse de stereotipurile culturale, conducând, totodată, la eliminarea prejudecăților legate de rolurile de gen. În acest fel, o varietate mai amplă de expresii de gen și identități ar fi acceptate în România.
Cum ar fi influențate ideile de bază ale noilor generații dacă ar exista un fel de Andrew Tate feminist? Probabil că dacă ar exista o figură publică la fel de virală ca și Andrew Tate, dar care să promoveze principii sănătoase despre masculinitate și să susțină feminismul, efectele ar fi unele revoluționare. Susținând respectul, empatia și egalitatea de gen, o astfel de figură masculină ar putea educa tinerii despre importanța relațiilor sănătoase și a egalității într-o societate.
4. Promovarea unei culturi a consimțământului
În România, există adevărate deficiențe în ceea ce privește educația sexuală. Conștientizarea consimțământului este adesea un aspect neglijat în rândul persoanelor de sex masculin, fapt ce conduce la experiențe pe deplin traumatizante pentru multe femei. Luând parte la mișcarea feministă, bărbații și-ar putea aduce contribuția prin a educa și încuraja respectul față de deciziile individuale și de importanța obținerii consimțământului în relații. Prin educare și exemplu, ei pot conduce la schimbarea percepțiilor și a comportamentelor în acest sens.
unsplash.com
5. Militarea pentru o legislație egalitară și protectivă
În România, legislația privind protecția drepturilor femeilor a avut anumite evoluții, însă în continuare persistă deficiențe și lacune. Deși au fost adoptate legi care ar trebui să ofere protecție împotriva violenței domestice și să asigure egalitatea de gen, implementarea lor și aplicarea coerentă reprezintă o provocare. Adesea, resursele și sprijinul pentru victimele violenței de gen sunt insuficiente sau inadecvate.
În acest context, implicarea bărbaților în sprijinirea drepturilor femeilor și a mișcării feministe este crucială pentru o schimbare profundă și durabilă. Această implicare ar demonstra că egalitatea de gen nu este o luptă nefondată a femeilor, ci o problemă a întregii societăți.
6. Dezvoltare economică durabilă
Egalitatea de gen este asociată, în cele mai multe cazuri, cu dezvoltarea și inovația. Implicarea femeilor pe piața muncii și promovarea egalității de gen pe plan profesional pot contribui semnificativ la creșterea economică. Bărbații implicați în mișcarea feministă pot susține aceste principii, contribuind astfel la o societate mai prosperă.
Implicarea acestora poate conduce la promovarea femeilor în poziții de conducere și la eliminarea barierelor care le împiedică să avanseze în carieră. Acest lucru aduce nu doar avantaje individuale, ci și o varietate de abordări și viziuni în luarea deciziilor, contribuind la inovație și reziliență în economie.
7. Conștientizarea importanței sănătății mentale
Masculinitatea toxică este o problemă reală și puternic înrădăcinată în societatea românească. Inevitabil să nu fi auzit măcar o dată despre cât de important este ca un bărbat să fie absolut mereu puternic și să-și suprime emoțiile atunci când se simte copleșit. Nici nu mai trebuie menționat că acesta este un adevărat dezastru pentru sănătatea mentală. Feminismul promovează deschiderea spre acceptarea vulnerabilităților indiferent de sex și demontarea ideilor tradiționale de „om puternic”. În loc de a privi exteriorizarea sentimentelor ca pe o slăbiciune, vulnerabilitatea necesită în fond o mare cantitate de putere, curaj și onestitate.
8. Schimbarea percepțiilor greșite în rândul noilor generații
O societate cu un număr mai mare de bărbați pro-feminism ar avea un impact semnificativ asupra perceptiilor tinerilor. Noile generații sunt influențate puternic de modelele pe care societatea le servește. Astfel, pentru o dezvoltare mai armonioasă a viitorului țării, tinerii au nevoie de modele comportamentale deschise și empatice, care să promoveze echitatea.
Din păcate, încă România se confruntă cu multe probleme nerezolvate care țin de nevoi și libertăți primare: educația sexuală, abuzul fizic si psihologic etc. și care nu vor putea fi rezolvate altfel decât prin aderarea la niște principii de viață sănătoase, precum cele promovate de feminism.
Cât despre întrebarea ,,De ce societatea românească are nevoie de mai mulți bărbați pro-feminism?”, răspunsul este că feminismul eliberează. Este o mișcare care eliberează de stăpânirea sufocantă a unei identități dăunătoare, care este forțată de multe generații încoace.
Surse: thefeministshop.com, iqads.ro