7 tehnologii sustenabile în domeniul modei

Poză cu un designer de modă care desenează schițe pentru noua colecție pe laptop

Primul pas esențial în discuția despre sustenabilitate în industria modei este recunoașterea unui adevăr de bază: moda este o sursă semnificativă de poluare și necesită o cantitate mare de resurse. Statisticile arată că această industrie produce până la 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte în fiecare an, și tot în fiecare an, până la 92 de milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la gropile de gunoi, doar 20% din textile fiind colectate pentru reutilizare sau reciclare la nivel global.

Conform raportului de sustenabilitate al Global Fashion Market Place, 82% dintre branduri sunt de părere că au nevoie de sprijin pentru a dezvolta afaceri durabile și inovatoare. Ca urmare, industria modei începe să integreze sustenabilitatea în mai multe aspecte, de la materialele utilizate, până la procesele de fabricație și reciclarea produselor, caracteristica cheie în implementarea tuturor acestor procese fiind tehnologia.

Tehnologia poate furniza mijloacele esențiale pentru a induce schimbări fundamentale în acest domeniu, reducând astfel impactul asupra mediului. Așadar, mai jos vor fi prezentate șapte tehnologii sustenabile în domeniul modei, concepute pentru a aduce transformări semnificative în procesele de producție și reciclare.

1. Prototiparea virtuală a hainelor 3D

Imagine cu două tricouri, unul alb și unul negru
Image by vector_corp on Freepik

În ultimul deceniu au fost efectuate diverse studii în software-ul de prototipare virtuală a hainelor 3D pentru a spori realismul. Spre deosebire de sistemul tradițional care utilizează hârtia și creionul pentru a desena schițele de design și un manechin pentru a testa aspectul final, proiectanții care utilizează această tehnologie pot crea modele virtuale de îmbrăcăminte pe un model uman digital și pot simula o haină reală în formă 3D.

Modelul 3D poate fi adaptat pentru a se potrivi măsurilor generale ale corpului, inclusiv bustul, talia, șoldurile și abdomenul. De asemenea, această metodă permite compararea diferitelor design-uri și analizarea parametrilor tehnici pentru a măsura anumite probleme, iar inteligența artificială poate sugera direcții de îmbunătățire.

Ca urmare, această tehnologie de prototipare virtuală asigură evaluarea unei game largi de modele de îmbrăcăminte înainte de a fi create, iar multe lucrări care necesitau mult timp pot fi finalizate într-un timp scurt, reducând în cele din urmă costurile și îmbunătățind calitatea.

2. Scanarea corporală folosind tehnologia

Imagine cu două fete care se uită la ținuta lor în oglindă
Image by macrovector on Freepik

Tehnologia de scanare corporală 3D s-a dezvoltat considerabil și a trecut pe dispozitive mai accesibile pentru consumatori, cu scanarea prin telefon. Aplicațiile brandurilor care folosesc această tehnologie oferă o varietate de utilizări, de la măsurători digitale a corpului (înălțime, lățime) și până la funcții avansate de probă virtuală a produselor vestimentare, urmărire corporală (monitorizare a grăsimii corporale) vizualizare și recomandare a mărimii și a croielii (preferințe de croială, normală și largă în selectarea hainelor) pentru cumpărături online personalizate.

Totodată, se așteaptă ca această tehnologie să facă mai ușor procesul de personalizare a hainelor, deci să reducă și costurile de producție. Asta ar înseamna că nu va mai fi atât de complicat pentru o persoană să aibă haine unice și nu va mai fi nevoie să le returneze atât de des.

Așadar, oportunitățile sporite ale acestor aplicații permit utilizatorilor să se bucure de posibilitatea de a selecta produse pe care să le poarte, să reducă incertitudinea legată de găsirea online a mărimii hainelor fără a le proba și să ajute industria modei să devină mai sustenabilă.

3. Producția la cerere

Poză cu o femeie care stă la birou și tastează ceva pe laptop
Image by yanalya on Freepik

Companiile de modă se confruntă cu provocarea constantă de a trebui să ghicească ce și câte articole de îmbrăcăminte vor vinde cu câteva luni înainte ca acestea să fie disponibile pentru a fi cumpărate de consumatori. Natura bazată pe speculații a lanțului de aprovizionare a dus la o supraproducție și la risipă excesivă, agravată în ultimii ani de creșterea explozivă a fast-fashion. Una dintre soluțiile la această problemă ar fi producția la cerere.

Producția la cerere este o metodă de fabricare a hainelor ca răspuns la comenzile clienților, mai degrabă decât producerea unor cantități mari în avans. Această abordare reduce deșeurile, minimizează impactul industriei modei asupra mediului și permite o mai mare personalizare. Ea implică producerea doar a articolelor care au fost comandate de clienți, ceea ce înseamnă că nu există un stoc în exces. Procesul de producție este mai eficient și mai raționalizat, reducând cantitatea de energie, apă și alte resurse necesare pentru a produce un articol de îmbrăcăminte.

În ultimii ani, producția la cerere a devenit mai influentă, pe măsură ce designerii caută să își reorienteze modelele de afaceri și să acorde prioritate atât eticii, cât și economiei.

4. Fibre textile naturale

Poză cu bucăți de material de diferite culori
Image by Freepik

În prezent, industria modei se bazează aproape în totalitate pe producția de textile sintetice, comportamentul consumatorilor, care s-a construit în jurul ofertei de „mai mult pentru mai puțin”, forțând brandurile să-și reducă prețurile și să crească oferta. Toate acestea sunt posibile datorită țesăturilor sintetice, cum ar fi poliesterul, care reprezintă o mare parte din consumul global de combustibili fosili.

O soluție pentru industria modei sunt fibrele textile naturale realizate cu ajutorul unor metode și materiale ecologice. Acestea provin din surse care nu dăunează mediului înconjurător și sunt rezistente, astfel încât nu trebuie aruncate atât de des. Există mai multe fibre textile naturale disponibile pe piață. Printre exemple se numără bumbacul organic, inul, lyocell, cânepa, bambusul și țesăturile fabricate din materiale reciclate, cum ar fi poliesterul sau bumbacul reciclat.

Textilele naturale sunt o afacere importantă în modă. Așadar, utilizarea lor poate ajuta brandurile să fie mai ecologice și să realizeze un viitor mai bun pentru generațiile următoare.

5. Cabina de probă virtuală

Imagine cu o femeie care se uită la un ecran de telefon înăuntrul căruia se află un dulap cu haine
Image by Freepik

Odată cu avansul recent al tehnologiei web, au fost dezvoltate numeroase site-uri de cumpărături online. Cu toate acestea, în ciuda avantajelor evidente, cumpărăturile online aduc cu sine anumite inconveniente. Un dezavantaj notabil constă în dificultatea pe care o întâmpină o persoană în a vizualiza modul în care ar arăta un anumit articol purtat, având în vedere variația semnificativă a mărimii și formei corpului, a culorii părului și a pielii etc., în rândul divers al populației umane. Evaluarea potrivirii hainelor devine astfel esențială atât pentru client, cât și pentru comerciant.

Pentru a rezolva această problemă într-un mod cât mai sustenabil un mare potențial îl au realitatea virtuală și sistemele bazate pe camere 3D. Astfel, cabina de probă virtuală abordează această problemă, oferind consumatorilor posibilitatea de a încerca versiunea virtuală a hainelor pe propriul avatar sau profil virtual 3D înainte de a achiziționa efectiv produsele, direct de pe calculatoarele de acasă sau telefoane. Utilizarea unei cabine de probă virtuale de la domiciliu aduce multiple avantaje, printre care reducerea ratei de returnare a articolelor, avantaje concurențiale și creșterea oportunităților de personalizare, permițând clienților să-și creeze propriile haine personalizate.

6. Moda circulară

Imagine cu o fată și un băiat care se uită la o cămasă cu mâneci scurte, pe un fundal verde
Image by pikisuperstar on Freepik

Industria mondială a modei este bine cunoscută pentru impactul său negativ asupra mediului. De la poluarea apei până la generarea deșeurilor textile, modelul tradițional liniar de “a lua, a produce și a arunca” nu mai este sustenabil. În încercarea de a atenua aceste consecințe asupra mediului, a luat amploare o nouă mișcare cunoscută sub denumirea de modă circulară.

Moda circulară presupune o abordare regenerativă în care hainele și textilele sunt concepute, produse și consumate cu scopul de a minimiza deșeurile, poluarea și utilizarea resurselor naturale. Elementele cheie ale modei circulare includ proiectarea pentru longevitate, utilizarea materialelor durabile, reducerea deșeurilor prin reciclare și adoptarea surselor de energie regenerabilă în procesele de producție.

Așadar, moda circulară are potențialul de a revoluționa întreaga industrie, oferind o alternativă sustenabilă la practicile tradiționale. Prin adoptarea acesteia, atât companiile, cât și consumatorii și factorii de decizie politică pot contribui la conturarea unui viitor mai verde pentru această planetă.

7. Vânzarea online a hainelor

Imagine cu o femeie care îi vinde unui băiat un tricou
Image by pikisuperstar on Freepik

Anterior, pentru a cumpăra haine la mâna a doua, oamenii trebuiau să meargă la piețele de vechituri, vânzările de garaj și magazinele second-hand. Cu toate acestea, găsirea articolelor potrivite ca mărime și calitate într-o mulțime de haine vechi putea fi o sarcină dificilă. Însă, odată cu creșterea utilizării internetului, consumatorii au început să achiziționeze și să vândă articole vestimentare folosite, dar de calitate superioară, prin intermediul unor site-uri, cum ar fi eBay.

Astfel, vânzarea online a articolelor vechi oferă consumatorilor acces la variante accesibile și durabile, permițându-le să-și susțină valorile fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea sau stilul. De asemenea, le mai oferă o modalitate de a prelungi ciclul de viață al îmbrăcămintei și de a reduce deșeurile. Odată cu creșterea vânzării online a hainelor vechi, oamenii au mai multe opțiuni de a cumpăra în mod responsabil și de a sprijini brandurile care împărtășesc valorile lor.