7 sfaturi pentru studenți ce se muta în România (din experiența mea)

Frica este unul dintre cele mai naturale răspunsuri pe care le poate experimenta un uman, mai ales după ce a primit oportunitatea de a se muta prin lume, departe de familie, prieteni și tot ceea ce au știut vreodată. Să începi o nouă viață nu este niciodată ușor, indiferent de scop, dar întotdeauna va exista cineva care este dispus să te ajute, în orice parte a lumii. În acest caz, eu aș fi, oferindu-ti cele mai bune cunoștințe și experiențe ale mele, să te simți pregătit pentru următorul mare pas.

Chiar dacă aceste recomandări sunt mai specifice României, cred că acestea pot fi de ajutor și oricărui student care trece prin aceeași situație.

{For those who do not know Romanian, click here for the english version}

1. Aduceți o minte deschisă

Când te muți într-o țară nouă sau într-un nou continent, că în cazul meu, cu siguranță vei întâlni culturi diferite, iar cu asta vin și convingeri și opinii diferite.  Tot ceea ce credeai că știi poate fi contestat atunci când te întâlnești cu părerea altuia, așa că fii deschis la discuții și auzi alții, și nu uita niciodată să respectați-i pe ceilalți.

2. Fiți pregătiți pentru vremea extremă

Vin dintr-o țară tropicală, așa că eram conștient că iernile românești ar fi greu.  Temperaturile încep să scadă din octombrie, iar luna cea mai rece este, desigur, ianuarie, atingând temperaturi în jur de -15 C. Dar pentru ceea ce credeam că sunt pregătită a fost vara și vremea caniculară.  Începe să se încălzească în jurul lunii iunie, iar august este cea mai calda lună.  Atinge temperaturi de aproape 40 C, și este foarte uscat, aproape fără umiditate, ceea ce înseamnă că trebuie să fii pregătit cu multă apă și acoperit de soare.

Aici puteți vedea o prezentare despre cum să fiți pregătit pentru vremea românească mai detaliat, realizată de mine.

3.  Familiarizați-vă cu limba

 Am avut norocul să fiu într-un program în care am putut învăța limba română timp de un an, ceea ce m-a ajutat foarte mult în studii și comunicare acum în al doilea an aici.  O asemănare între români și latinii ca mine este că ne face plăcere să auzim străini vorbind limba noastră.  Aduce un sentiment de mândrie și bucurie să auzi limba ta maternă împărtășită și apreciată, dar și mai mult pentru români, deoarece limba lor este vorbită în mare parte doar în România, așa că este mult mai rar ca un străin să o vorbească.  Este important și foarte util să înveți cel puțin elementele de bază.  Majoritatea generațiilor tinere vorbesc de obicei engleza, dar cei mai în vârstă vorbesc de obicei doar limba lor maternă (din experiența mea) și credeți-mă, va fi foarte plăcut să vedeți surpriză de pe fețele oamenilor când sunteți străin vorbind limba lor.

4.  Încercați să intrați în legătură cu persoane posibil în aceeași situație înainte de a ajunge

Ca străina care tocmai a sosit fără să cunoască limba, am făcut o mare greșeală de a mă încrede puțin prea mult doar în propriile mele instincte și cunoștințe. Nu contează cât de mult ați călătorit și vizitat, nu se compară cu mutarea într-o țară complet diferită. Nu am căutat niciun grup de oameni care se mută în același loc cu mine sau în aceeași situație și am fost pierduta în primele zile, până la punctul în care a trebuit să pun un funcționar al hotelului să-mi imprime o hartă ca să pot urmări (ceea ce nu a fost deloc amuzant). Ceilalți străini au sosit împreună, ajutându-se unul pe celălalt, deoarece se alăturaseră deja la chat-uri și grupuri de pe rețelele sociale precum Facebook, iar acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face.

5. Urmăriți conturile despre oraș

România este cunoscută pentru că găzduiește multe festivități care sărbătoresc cultura și sărbătorile lor, precum și priveliști minunate și atracții turistice.  Întrucât eram pierduta în mizeria de a încerca să mă stabilesc într-un oraș nou și să înțeleg o nouă cultură, cu regret am ratat majoritatea evenimentelor care aveau loc în primul an în care am trăit aici.  Din concerte, festivaluri și sărbători internaționale care au loc pe stradă, am aflat despre ele doar după ce s-au întâmplat de la alți prieteni care au participat.  Mă făcut să regret și mai mult când am aflat că toate au fost postate pe Facebook și Instagram, unde există multe conturi care acoperă locațiile și activitățile, ca acestea de exemplu:

6. Familiarizați-vă cu sistemul de învățământ european

 Deși există multe asemănări între toate sistemele educaționale din întreaga lume, au existat totuși unele lucruri care m-au surprins.  În comparație cu țara mea natală, majoritatea universităților din România te lasă să alegi doar câteva cursuri opționale, iar restul îți este totul făcut pentru tine, chiar și programul.  Nu poți să alegi când au loc cursurile tale, când în țara mea și în multe universități în stil american alegi când și unde să le ai pe fiecare.  Acest lucru are avantaje și dezavantaje, dar sistemul este foarte organizat.

7. Familiarizați-vă cu moneda utilizată și cu costul vieții

 Unul dintre multele lucruri pe care le iubesc la viața în România este costul vieții.  Se spune că este una dintre țările europene cu cele mai mici taxe de școlarizare și cheltuieli de trai din Europa, parțial datorită monedei naționale, lei. Totuși, este important să investighezi orașul pe care îl dorești să te muți, întrucât cheltuielile variază de la un loc la altul, Clujul și Bucureștiul fiind cele 2 cele mai scumpe orașe din țară, datorită turismului și numărului de oameni internaționali care locuiesc aici.

“Romanian university qualifications highly appreciated and recognized in Europe and beyond, lowest tuition fees and living cost in Europe, simplified and clear university admission process and visa application, credit transfer students accepted, multicultural social environment  etc. attract  thousands and thousands of international students.”https://www.studyinginromania.com/

Dintre toate, cel mai bun sfat pe care îl pot da este să nu renunți la șansa de a crește și de a afla mai multe despre lume. În ciuda tuturor dificultăților, bucuria urmează întotdeauna.

Toate pozele facute de mine.