7 Sfaturi esențiale pentru siguranța femeilor

protest al femeilor
Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash

În societatea actuală, subiectul cu privire la siguranța femeilor a devenit un element principal de dezbatere, prezent atât pe rețelele de social media cât și în conversațiile din grupul de prieteni. Subiectul, deși în anumite instanțe controversat, împărtășește un punct comun, faptul că siguranța femeii nu este amenințată și violată doar pe timp de război, ci din contră, este amenințată zilnic, atât în sfera publică cât și cea privată. Acestea se confruntă cu situații precum stalking, agresiune sexuală, hărțuire, violuri, grooming, pedeofilie, sex trafficking, kidnapping, abuz, violență domestică, etc. Este speculat că aproape fiecare femeie cunoaște cel puțin o altă femeie care s-a confruntat cu o astfel de situație.Conform statisticilor organizației ”End Violence against Women”, în Iunie 2021, 1 din 2 femei nu s-au simțit în siguranță mergând noaptea pe stradă în apropierea locuinței, în comparație cu 1 din 7 bărbați, 4 din 5 femei nu s-au simțit în siguranță fiind într-un loc public, în parcuri, pe întuneric. Ca rezultat, majoritatea femeilor au fost nevoite să adopte diverse măsuri preventive, pentru a putea să își mențină temporal siguranța.

Acest articol va elabora, sub forma unei liste complexe, câteva sfaturi esențiale destinate fiecărei femei, cu scopul de a preveni potențiale amenințări la adresa siguranței proprii. Astfel, indiferent de vârsta pe care o deții, aceste sfaturi vor deveni cu siguranță o unealtă de nădejde.

1.Trimite locația ta exactă familiei/prietenilor

share loaction pe telefon
Photo by Maxim Hopman on Unsplash

Aflându-ne în era dispozitivelor tehnologice avansate, ni se oferă șansa de a comunica locația noastră exactă atât membrilor familiei cât și prietenilor apropiați.Acest fapt devine o unealtă crucială pentru păstrarea siguranței, în special atunci când ne aflăm în locații nefamiliare sau urmează să întâlnim o persoană necunoscută.Astfel, în cazuri extreme precum acte de violență, răpire sau crimă, locația inițială va oferi o idee generală autorităților, asupra punctului de pornire a investigațiilor.

Cu ajutorul tehnologiilor moderne, au fost produse diverse aplicații dedicate împărtășirii locației exacte.Printre cele mai uzuale se numără Life360, ce oferă în cadrul acesteia, opțiuni precum:

  • Location Sharing
  • Place Alerts
  • One-Tap Directions
  • Driver Report

2.Investește în dispozitive de autoapărare

spray cu piper
Photo by Me

Dizpozitivele de autoapărare, precum spray-ul cu piper, joacă rolul de a imobiliza temporal atacatorul. Spray-ul cu piper conține o serie de compuși inflamatori numiți ”capsaicin”, ce cauzează arsuri, durere imediată și lăcrimare excesivă odată ce intră ăn contact cu ochii unui individ . Acest lucru îți oferă o scurtă oportunitate de a te îndepărta de atacatorul în cauză. Totodată, fluierele sau alarmele portabile pot fi folosite pentru a atrage atenția persoanelor din vecinătate asupra ta dar și pentru a induce o stare temporală de frică asupra atacatorului.

Este important ca odată ce deții astfel de dispozitive să te familiarizezi cu manevrarea corectă și eficace a acestora dar și cu plasarea lor într-un compartiment ușor accesibil în fața pericolului iminent.

Diverse canale de YouTube oferă tutoriale despre modalitatea corectă de folosire a acestor dispozitive:

3.nu îți LĂSA NICIODATĂ BĂUTURA NESUPRAVEGHEATĂ

bautură în cluburi
Photo by Michael Discenza on Unsplash

Dacă ești tipul de persoană care participă la diverse adunări sociale precum cluburile, este extrem de important să îți menții atenția pe propria băutură, deoarece astfel de împrejurări sunt adesea frecventate de indivizi cu intenții malițioase. O amenințare comună, des întâlnită, este fenomenul de ”drink spiking”. Acesta este un termen folosit să descrie cazuri în care anumiți indivizi adaugă diverse substanțe precum GHB (Gamma Hydroxybutyrate), Rohypnol sau ”Roofie”, în bauturile femeilor.Aceste tipuri de substanțe adesea sunt incolore/inodore, și relativ dificil de detectat în organism.

Asigurăte că urmărești momentul în care barmanul îți toarnă bautura în pahar și fi precaută în ceea ce privește acceptarea bauturilor de la străini. Dacă experimentezi simptome neobișnuite precum greață, stare de confuzie, amețeli, pierderi de memorie și dificultate în deplasare este crucial să ceri ajutorul unei persoane de încredere deoarece există șansa să fi devenit o victimă a ”spiking-ului”.

4.Verifică vehicolul

mașină întru-un garaj
Photo by Frederik Højfeldt Nielsen on Unsplash

Deși vehiculul este presupus a fi un oarecare sanctuar pentru fiecare individ, acesta poate deveni vulnerabil și susceptibil atacurilor la adresa propriei siguranțe.Este imperativ să fim prudente și să inspectăm vizual vehiculul înainte de a intra, mai ales pe timpul nopții daca aceasta se află într-o arie nepopulată, lipsită de camere de supraveghere.

Din această cauză, este imperativ să verificăm, de la o distanță sigură, scaunul din spate a mașinii dar și perimetrul acesteia pentru a ne asigura că nu există niciun fel de pericol potențial. Prin developarea acestui obicei vei putea evita posibile amenințări la adresa propriei siguranțe.

5.dacă te simți urmărită, nu te îndrepta spre propria reședință

om în întuneric
Photo by David East on Unsplash

Este un fapt cunoscut faptul că dacă suntem urmăriți primul instinct este aceela de a ne îndrepta spre propria reședință, însă este important să ne gândim de două ori înainte de a executa acest plan. Acest lucru poate cauza repercursiuni grave, individul care ne urmărește cunoscând mai apoi locația noastră exactă.

Pentru a evita o astfel de situație încearcă să modifici ruta actuală și să te îndrepți spre zone populate ,magazine alimentare sau spre cea mai apropiată stație de poliție. Punctul cheie în această situație este să nu fi singur, apelează un membru al familiei sau un prieten pentru ca acesta să poată să țină evidența asupra locației tale actuale.

6.Investește in cursuri de autoapărare

femeie care face box
Photo by LOGAN WEAVER | @LGNWVR on Unsplash

Pentru a ne proteja întru-un mod eficace de iminentele amenințări cu care o femeie se confruntă zilnic este crucial să investim în cursuri de autoapărare. Acestea sunt create să învețe femeile diverse tehnici ce vor putea fi folosite pentru o varietate de situații, de la evitarea completă a pericolului până la răspunderea eficientă în fața unui posibil atac.

Aceste cursuri de autoapărare conferă beneficii și la nivel psihic, oferind femeilor șansa de a se simți mult mai împuternicite și mai puțin ca potențiale victime. Pe termen lung, aceast lucru poate descuraja potențialii atacatori, aceștia adesea selectând victimele ce emană vulnerabilitate.

7.Ai încredere în propriile instincte

zid cu o fetiță și un scris pe el

Încrederea în propriile tale instincte, cele care îți spun că ceva nu este în regulă, poate deveni una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni un atac la adresa propriei siguranțe. Aceste sentimente de discomfort și neliniște sunt construite pe baza unor observații făcute de către subconștientul nostru sau pe baza unor tipare care pot semnala pericolul iminent.

Dacă o situație sau un individ te face să te simți inconfortabil, nu respinge acest sentiment. În schimb, alege să ai încredere în propriul instinct și acționează, fie prin a pune capăt conversației cu individul în cauză sau prin căutarea unui mediu mai sigur.

CONCLUZIE

Într-o lume dominată de amenințări si nesiguranță, este crucial să ne prioritizăm siguranța personală. Cele 7 sfaturi esențiale pentru siguranța femeilor, subliniate în acest listicol nu reprezintă o cultivare a fricii ci o modalitate de împuternicire. Fiecare femeie merită să își navigheze propria viață însoțită de curaj și securitate. Astfel, sfaturile descrise servesc ca o armă pe care fiecare femeie ar trebui să o dețină.

un grup de femei