7 sub-genuri “core” care nu stiai ca exista

În ziua de azi, pe TikTok, totul poate fi etichetat cu „core” la sfârșit. E ca și cum ai pune un sigiliu personal pe orice trend sau estetică care îți misca din loc coarda aia sensibilă. Time Magazine chiar a scris despre cum „-core” a devenit noul cuvânt la modă pentru a descrie un vibe anume. Și uite așa, lucrurile simple devin expresii de sine stătătoare. Gen, dai peste o poză sau un clip cu care te identifici total și in mintea ta iti spui “mecore”. Fara sa ne dam seama , simtim nevoia sa ne regasim in elemente din jurul nostru. Dar știi cum e pe TikTok, mereu evoluând ,acum s-a născut și conceptul de “corecore” – adică, core la puterea a doua.

“Corecore” e o întreagă estetică a internetului care încearcă să încapă complexitatea emoției într-un mod… funky. Imaginează-ți că dai play la un clip și vezi o succesiune de poze sau fragmente de clipuri din media juxtapuse care nu au neaparat un sens de sine statator comun. Între timp, în fundal, se aude o melodie tristă sau poate un mix de monologuri triste și nervoase.

E ca și cum cineva a vrut să facă un cocktail emoțional de senzații și să-l servească pe TikTok. Și da, în timp ce mergi pe valul “corecore”, te trezești că orice lucru banal sau moment zilnic poate deveni un expresionist digital, o capodoperă emoțională cu totul și cu totul.

In fine,astazi vorbim despre aceste “cores” ,putin mai clasice care pornesc de la vestimentatie si ajung la stilul estetic general. Hai sa vedem care sunt cateva substiluri care nu stiai ca exista si in care ai putea sa te regasesti.


1.90’s Whimsigoth

Un amestec magic între magie,spiritualitate si intuneric – asta e Whimsigothic pe scurt. E genul de estetică perfectă pentru cei care resimt magia și misticismul transpuse in vibe-urile goth puse pe modul turbo cu catifea luxoasă și dantelă, amestecate cu cristale boho, chiffon ușor și simboluri cerești.

Evan Collins, mintea din spatele conceptului, a inventat termenul “whimsigothic.” După el, totul se învârte în jurul magiei de la sfârșitul anilor ’80 până la mijlocul anilor ’90, perioada când muzica pop/rock inspirată de goth, Tim Burton și designul grafic semnat Margo Chase dominau scena. E ca o vrajă care te duce înapoi în zilele când tot ce era cool avea o notă de fantezie și un strop de eleganță gotică.


2.Gurokawa

Gurokawa (グロカワ), cunoscut și sub numele de “Creepy Cute” în Occident, este o estetică japoneză ce juxtapune elemente Kawaii cu umor morbid și elemente grotesti. Acesta a inspirat trendul Pastel Goth, deosebindu-se prin absența elementelor tradiționale gotice.

Este adesea confundat cu Yami Kawaii ( ilustrații ce abordează subiecte întunecate legate de sănătatea mentală într-un stil anime drăguț). Însă Gurokawa adoptă o temă mai tradițională de groază, cu motive specifice înfricoșătoare. Momentul exact al nașterii termenului nu este clar, dar acest “core” a câștigat popularitate în anii 2000, influențată de lucrările artistei de manga Junko Mizuno și de seria de desene animate Happy Tree Friends.


3.Cluttercore

Ca extensie a cottagecore, cluttercore este despre a-ți umple spațiul cu lucruri care te fac fericit, chiar dacă asta înseamnă ca ai o camera un pic, să zicem, aglomerată. E un fel de haos organizat alcătuit din obiecte sentimentale, artă și colecții.

Stilul cluttercore pune in evidenta diversitatea de obiecte care reflectă stilul tău de viață, sunt practice sau evocă amintiri speciale. Poți avea bilete de la concerte sau călătorii cu avionul, un instrument muzical sau chiar un obiect de familie prețios — fiecare element povestind o istorie unică și contribuind la atmosfera cozy specifică cluttercore.

o imagine cu o casa cu decor haotic si impastiat.

4.Hobicore

Combinația dintre estetica kidcore și moda streetwear definește hobicore, o estetică ce îmbină o nostalgie retro cu culori vii, artă pop și simboluri vesele precum fețe zâmbitoare, curcubee, flori, unghii decorate și brățări cu mărgele.

Elemente de baza ale hobicore includ și floarea curcubeu a lui Takashi Murakami și figurinele Kaws, ambele fiind preferatele artistului, care le poarta si le expune in studio ,dormitor,social media . Deși estetica hobicore nu se rezumă strict la haine și bijuterii, ideea își are rădăcinile în lumea modei.

photo by goodordering

5.Honeycore

Honeycore e genul acela de vibe rural, concentrat pe producția și savurarea bunătăților precum miere, pâine și gofre. E ca și Cottagecore, dar cu o estetică mai simplă – gândește-te la nuanțe palide de galben și maro, plus miere și tot ce ține de albine. Albinele, mierea și florile sunt vedetele în Honeycore, iar întreaga filosofie se învârte în jurul agriculturii și protejării albinelor.

YouTuber-ul Xisumavoid a adus aceasta lume la viata. Locul lui pe serverul Hermicraft e ca un paradis al mierii, cu blocuri de fagure și o ferma uriașă de miere. E ca și cum Honeycore ar fi evoluat, integrând mierea în clădiri moderne și automatizări. Honeycore, dar cu un strop de tehnologie.


6.Europecore

Europecore sau Holidaycore poate fi descrisă ca o perspectivă americană asupra călătoriilor în Europa. Inspirat de ideea că iarba e mai verde în altă parte, Europecore exprimă o modalitate ‘europeană’ de a te îmbrăca. Oamenii se bucură de atingerea sofisticată a rochiilor usoare, sandalelor, eșarfelor de cap, bumbacului și camasile din in pe durata călătoriilor lor luxoase aici. Este destul de aproape de trendul luxului discret(quiet luxury).

Desi acest stil reflectă puternic escapismul american, putem păstra unele dintre aceste inspirații pentru viitoarele călătorii. Abordarea sa minimalistică și confortabilă este destul de practică și un stil atemporal pe care îl putem păstra pentru utilizări viitoare.


7.Normcore


În comparație cu toate celelalte stiluri “core”, “normcore” este surprinzător de vechi sau, mai bine zis, pare a fi baza de la care s-au desprins sau, mai exact, împotriva căreia s-au îndreptat celelalte. Această estetică reprezintă, de fapt, o revoltă împotriva tendințelor și detaliilor care atrag atenția, iar cei care adoptă acest stil sunt, în general, persoane obișnuite sau cu un stil alternativ, care au avut o zi ca oricare alta.