Top 7 thrillere din cinematografia coreeană care merită văzute

7.Forgotten (2017)

Regizor Jang Hang-jun

Nu am cum altcumva să descriu Forgotten, unul dintre cele mai bune thrillere psihologice disponibile pe platforma Netflix, decât ca pe un carusel “over-the-top” care durează puțin peste o oră și jumătate și care te va lăsa fără cuvinte până la final.

Acțiunea începe atunci când tânărul Jin-seok se mută alături de familia sa într-o nouă locuință însă simte, vede și aude lucruri bizare încă din prima zi. Într-o seară ploioasă, Jin-seok este martor la răpirea fratelui său Yoo-seok, de către un grup de bărbați necunoscuți, acesta revenind acasă după 19 zile fără să aibă vreo amintire legată de cele întâmplate. Suspiciuni încep să apară în mintea protagonistului pe măsură ce începe să observe diverse discrepanțe în comportamentele membriilor familiei sale iar acesta realizează că poate lucrurile din jurul său nu sunt deloc ceea ce par a fi.

6.The Man from Nowhere (2010)

Regizor Lee Jeong-beom

The Man from Nowhere, un thriller în stilul neo-noir, îi urmărește povestea lui Cha Tae-sik, șeful tăcut al unei afaceri de amanet, care leagă o prietenie sinceră cu So-mi, o fetiță din cartierul său care provine dintr-o familie disfuncțională. Mama fetiței, dependenta de opium, încearcă să fure de la șeful unei organizații de trafic de droguri și organe, iar, ca urmare, So-mi este răpită și ținută captivă.

Misteriosul Tae-sik are un secret, acesta fiind un agent de grad înalt din armata coreeană pensionat cu o experiență vastă pe câmpul de luptă. Acesta începe misiunea aproape imposibilă de a își elibera singurul prieten pe cont propriu, folosindu-și abilitățile pentru a ucide pe oricine încearcă să îi stea în cale.

5.The Chaser (2008)

regizor Na-Hong-jin

The Chaser are o filozofie radical opusă filmului Burning, acesta fiind, din primul moment și până la ultimul său cadru, plin de acțiune palpitantă, situații ce îți vor face palmele să transpire și întorsături de situație complet neașteptate. Acest thriller-horror sinistru este inspirat din faptele reale a unuia dintre cei mai notorii criminali în serie din Coreea de Sud, Yoo Young-chul, care a mărturisit ca ar fi autorul a cel puțin 20 de crime între anii 2003 și 2004.

Regizorul Na-Hong-Jin ne duce în lumea mizeră și plină de violență a lui Joong-ho, un fost polițist devenit acum proxenet. În urma dispariției a două dintre prostituatele aflate sub protecția sa, acesta suspectează că persoana vinovată ar fi unul dintre clienții săi fideli ce folosește o identitate anonimă. Protagonistul decide să o trimită și pe Mi-jin, o altă “angajată” de a sa, la următoarea comandă a clientului misterios pentru a îi afla locația și a investiga adevărul din spatele disparițiilor.

Credit Finecut Korea

4.I Saw the Devil (2010)

Regizor Kim Jee-won

I Saw the Devil este de departe cel mai grafic și violent film din lista noastră în care regizorul, Kim Jee-won, îmbină perfect elemente terifiante de horror cu aspectele de intrigă și suspans a unui revenge-thriller clasic.

Povestea îl urmărește pe Kim Soo-hyun, un ofițer al serviciilor de inteligență coreene, a cărui soție este ucisă iar mai apoi dezmembrată metodic de către un psihopat periculos care pretinde a fi un simplu șofer de autobuz. Distrus de veștile legate de soarta cruntă a soției sale, protagonistul își jura că o va răzbuna cu orice preț. Soo-hyun îl găsește relativ ușor pe ucigașul Kyung-chul însă, în loc de a își înfăptui revanșa rapid, decide să inițieze un joc îndelungat și brutal de-a șoarecele și pisica prin care să îl pedepsească pe măsură pe acest monstru.

Credit Showbox Korea

3.Burning (2018)

Regizor Lee Chang-dong

Un “slow-burner” în adevăratul sens al cuvântului, Burning este un thriller captivant cu un ritm inițial lent și o atmosferă incertă care culminează într-un crescendo final ce îți va rămâne intipărit în minte, orchestrat meticulos de regizorul Lee Chang-Dong.

Filmul îl are în prim-plan pe Jong-su, un tânăr scriitor aspirant, care, în timpul jobului său de curierat, o reîntâlnește pe Hae-mi, o fostă colegă de clasă din copilărie. Aceasta îl roagă să aibă grijă de pisica ei cât timp ea va călători în Africa iar Jong-su acceptă. La întoarcerea ei în Coreea, Hae-mi îi face cunoștiință protagonistului cu Ben, un bărbat înstărit și misterios pe care l-a întâlnit în timpul călătoriei, care îi povestește tânărului deja suspicios despre hobby-ul său bizar de a incendia sere abandonate.

Credit CJ CGV

2.Oldboy (2003)

Regizor Park Chan-wook

Probabil unul dintre cele mai cunoscute și iubite filme coreene, Oldboy își merită din plin reputația incredibilă. Acesta este cel de-al doilea și cel mai de succes film la nivel interanțional din trilogia revanșei, precedat de Sympathy for Mr. Vengeance (2002) și urmat de Lady Vengeance (2005), a legendarului regizor Park Chan-wook.

Oh Dae-su, un om de afaceri aparent nevinovat, este răpit în ziua aniversării de 4 ani a fiicei sale fără o cauză clară. Acesta se trezește într-o cameră de hotel izolată complet de lumea de afară în care are la dispoziție doar un pat, un televizor și o ușiță prin care primește mâncare zilnic. Fără să aibă vreo idee în legătură cu motivul răpirii sale, Dae-su este ținut captiv fără vreo explicație timp de 15 ani în aceeași cameră de hotel, timp în care se antrenează obsesiv pentru momentul în care va reuși să evadeze și să își ia revanșa. În urma acestor ani de captivitate, Dae-su este adormit cu ajutorul unui gaz iar mai apoi eliberat fără vreo explicație. Fiind din nou liber, acesta are o singură dorință: de a afla cine i-a putut face una cu asta și de a se răzbuna.

Credit Neon

1.Memories of Murder (2003)

Regizor Bong Joon-ho

Un favorit personal, Memories of Murder este un thriller polițist, bazat vag pe povestea din jurul primului caz de crime în serie confirmat în Coreea de Sud, din mintea regizorului recunoscut la nivel global Bong Joon-ho, aflat în spatele altor capodopere precum Parasite (2019) și Mother (2009).

Filmul urmărește parteneriatul dintre Park Doo-man, un detectiv din mediul rural care refuză metodele moderne de investigare, și Seo Tae-yoon, un tânăr detectiv din Seoul, adept al tehnicilor moderne de analiză a crimei și de interogatoriu. În ciuda perspectivelor lor diametral opuse, cei doi sunt nevoiți să colaboreze pentru a descifra enigma din spatele uciderii în mod brutal a două femei care zdruncină liniștea unui orășel mic fără vreun incident anterior de acest calibru.