7 înlocuitori ai alimentelor ”clasice”, în bucătărie

femeie care gateste si zambeste

Bucătăria, la fel ca toate celelalte lucruri ce ne înconjoară, este în continuă evoluție și modernizare, atfel că apar diverse noi concepții culinare. Conform unui studiu făcut de cei de la Bookingham în colaborare cu SRD Media, românilor le-a crescut interesul pentru sport și implicit pentru un stil de viață sănătos, cu aproximativ 65%, de la începutul pandemiei. Acest fapt ne îndeamnă înspre noi abordări ale mâncării, noi principii alimentare, dar și noi diete.

Cele mai multe rețete pe care le preparăm aproape zilnic în bucătăriile noastre, au ca ingrediente principale: unt, zahăr, ulei sau ouă. Aceste alimente, însă, sunt considerate de specialiști ca fiind nocive pentru organism dacă sunt consumate într-o cantitate prea mare, deoarece sunt surse principale de grăsimi saturate și carbohidrați simpli sau nu se încadrează în dietele vegane, lipsite de produsele animale. Astfel că putem să le evităm și să le reducem consumul, optând pentru unele alimente substituitoare care au beneficii semnificative pentru organism și sunt considerate a fi mult mai sănătoase și nutritive.

1. AVOCADO

  • Este un fruct oleaginos bogat în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale cu beneficii semnificative asupra organismului: aliat al sistemului cardiovascular, nervos, imunitar și digestiv .
  • Avocadoul reprezintă una dintre sursele principale de grăsimi mononesaturate, grăsimi sănătoase, astfel că este un substituient nutritiv al untului și al uleiului. Se poate consuma atât în combinații sărate cât și dulci, fiind foarte versatil în bucătărie. Acesta oferă preparatelor o consistență cremoasă, dar este de asemenea și o alternativă perfectă pentru preparate vegane sau fară lactoză. Se pot prepara atât prăjituri, cât și creme dulci, cu ciocolată sau sărate, cu diverse legume.

2.BANANELE (sau piureul de banane)

  • Bananele sunt sursă principală de potasiu și sunt considerate ca fiind benefice pentru organism în prevenirea și reducerea bolilor precum: probleme cardiace, presiunea sângelui, astm sau chiar cancer, conform MedicalNewsToday.
  • Totodată, bananele sunt foarte utilizate în bucătarie, nu doar pentru conținutul crescut de vitamine și minerale, dar și pentru că sunt un substituient perfect pentru unt, ulei sau ou, piureul de banane având o consistență asemanătoare, dar fară conținut de grăsimi. Are, de asemenea, un gust puternic, dulceag care poate substitui zahărul alb din deserturi. Se pot pregăti rețete delicioase folosind bananele precum: brioșe cu banane, banana bread sau pancakes.

3.CURMALE

  • Curmalele sunt fructele Palmierului Phoenix Dactylilfera și reprezintă o bună sursă de energie a corpului uman fiind bogate în carbohidrați și fibre. Conform unor cercetări științifice a celor de la Critical Reviews in Food Science and Nutrition Journal, curmalele conțin 10 minerale esențiale organismului, dar sunt și o sursă bună de antioxidanți.
  • În bucătărie, acest fruct poate fi folosit în stare proaspătă, deshidratate sau chiar sub formă de sirop, fiind un substituient perfect al zahărului, având o aromă dulce și plăcută care nu modifică gustul preparatelor. Curmalele sunt ideale pentru prăjituri sau pentru prepararea biluțelor energetice
  • Pasta de curmale este folosită deseori pentru a înlocui caramelul în unele preparate vegane sau raw vegane

4.SEMINȚELE DE CHIA

  • Chia este o plantă din familia mentei, originară din America de Sud. Semințele de chia aduc o multitudine de beneficii organismulu precum: reduc inflamațiile din corp, îmbunătățesc nivelul zahărului din sânge, dar și sănătatea inimii, fiind un bun antioxidant, după cum confirmă și WebMd.
  • Chia se consumă atât crude, cât și preparate în apă sau lapte, unde aceste absorb lichidul și se transformă într-un gel de chia. Acest amestec este un înlocuitor perfect pentru ouă în preparatele din bucătărie, formându-se o consistență asemănătoare. Totodată, uleiul din semințe de chia poate fi utilizat și ca un substituient al uleiului clasic.

5.IAURTUL GRECESC

  • Iaurtul grecesc este diferit de iaurtul clasic prin modul său de preparare, având un conținut mai scăzut de lactoză și carbohidrați și cu 5,6% mai multe proteine.
  • În preparatele din bucătărie, iaurtul grecesc cu un conținut mai ridicat de grăsimi poate să substituie untul sau smântâna, oferind o consistență asemănătoare, dar cu valori nutriționale mai bune. De asemenea, este ulilizat și în prepararea sosurilor sau a dressing-ului de salată, fiind o variantă sănătoasă de a înlocui maioneza, fără a modifica gustul prepalatului.

6.SIROPUL DE AGAVE

  • Siropul de agave sau Nectarul de agave se obține din seva plantei de agave, originară din S.U.A. și Mexic.
  • Acesta este un îndulcitor natural, cu un indice glicemic scăzut, fiind un bun substituient al zahărului sau a mierii, putând fi consumat inclusiv de persoanele care suferă de diabet zaharat. Siropul de agave este utilizat în cantități mari și de cei care au adoptat o dietă vegană, dar și de cei care își doresc să îndulcească preparatele culinare cu un ingredient mai sănătos și benefic pentru organism.

7.UNTUL DE OLEAGINOASE

  • Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Printre fructele oleaginoase cele mai consumate, nutritive și a căror unturi sunt foarte utilizate în bucătărie amintim: arahide, caju, migdale, alune de pădure, fistic, nuci.
  • Unturile de oleaginoase sunt un substituient ideal al untului clasic, fiind potrivite pentru orice tip de diete și restricții alimentare. De asemenea, datorită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, înlocuiește în preparate și uleiul, oferind o textură asemănătoare și un gust puternic și unic. Sunt ideale pentru a găti biscuiți, checuri pufoase, brioșe sau multe alte preparate gustoase.