7 seriale pe care să le urmărești dacă ți-a plăcut „Gilmore Girls”

Televizor deschis cu Netflix

Anul acesta, fanii Gilmore Girls au sărbătorit cea de-a 15-a aniversare a episodului final al îndrăgitei serii create de Amy Sherman-Palladino. Mulți fani probabil că au petrecut ultimul deceniu și jumătate sărbătorind serialul prin vizionarea și revizionarea aventurilor lui Lorelai Gilmore (Lauren Graham), o mamă tânără, și a fiicei sale adolescente, Rory Gilmore (Alexis Bledel). Această serie de dimensiuni medii, care a rulat timp de șapte sezoane între 2000 și 2007, a câștigat o audiență masivă – o audiență care a contribuit la realizarea unui miniserial (Gilmore Girls: A Year in the Life) cu patru părți pentru Netflix în 2016.

Există multe aspecte care fac ca Gilmore Girls să fie atât de special, inclusiv impresionanta distribuție de actori noi (printre care se numără Melissa McCarthy și Milo Ventimiglia), decorurile sale fermecătoare și analiza diferențelor sociale dintre Stars Hollow și societatea înstărită din care provenea familia Gilmore. Dar ceea ce conferă seriei momentele atât de emoționante și amuzante este dialogul rapid, plin de referințe culturale populare, creat și scris de Sherman-Palladino.

Datorită platformelor de streaming precum Netflix, Hulu și Prime Video, există destul de multe seriale similare cu Gilmore Girls din care poți alege. Mai jos, vezi 7 titluri care probabil vor deveni noua ta obsesie.

1. The Marvelous Mrs. Maisel (Minunata doamnă Maisel)

Marvelous Mrs. Maisel este cel mai recent succes al lui Amy Sherman-Palladino. Fanii vor observa imediat că este mai avansat din punct de vedere stilistic, dar are același dialog rapid și umor pe care îl iubeam atât de mult în GG.

Serialul, plasat în Manhattan în anii 50′, urmărește viața unei tinere femei, Miriam “Midge” Maisel (Rachel Brosnahan), în timp ce navighează în cariera ei nou descoperită în stand-up. După ce soțul amator de comedie al lui Midge o părăsește, ea preia controlul și construiește o carieră de succes ca artist de comedie. Îi apar numeroase obstacole în cale, iar uneori Midge își pune la îndoială capacitatea de a-și gestiona viața profesională și cea personală.

Fanii Gilmore Girls ar putea aprecia în mod deosebit tatăl lui Midge, Abe Weissman (Tony Shalhoub), care este un înțelept cercetător, asemenea tatălui lui Lorelai, Richard Gilmore. De asemenea, merită menționat că Alex Borstein, cunoscută pentru că a jucat-o pe Drella din GG, interpretează rolul lui Susie, managerul lui Midge.

2. Ginny & Georgia

Adesea numită versiunea contemporană a Gilmore Girls, Ginny & Georgia urmărește duo-ul mamă-fiică Ginny (Antonia Gentry) și Georgia (Brianne Howey). Mama singură, Georgia, trăiește cu fiica sa adolescentă și cu fiul său de 9 ani, Austin, într-un oraș din New England. 

Dacă o serie axată pe o mamă de 30 de ani care își crește fiica adolescentă într-un oraș idilic ți se pare familiară, nu ești singur. Personajele înșiși au destulă conștientizare de sine pentru a semnala asemănarea. În timpul unei conversații între cele două, Georgia îi spune fiicei sale: “Suntem ca Gilmore Girls, dar cu sâni mai mari.”. Și în timp ce paralelele cu Gilmores originale sunt evidente, serialul Ginny & Georgia este propriul său amestec captivant de intrigă și umor întunecat care adaugă o nuanță a anilor 2020 la dinamica mamă-fiică.

Lorelai poate lua unele decizii destul de auto-sabotante și haotice în Gilmore Girls, dar Georgia o întrece cu un trecut infracțional și alegeri și mai proaste în ceea ce privește bărbații din viața ei. Între timp, Ginny transmite o energie asemănătoare cu a lui Rory, fiind cea mai echilibrată și pragmatică din duo.

Această dramă abordează probleme profunde care aduc seria într-o lumină mai modernă. Între hărțuire, auto-vătămare și fugă constantă (atât fizic, cât și mental) de problemele lor, atât Ginny, cât și Georgia știu cum să mențină lucrurile interesante și surprinzător de realiste pe parcursul show-ului. În final, se iubesc reciproc, dar ambele au multe de învățat înainte de a putea fi cu adevărat fericite cu ele însele.

3. Sweet Magnolias

Datorită seriei de cărți a lui Sherryl Woods, putem să ne bucurăm de această adaptare plină de căldură, Sweet Magnolias. 

Viața într-un oraș mic poate fi cea mai reconfortantă experiență, dar în momentul în care zvonurile apar în viața cuiva, pare că toată lumea află despre ele înainte ca soarele să apună. Cele trei prietene în roluri principale din Sweet Magnolias știu totul despre micul lor oraș pitoresc din Carolina de Sud, deoarece s-au născut și au crescut în el și, dintr-un motiv sau altul, nu au decis niciodată să plece. Maddie, Dana Sue și Helen se ajută reciproc să treacă peste despărțiri, probleme la locul de muncă și îndoielile pe care le au fiecare în ceea ce privește realizarea viselor lor. 

Totuși, chiar dacă se aseamănă destul de mult cu Gilmore Girls, această dramă romantică necesită mai multă atenție pentru a putea înțelege povestea, fiind mai profundă decât lasă impresia la început.

4. Dawson’s Creek

Cei care sunt în căutarea nostalgiei anilor 2000 se vor bucura de o călătorie în orașul fictiv Capeside din Dawson’s Creek, care se suprapune cu cronologia Gilmore Girls (Dawson’s Creek a fost difuzat între 1998 și 2003) și prezintă aceeași afinitate pentru pantaloni cargo, rochii cu bretele și telefoane fără fir. Cunoștințele cinematografice ale lui Dawson (James Van Der Beek) l-ar face partenerul ideal pentru o seară de film alături de familia Gilmore, în timp ce trecerea lui Joey (Katie Holmes) de la clasa de mijloc la clasa de jos i-ar oferi ei și lui Lorelai multe subiecte de discuție la o cafea. Triunghiurile amoroase, relațiile tensionate cu părinții, stresul legat de studiile postliceale, un vocabular extins pentru fiecare personaj și dragostea de a prezenta toate cele patru anotimpuri sunt doar câteva dintre zonele de suprapunere a Gilmore Girls și Dawson’s Creek.

5. Parenthood

Sarah Braverman nu este Lorelai Gilmore, dar au destul de multe în comun, de la remarci ingenioase, la personalitatea lor relaxată. Bazat pe filmul din 1989 cu același nume, Parenthood se mândrește cu o distribuție impresionantă care include nume precum Ray Romano, Craig T. Nelson, Erika Christensen și chiar Lauren Graham din Gilmore Girls, pentru a numi doar câțiva. Parenthood urmărește familia Braverman, inclusiv pe Zeek Braverman (Craig T. Nelson), Camille Braverman (Bonnie Bedelia) și familiile celor patru copii ai lor.

Serialul atinge multe dintre aceleași teme ca și Gilmore Girls, inclusiv întâlnirile în viața de adult, dinamica ostilă a familiei și dificultatea de a satisface așteptările părintești.

Parenthood este mai mult un serial antologic care spune simultan poveștile fiecărui frate și soră Braverman. Show-ul tinde să fie mai profund decât tonul adesea comic și în mare parte distractiv al Gilmore Girls. Cu toate acestea, Peter Krause (Adam Braverman) și fiica lui din Parenthood, Mae Whitman (Amber Holt), au mici apariții cameo în Gilmore Girls: A Year in the Life.

6. Virgin River

Serialul, bazat pe seria de romane romantice populare a lui Robyn Carr, împărtășește câteva teme cu Gilmore Girls, de la relații romantice complicate la gestionarea vieții într-un oraș mic, ba chiar și unele personaje din cele două seriale arată și au activități similare. 

Melinda („Mel”) Monroe, o femeie obișnuită cu viața într-un oraș mare, se mută de la Los Angeles în Virgin River pentru a ocupa un post de asistentă medicală. Doctorul local este, desigur, morocănos și nu este dispus să facă schimbări în felul în care își gestionează cabinetul. Mel (interpretată de Alexandra Breckenridge) cucerește rapid orășelul și pe locuitorii săi, inclusiv pe Jack (Martin Henderson, fost membru al distribuției Grey’s Anatomy), proprietar al barului local, cu barbă îngrijită, deținând cel puțin 15 variante ale aceleiași cămăși flanelate, ceea ce îi face pe fani să îl asemene foarte mult cu Luke din Gilmore Girls.

7. Never Have I Ever

Lorelai Gilmore și mama din Never Have I Ever, Nalini Vishwakumar (Poorna Jagannathan), cu siguranță ar fi de acord cu cel puțin un lucru: să crești un adolescent ca mamă singură este dificil. Cu toate că au fost difuzate la 20 de ani distanță, există multe asemănări între cele două seriale. Desigur, nucleul lor se axează pe o relație mamă-fiică. În timp ce Lorelai și Rory au o dinamică de „cele mai bune prietene”, Devi (Maitreyi Ramakrishnan) și Nalini se ciocnesc constant în timp ce se confruntă cu durerea pierderii tatălui lui Devi.

Într-un fel, femeile Vishwakumar comunică într-un mod asemănător cu Emily și Lorelai — cu excepția faptului că traumele lor sunt mai recente, ceea ce le permite să-și rezolve problemele înainte de a trece 20 de ani. La fel ca Rory, Devi are câțiva iubiți dintre care să aleagă, fiecare aducând propriile lor provocări în călătoria lor. Dar cel mai bun lucru la serialul din 2020 a lui Mindy Kaling este că terapia și pozitivitatea corporală sunt în prim-plan, în timp ce în Gilmore Girls lipsea în mare măsură acest aspect.