7 underground metal bands din romania pe care merita sa le asculti

Heavy metal-ul s-a afirmat în lumea muzicii ca fiind un subgen al rock-ului și se numără printre cele mai populare genuri ale generației actuale și nu numai. Acesta a apărut la sfârșitul anilor 1960 în Marea Britanie, și își are originile în blues rock și rock psihedelic, iar formațiile care prestează pe scena muzicii metal se identifică ca fiind deopotrivă masculine și agresive, datorită sunetului brut și al intensității generale ale pieselor, în care domină riff-urile de chitară electrică distorsionate, și totodată unde tonul vocii artistului deține un rol mai semnificativ decât versurile în sine.

De-a lungul timpului, misoginismul internalizat în piese și temele satanice, sexiste sau morbide regăsite într-o mare parte a melodiilor existente au atras atenția criticilor și a mass-mediei, iar această “cultură anti-femei” și “anti-Christ” a generat o serie de misconceptii despre cântăreții de heavy metal, precum faptul că promovează violența, suicidul, anticrestinismul, etc., din cauza modului in care au ales sa se exprime, dar printre temele abordate de aceștia regăsim și propriile trăiri tumultoase și subiecte politice. 

Prin anii ’60 rock-ul și-a făcut apariția și la noi în țară, iar trupele erau cunoscute drept „formaţii de chitare electrice”, din cauza faptului că regimul comunist interzicea folosirea termenului “rock”. Ramura metal a fost atinsă doar superficial de formaţiile româneşti în anii 1980, dar treptat, odată cu ieșirea din comunism și sub influența artiștilor din vest care începeau să ia amploare (ex. The Beatles), s-au născut formații noi.

Dar bănuiesc că dacă ai dat click pe acest listicol nu ai nevoie de o scurtă introducere în lumea muzicii metal din România, ci te gândeșți la ce trupe ai putea să descoperi și la cum ti-au scăpat până acum. În continuare îți voi prezența 7 trupe underground de metal din România pe care merită să le asculți măcar o dată + câte o melodie reprezentativă fiecărei formații.

Audiție plăcută.

sursa foto

1. REVOLTER

Revolter” s-a format în 2015, în Sibiu, sub numele de “Revolver”, dar care a fost schimbat ulterior de membrii trupei din cauza faptului că în multe alte țări existau deja formații cu același nume, acesta fiind inspirat de titlul albumului uneia dintre cele mai influente trupe ale Erei Rock- The Beatles, apărut în 1966. Cei 5 membrii ai trupei Revolter- Dragoș Rădulescu, Ștefan Marcu, David Neacșu, Luca Barbu și Haris Mureșan cânta împreună de 7 ani, de când aveau 9, respectiv 11 ani, iar pasiunea pentru muzica rock le-a fost transmisă de la o vârstă fragedă de părinți, a căror susținere au avut-o încă de la început. Aceștia au reușit să se afirme în plan muizcal prin multă muncă și, în chip evident, prin mult talent, reușind să figureze pe scenele celor mai importante festivaluri rock din țară.

2. E-an-na

E-An-Na este o formație de folk-metal din România, cu influențe moderne, înființată în 2014, a cărei membrii- Andrei (voce), Ovidiu (chitară), Dragoș (bass), Alex (chitară), Paul (tobe), Edwin, care va părăsi trupa din motive personale în 2016, iar ca urmare va intra în trupa Ioana Popescu (clape), au combinat elementele tradiționale românești cu heavy metal-ul modern, intr-un univers în care domină individualitatea. Aceștia s-au bucurat de un real succes în mediul online si au fost inclusiv nominalizați pentru titlul de “Best metal newcomer” în 2015, reusind sa castige locul 2.

3. SUR AUSTRU

Sur Austru a luat naștere în 2018, în Arad, și reprezintă o combinație între black metal și folk atmospheric (according to Encyclopaedia Metallum) și e formată din cei 6 membrii ai săi- Ovidiu Corodan (bass, toacă, voce), Sergiu Nadaban (tobe, toacă, percuție), Mihai Florea (chitară,voce, bucium), Ionuț Cadariu (clape, flaut, nai), Petrică Ionutescu (instrumente tradiționale) și Tibor Kati (voce, chitară, clape, bucium). Primul lor album intitulat “Meteahna Timporilor”, aparut in 2019, precum si cel mai recent “Obarsie”, lansat in 2021 au avut ca sursa de inspiratie natura si traditia antica transilvaneana, plasand cele 2 albume intr-un timp si spatiu ancestral.

4. Doomnezeu

Doomnezeu, prima formație de ”Stoner Doom Creștin Ortodox” din România, au îmbinat 2 subgenuri al metal-ului, nu foarte agreate de către ascultătorii tradiționali, întrucât doom metal-ul și stoner-rock-ul abordate de această trupă sunt utilizate împreună cu versuri creștine, religioase, ceea ce reprezintă un combo bizar în materie de muzică heavy metal. În mod normal, singurele tangențe pe care o melodie din acest gen muzical o are cu universul religios este dacă se folosesc termeni sau dacă se fac aluzii la anumite aspecte din Biblie. Astfel, prin folosirea de către cei din “Doomnezeu” de fraze religioase pe un ton noncomformist, adesea numit “satanic” de către credincioși, se creează o atmosfera stranie și inconfortabilă pentru unii ascultători, dar care poate fi și plăcută pentru alții. 

5. Prohod

Prohod” e o formație tânăra de black metal melodic și atmosferic, formată în Sibiu, în anul 2012, a cărei membrii sunt- Ovidiu Ban (chitară), Vali Mandeal (chitară, voce), Andrei Oltean (voce, instrumente de suflat). În piese lor folosesc adesea growl-uri, urlete și țipete înalte pentru a genera o stare animalică, specifică acestui subgen. 

6. RIBOZOM

O altă formație tânăra hard-rock este și “Ribozom”, înființată în 2021, la Arad, de către Răul Nica (chitară și voce). Alături de el în trupa îi regăsim și pe Eric Stesco (tobe), Răul Pânzaru (chitară) și David Tomuța (bas), niște copilași în vârstă de doar 16 ani, dar care au izbutit să iasă în evidență și să se remarce prin talentul și muncă depusă pe plan muzical. Astfel, au reușit să împartă scena cu trupe deja afirmate în lumea muzicii românești, precum Cargo, Phoenix sau Trooper, la care au avut ocazia și onoarea de a le cânta în deschidere.

7. WEEPING ASSAULT

Weeping assault” e o formație tânăra de trash metal și death metal din Timișoara, alcătuită din 4 membrii- Christian Jakabhazi (bass), Luca Botizan (tobe), Denis Bucur (chitară, voce) și Vlad Ramneantu (chitară), ce a luat naștere în 2021, și care își continuă activitatea și în 2023, având chiar și niște show-uri mult așteptate de publicul lor fidel pe care l-au câștigat datorită originalității lor.

Trash metal-ul se distinge de celelalte subgenuri ale metal-ului prin tempoul său rapid, haotic si viteza cu care este realizata execuția instrumentalului într-un ritm alert.