Unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fim atenți atunci când vrem să ne luăm un câine este alegerea unei rase potrivite pentru noi și pentru stilul nostru de viață, în funcțiile de posibilitățile pe care le avem și pe care putem să i le oferim prietenului nostru. Este important să ne informăm cât de mult cu privire la rasa pe care dorim să o avem, pentru a nu întâmpina probleme neprevăzute cu prietenul nostru patruped.

Cavalier King Charles Spaniel este o rasă de câine de talie mică și îndrăgită în toată lumea, datorită caracterului său iubitor și jucăuș, dar mai ales pentru ușurința cu care se poate îngriji aceasta. Cu toate acestea, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să devi stăpânul unui astfel de cățel.

un câine alb și maro într-o curte
Cavalier King Charles Spaniel. Poză de Courtney Mihaka pe Unsplash

1. Problema părului de animal în casă

Câinele din această rasă are blana lungă și deasă și de aceea va lăsa păr în casa dumneavoastră, în toate locurile unde va sta: pe paturi, canapele, covoare, mobilă sau parchet, și înclusiv pe hainele din garderobă. Acest lucru poate deveni deranjant pentru majoritatea persoanelor, mai ales dacă nu sunteți obșnuit cu părul de animal în viața dumneavoastră. Din această cauza, va fi necesar să faceți curat în fiecare zi sau odată la două zile pentru a vă asigura că blana cățelului nu va deveni o problemă în comfortul propriei case. De asemenea, puteți folosi dispozitive pentru a aduna părul câinelui din casă precum o perie sau o rolă specială de îndepărtare a părului de animal.

2. Cavalierul este cel mai bun prieten

Unul dintre lucrurile pentru care această rasă este renumită este temperamentul lor foarte jucăuș și prietenos, dar mai ales pentru că sunt foarte iubitori cu stăpânii săi. Un câine din această rasă se va atașa ușor de dumneavoastră și o să vă ofere afecțiune în fiecare zi, va dormi în pat cu dumneavoastră, o să vă urmeze peste tot și se va bucura foarte mult când o să vă reîntâlnească după câteva ore în care ați fost plecat. Cavalierii sunt iubitori și față de copii, fiind o alegere excelentă pentru un câine de familie. Sunt de asemenea și prietenoși cu străinii, însă tocmai din această cauză nu sunt potriviți ca fiind câini de pază. Cu toate acestea, pot deveni foarte ușor supărăcioși, mai ales dacă sunt lăsați singuri acasă pentru lungi perioade de timp, de aceea evitați pe cât posibil să îl lăsați singur acasă pentru mai mult de câteva ore.

3. Exercițiile fizice sunt distractive, nu doar necesare

Deși au momente când ar prefera să stea în pat toată ziua, acești câini sunt foarte activi și jucăuși. Ca orice altă rasă de câine, Cavalierii au nevoie de exerciții fizice și plimbări, pentru a le menține sănătatea fizică. Aceștia necesită cel puțin o oră de exerciții pe zi, fiind recomandat să îi oferiți și timp în care poate alerga fără lesă. Aceștia sunt o rasă de câine energică și care adoră plimbările și mai ales să vă jucați împreună cu ei. De aceea, este necesar să vă scoateți micuțul patruped la plimbare în fiecare zi sau puteți merge într-un parc special amenajat pentru câini, unde îl puteți scoate din lesă și să faceți diferite activități precum jocul cu mingea, alergatul împreună sau unde să se joace cu alți patrupezi.

4. Un cățel îngrijit, un cățel fericit

Datorită blănii lungi și dese pe care acești câini o au, va fi necesar să vă periați câinele în fiecare zi, atât pentru a reduce cantitatea de păr pe care o va lăsa prin casă, cât și pentru ca patrupedul dumneavoastră să nu aibă blana încurcată. De asemenea, este necesar să vă duceți Cavalierul odată la câteva luni la un salon special de toaletaj canin pentru ca blana lor să fie tunsă corespunzător, pentru a se păstra îngrijită și ordonată. Un alt aspect important în ceea ce privește îngrijirea cățelului dumneavoastră îl reprezintă tăierea regulată a unghiilor și curățarea periodică a urechilor. Acestea pot fi făcute și la salonul de toaletaj canin atunci când vă duceți câinele la tuns, însă pot fi realizate și acasă, urmând indicațiile unui medic veterinar. Este recomandat tăierea unghiilor odată la trei-patru săptămâni folosind o unghieră specială pentru câini. În ceea ce privește igiena orală, este indicat curățarea zilnică folosind o pastă și periuță de dinți specială pentru câini, însă dacă nu puteți face acest lucru zilnic, trebuie să vă duceți câinele la medicul veterinar pentru o curățare profesională odată la trei-patru luni.

5. Cavalierii și temperatura de afară

Câinii din această rasă sunt predispuși la supraîncălzire datorită straturilor de blană deasă și a botului scurt pe care îl au, din cauza căruia nu pot să respire destul de bine încât să se răcoarească. Majoritatea Cavalierilor pot tolera temperaturi de până la 30°C, însă evitați să îl scoteți la plimbări lungi sau drumeții când este atât de cald afara. Pentru astfel de activități este recomandat ca temperatura de afară să fie între 21°C – 24°C. În plus, dacă dispuneți de o curte, câinele nu ar trebui lăsat afară fără posibilitatea de a se retrage într-un loc umbrit și răcoros. Când vine vorba de temperaturi scăzute, Cavalierii, deși au o blană stufoasă, nu tolerează frigul pentru lungi perioade de timp. De aceea, aceștia trebuie să trăiască înăuntrul casei dumneavoastră. Când temperatura de afară scade sub 0°C este necesar să vă îmbrăcați câinele cu o haină specială pentru aceștia și să le protejați lăbuțele atunci când îi scoateți la plimbări lungi și activități în aer liber.

6. Apartamentul va deveni acasă în scurt timp

Dacă sunteți în căutarea unui prieten patruped, însă vă temeți de adaptarea animalului în apartament, un câine din rasa Cavalier King Charles Spaniel este perfect pentru dumneavoastră. Aceștia se adaptează în câteva luni în apartament, în funcție de cât de repede învață locurile din casă și în funcție de dresajul pe care o să i-l oferiți. De asemenea, tot în câteva luni se va învăța șă își facă nevoile afară și va ajunge să se ceară singur să îl scoateți afară. Dar până atunci, cea mai bună metoda de a preveni murdăria din casă este să cumpărați covorașe absorbante și să îl îndrumați unde să își facă nevoile.

7. O alimentație potrivită, un câine sănătos

Cavalierii sunt câini foarte pofticioși și cu un apetit foarte ridicat pentru mâncare, tocmai de aceea va cere de mâncare de fiecare dată când o să luați masa sau o să serviți o gustare. Ceea ce este important de reținut este faptul că nu este indicat să îl hrăniți cu alt tip de mâncare în afară de cea specială pentru câini, ci va fi nevoie ca acesta să aibă o alimentație potrivită și special creată pentru ei. Câinii din această rasă au nevoie de o alimentație bogată vitamine, minerale, antioxidanți și prebiotice, datorită unor probleme de sănătate ereditare. În funcție de kilogramele pe care le are și cât de activ este cavalierul dumneavoastră, va necesita o cantitate diferită de calorii, față de alți căței. Pentru o alimentație corectă și sănătoasă pentru câinele dumneavoastră va fi necesară consultarea unui medic veterinar sau a unui specialist în nutriția canină, pentru a vă oferi indicațiile potrivite.

8. Predispunerea la probleme de sănătate

Ca fiecare rasă de câine, Cavalierii sunt predispuși la câteva afecțiuni caracteristice, unele destul de grave. Boala de valvă mitrală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, fiind poligenică (afectată de mai multe gene) și principala cauză de deces la această rasă. Afecțiunea poate să apară la o vârstă fragedă, însă este în general o boală a bătrâneții. Siringomielia este o afecțiune care afectează creierul și coloana vertebrală și provoacă simptome care variază de la disconfort ușor până la durere severă și paralizie parțială. Este cauzată de o malformație în partea inferioară a spatelui craniului, care reduce spațiul disponibil pentru creier, comprimându-l. Siringomielia este rară la majoritatea raselor, dar a devenit tot mai răspândită la Cavalier King Charles Spaniel. Căderea episodică este o tulburare neorologică a acestei rase, caracterizată prin episoade în care câinele nu își poate controla și relaxa mușchii. Simptomele se caracterizează prin căderea bruscă a câinelui, ,,înghețarea corpului” și episoade asemenănătoare convulsiilor și sunt cauzate de diferiți factori precum efortul sau entuziasmul.