7 Seriale TV disponibile pe Netflix care pătrund în mintea criminalilor

De când a apărut conceptul de criminal în serie, investigatorii şi publicul au fost înspăimântaţi, şi fascinaţi de modul in care functioneaza psihicul unui criminal. Ani de cercetări şi experimente au reuşit să facă anumite legături între disfuncţii psihologice şi crimele desăvârşite. Pentru că psihicul uman este de multe ori mult prea complex pentru a fi reprezentat cu succes într-un singur film, serialele au avut posibilitatea de a creea o imagine mai aprofundată a minţii unui criminal in serie. Următoarele seriale abordează perspective si tipologi diferite de criminali în serie și ne arată cat de întunecată poate fi mintea umană.

Toate aceste seriale sunt disponibile acum pe Netflix.

1. Dexter (2006-2013)

Dexter holding a cup
 Dexter
(2006) on IMDb

Nivelul de detaliu în care serialul produs de Showtime, “Dexter”, intră, este atât de ridicat, încat a fost acuzat ca a inspirat crime in viaţa reala, ca și un manual de instrucțiuni a crimei perfecte.

Serialul îl urmăreşte pe Dexter Morgan (Michael C. Hall), un legist, membru al Departamentului de Poliţie Miami, care trăieşte o viaţă dubla ca şi criminal în serie. Spre deosebire de alţi criminali, Dexter are un cod moral bine definit şi îşi satisface nevoia de a lua vieţi, omârând doar alţi criminali. Povestea e prezentată din perspectiva lui Dexter, care se auto-analizează lucid şi afişează o imagine amplă asupra minţii unui psihopat. 

Astfel, “Dexter” ne prezintă o acțiune în care noi empatizam cu criminalul și încearcă să justifice comportamentul protagonistului.

2. You (2018- )

 You
(2018) on IMDb

Bazat pe cartea cu aceeași nume, scrisă de Caroline Kepnes, “You” este un thriller psihologic creat de  Greg Berlanti și Sera Gamble.

Primul sezon îl urmărește pe Joe Goldberg (Penn Badgley), un manager al unei librarii din New York, care dezvoltă o obsesie toxică pentru o clientă, Guinevere Beck (Elizabeth Lail). Pentru a-şi hrăni obsesia, Joe face tot ce îi este în putinţă pentru a o spiona şi manipula în aşa fel încât ei sa ajungă impreună. Astfel el recurge şi la crima, pe care el o percepe ca fiind necesară și justificată. Spectatorii privesc povestea din mintea lui Joe, gândurile lui fiind prezentate prin monologuri adresate fetei de care este obsedat.

Spre deosebire de Dexter, Joe nu are un cod moral sau vreo tehnica elaborata prin care el ucide oamenii, acționând de multe ori impulsiv și haotic.

3. Dirty John (2018- )

Dirty John
 Dirty John
(2018) on IMDb

Serialul american “Dirty John” este bazat pe viața lui John Michael Meehan și este creat de Alexandra Cunningham.

Debra Newell (Connie Britton) este o femeie de succes, care, după patru căsătorii eșuate, caută iubirea prin aplicații de dating. Astfel, îl întalnește pe John Meehan (Eric Bana), un bărbat arătos și carismatic care se dă drept anestezist. El abuzează de naivitatea și de nevoia de iubire a Debrei și folosește tehnici de manipulare emoțională pentru a-și consolida inluența asupra ei. Când familia ei începe să îl suspecteze, John recurge la violență și șantaj, dezvăluind cat de întunecat îi este caracterul pe parcursul poveștii.

“Dirty John” ne arată, astfel, cum o față carismatică și plăcută poate ascunde un criminal care este în stare să distrugă viețile unei familii întregi pentru a obține ce vrea.

4. Breaking Bad (2008-2013)

 Breaking Bad
(2008) on IMDb

Creat si produs de Vince Gilligan, “Breaking Bad” este considerat de mulți ca unul din cele mai bune seriale din toate timpurile, cu numeroase premii și audiențe record.

Plot-ul principal urmărește evoluția inversă a lui Walter White (Bryan Cranston), un profesor de chimie, care lucrează și la o spălatorie auto pentru a-și putea întrețină familia. Când este diagnosticat cu cancer la plămân inoperabil, el își lasă în urmă viața morală și înepe sa producă și să vândă metamfetamină împreună cu fostul lui elev, Jesse Pinkman (Aaron Paul).

Spre deosebire de serialele precedente, “Breaking Bad” nu prezintă mintea criminala, deja formata, ci pune accent pe evoluția psihologică a lui Walter, care devine dintr-un om moral și etic, într-un criminal cu sânge rece.

5. The Sinner (2017- )

 The Sinner
(2017) on IMDb

“The Sinner” este o antologie americană, bazată pe romanul cu aceeași nume, scris de scriitoarea germană Petra Hammesfahr. În fiecare sezon, detectivul Harry Ambrose (Bill Pullman) investighează cazuri diferite în care oameni normali comit crime inexplicabile.

Primul sezon o urmărește pe Cora Tannetti (Jessica Biel), soție și mamă care duce o viață aparent normală, care, într-o zi obișnuită la plaja, înjunghie până la moarte un bărbat. Cora nu mai are ulterior nici o amintire legata de incident și nu își poate  explica fapta. Pe parcursul investigației, Harry Ambrose pătrunde în trecutul femeii, descoperind episoadele întunecate prin care ea a trecut.

Serialul prezintă consecințele nefaste a traumelor din trecut, care pot afecta major subconștientul unei persoane.

6. Manhunt: Unabomber (2017)

 Manhunt: Unabomber
(2017) on IMDb

“Manhunt: Unabomber” este o mini-serie dramatică creată de Andrew Sodroski, Jim Clemente, și Tony Gittelson. Este o versiune ficționalizată a vânătorii FBI-ului a teroristului domestic Ted Kaczynski, zis și Unabomber.

Jim Fitzgerald (Sam Worthington) este un agent FBI care lucrează la cazul Unabomber, un criminal care trimite prin poștă bombe. Slujba lui Jim este să creeze un profil psihologic a lui Unabomber și astfel el dezvoltă un profil care contrazice profilele precedente, care îl înfățișau pe terorist ca pe o persoană cu un IQ scăzut. El analizeaza modul lui de procedare și limbajul din scrisorile pe care el le trimite presei pentru a depista modul lui de gândire și locul de unde el provine.

Mini-seria ne arată că și o persoana foarte inteligentă, ca Ted Kaczynski, își poate creea iluzii care să îi conducă către crimă. 

7. Mindhunter (2017- )

 Mindhunter
(2017) on IMDb

“Mindhunter” este bazat pe cartea cu aceeaşi nume, scrisă de fostul agent FBI John E. Douglas, după care este construit protagonistul Holden Ford (Jonathan Groff). Acțiunea este situată în anii 70-80, la începuturile analizelor psihologice a criminalor în serie.

Holden, împreună cu agentul Bill Tench (Holt McCallany) și psiholoaga Wendy Carr (Anna Torv), opereaza unitatea de științe comportamentale la academia FBI. Ei intervievează criminalii în serie încarcerați cu scopul de analiza modul în care ei gandesc, cu speranța de a aplica cunoștințele obtinute pentru a rezolva cazuri în desfășurare. Astfel, Holden găsește numitori comuni în originile si motivațiile criminalilor.

“Mindhunter” ne arată cât de important este să întelegem modul de gândire a criminalilor pentru a putea să îi prindem, dar și pentru a putea preveni și opri procesul de devenire a unui om în criminal.