7 Seriale românești care ți-au afectat chimia creierului

featured

Picture this: Anul 2013, o zi obișnuită de marți, ora 19:45. Care era singura ta grijă? Facturile? NU! Ratele la bancă? Nici gând. Cu ce te îmbraci mâine la școală? Posibil. Dar, problema tuturor era una singura: “LA CE NE UITĂM IN SEARA ASTA?”. Dacă vreodată te simți trist că țara ta nu ți-a oferit destule posibilități, gândește-te la partea bună, nu avem noi o infrastructură dezvoltată, dar, pe partea de producții media, we are leading. Și nu vorbesc despre seriale ca VLAD, Ruxx sau Umbre, vorbesc despre acele seriale pentru care suportai reclame din 15 în 15 minute, serialele care te-au format ca și persoană. “Pariu cu Viața”, “Iubiri Secrete” și “Îngerașii” au ceva în comun: daca le-ai vedea acum, ai închide televizorul.

Să crești în anii 2000, fără vreo supraveghere parentală asupra televizorului, a fost un blestem și o binecuvântare în același timp. Am amintiri întipărite în minte legate de suferința pe care am simțit-o atunci când Adela Popescu a fost împușcată în “Pariu cu Viața” sau mă trec fiorii atunci când îmi amintesc că my biggest flex în clasa a-IV-a era numele meu de familie, fiind un fan avid a serialului Iubiri Secrete.

Lăsând gluma la o parte, serialele românești, fie că îți place sau nu, sunt o parte importantă din viața noastră. Pe cât de dezvoltata era selecția de seriale, pe atât de prost și fără sens erau realizate. Prin prisma acestor seriale, am ajuns să am opinii despre anumite lucruri fără ca eu să le formez singură. De exemplu, aveam o antipatie față de Oana Zavoranu, pentru că-i făcea viața grea Adelei în “Numai Iubirea”, înainte să aflu că, printre oamenii pe care îi apreciază, se numără lideri fasciști.

Chiar daca susțin cu tărie că serialele românești sunt extraordinare, nu pot nega cât de depărtate de realitate sunt unele și ce idee proastă ar fi să pui ceea ce vezi acolo în practică. Astfel, azi vreau să vă prezint topul celor 7 seriale care ți-au afectat chimia creierulul.

7.NIMENI NU-I PERFECT (2008-2009)

Prezentare nimeni nu-i perfect
Sursa IMDb

Este un sitcom difuzat la Prima TV, care avea în prim-plan destinul a două familii complet diferite, care ajunge să se împletească. Familia Chivu, formată din Dan, Oaki și Valentin, locuiește într-un apartament micuț din București. Dan, șomer si divorțat, încearcă să-și întrețină fiul de 17 ani, Oaki, prin acceptarea unui job ca infirmieră în casa familiei Predescu, însă, identitatea lui în aceea casa nefiind complet adevarată. În acest moment apare doamna Dana, care, la începutul sezonului este urâtă de Ambasadorul Predescu, el considerând că nu are nevoie de îngrijire. Ceilalți membrii ai familiei sunt Irina, fiica ambasadorului și cea care a făcut demersul angajării doamnei Dana, Simona, fiica de 17 ani a Irinei care este in același timp colega și pasiunea lui Oaki și valetul, Anton, prieten bun al ambasadorului.

La o primă vedere, serialul chiar pare unul bun de vizionat. Amuzant, cu episoade scurte, poveste bună și personaje simpatice, putem spune că urmarește șcenariul unui sitcom perfect. Totuși, mi-e greu să cred că nimeni din casa familiei Predescu nu și-a dat seama că doamna Dana e de fapt domnul Dan. Însă, o dată cu sezonul 2, povestea se complică. În cel de-al doilea sezon, ambasadorul Predescu marturisește un lucru puțin așteptat, are sentimente față de Dana, enemies to lovers who? Datorită presiunii pe care o făcea ambasadorul, Dan este obligat să-și dezvăluie adevarata sa identitate în fața lui Predescu care, din cauza șocului, intră în comă (previzibil, nu?). Pe lângă doamna Dana, Dan ia și o altă identitate, cea a psihologului Tomescu. Oaki era aproape să-și îndeplinească visul de a fi alături de Simona dar, Maria, un alt personaj, are alte planuri, ajungând să fie iubita lui.

6.IUBIRE CA-N FILME (2007)

Iubire ca-n filme prezentare
Sursa VOYO

Este o telenovelă romanească difuzată pe Acasa TV, având în prim-plan relația dintre Ștefan Varga (Dan Bordeianu) și Ioana Ionescu (Adela Popescu). Trebuie să mărturisesc că n-am fost un mare fan al acestui serial și-mi pare foarte rau. De ce? Pentru că are un plot incredibil care, în 2010, m-ar fi făcut să sufăr.

 Imaginează-ți că întâlnești o fată într-un bar, care se recoamndă ca psiholog (ea lucrând de fapt în acel bar pentru a-și întreține sora după ce mama ei a decedat), și îi vrei ajutorul în situația cu mama ta, care dă vina pe tine pentru moartea fratelui tau. Ajungi să fi într-o relație cu ea, chiar dacă mama ta nu era de acord, mori dupa cateva ore de la momentul în care afli că fratele tău nu era mort, din cauza unei femei care voia să se răzbune pe tatăl tău securist și-ți încredințezi iubita fratelui tau, care ajunge să formeze un cuplu cu ea. Well, Ștefan Varga a trecut prin asta, ce ma șochează cel mai mult e faptul că Ioana a acceptat acest lucru. Nu cred ca exista dovadă mai bună care să demonstreze că she had a type, Dan Bordeianu, ca toata lumea de altfel.

5.Pitici Și tĂtici (2003-2004)

prezentare pitici și tătici
Sursa Cinemagia

Acest serial de comedie difuzat la PRIMA TV se află aici datorită convingerilor proprii, probabil n-a afectat multora chimia creierului, pentru că nici o persoana din câte am întrebat n-a auzit de acest serial, dar eu știu că era ceva real la care mă uitam mereu. Totul începe atunci când 3 prieteni vor să-și înscrie copiii la grădiniță, prin conexiunile unuia dintre ei, parlamentar fiind, ajung la una dintre cele mai selecte grădinițe de stat din București. Acolo o întâlnesc pe Laura, o mamă tânără și divorțată care vrea să-și înscrie fetița la aceeași grădiniță. Din acel moment apar conflictele între cei 3, fiecare dorind să se întâlnească cu Laura. Nu știu ce m-a marcat mai tare în acest serial, intro-ul cursed, relațiile “amoroase” dintre copii pe care le prezentau sau faptul că vocea lui Luca, un copil mic, blond și drăguț era dublată de nimeni altul decât Mircea Badea?

Nu pot spune că a fost un serial rău dar, a făcut ca copiii să fie văzuți ca cele mai malefice ființe sau, a dat altor copii idei de tortură, pe care să le aplice părinților. De aici am învățat că primul lucru pe care un copil îl face atunci când știe că tatal lui are o întâlnire importantă, e să-i lipească pantofii cu superglue de podea, să-i ardă cămașa cu fierul de călcat sau să-l închidă pe balcon la -5 C.

4.îngerașii (2008-2009)

Ingerasii prezentare
Sursa Cinemagia

Am ajuns în sfârșit la favoritele mele, Îngerașii a fost difuzat pentru prima dată în 2008, pe Acasă TV, și prezenta viața unei producatoare TV, Lia Damian (Adela Popescu), care, datorită job-ului solicitant și a celor 2 copii, Carina și Codin, care au nevoie de atenția ei este nevoită să caute o bonă, dar nu orice bonă, una care să reziste alături de copii mai mult de 2 zile (sigur și ei s-au uitat la pitici și tătici și de acolo aveau idei de farse), după o căutare lungă, soarta l-a adus la lumină pe Tudor Apostol (Ioan Isaiu), inginer rămas fără loc de muncă și cu un copil de crescut. Din dorința de a-i asigura fetei sale o locuință, Tudor accepta locul de muncă. Printre celelalte personaje se numără și Violeta Strâmbu, mama Liei și adeptă a stereotipurilor de gen, care consideră inacceptabil ca un bărbat să fie baby-sitter, Nistor Damian, tatăl copiilor, care nu-și lua în serios atribuțiile și Sergiu Neagu, un dansator care se îndrăgostește de Lia. Dar lucrurile iau altă întorsătură, Lia ajungând să fie împreună cu Tudor și să se căsătorească.

Spre deosebire de serialul de mai sus, in Îngerașii, chiar dacă la început au fost percepuți ca un coșmar, copiii erau cei care aduceau rezolvarea soluțiilor, adulții  având încredere în “puterea îngerașilor”. Pe lângă faptul că acei copii trebuiau să aibă grijă de mama și bona lor, erau răpiți de cel puțin 3 ori/sezon și mai aveau și teme pentru acasă. Scenariul unui episod cu suspans era următorul: Carina și Codin merg la școal, Carina și Codin sunt răpiți de tatăl lor, Carina și Codin sunt recuperați, Carina și Codin își fac adunările și scăderile pentru urmatoarea zi.

3.LA BLOC (2002-2008)

la-bloc-prezentare
sursa Cinemagia

La bloc a fost difuzat la PRO TV și e probabil cea mai reala înfațișare a vieții românilor din anii 2000. Îl consider serialul meu de suflet, pe care l-am văzut de mai multe ori decât pot să fiu mândră. Fiecare scenă, fiecare episod, fiecare sezon, pe lângă satira specifică glumelor din scările de bloc, are în componență și o parte de adevăr. Ceva ce sigur o să rămână cu mine pentru toată viața sunt intro-urile foarte creative, de altfel, din La Bloc. Pe scurt, povestea se centrează pe cei doi buni prieteni, Nelu și Costel, cărora li se alătură familiile lor și vecinii din bloc. Pe parcursul a celor 13 sezoane, ne sunt prezentate încercările de a se îmbogăți a celor doi și ghinioanele pe care le întampină. În primă fază, personajele sunt relativ puține, familiile Jurcă și Curcă, Americanu și Nea Popa, urmând ca numarul personajelor să se crească. Serialul a suferit multe schimbări, încercând să aducă ceva nou aproape în fiecare sezon. Pe lângă desparțirea lui Nelu de Suzi, apariția Belei, schimbul de apartamente și plecatul în Spania se regăsesc și alte întorsături neașteptate ale planului principal. Comparând primul episod cu ultimul din sezonul 13, putem găsi cateva diferențe semnificative: cuplul Lili și Costel nu mai există, Adina și Mimi se mutaseră din bloc, iar Nelu nu mai căuta metode de a face bani, trăindu-și viața în liniște alături de Bela și Jean.

Am atâtea întrebări despre serialul ăsta care, mai mult ca sigur, o să rămână fără răspuns. În primul rând, unde în această lume, vecinii dintr-un bloc se înțeleg atât de bine? N-am auzit niciodată în acest serial ca un vecin să-ți bată în țeavă că râdeai prea tare la ora 22:06. Cum o angajată a primăriei ajunge să joace într-un film la HOLLYWOOD? Suzi, soția lui Nelu, dispare din serial și are cea mai plauzibilă scuză, merge în America să se facă actriță. Cine are încredere într-o firmă care ca logo are caricaturi cu proprietarii? N&C a fost printre primele exemple de firme din viața mea și spun sincer că nu i-aș lua să-mi care mobila din casă.

Ultimul episod difuzat, cel special din 2013 va rămâne mereu, pentru mine, cel mai important come back din istorie. Sper ca într-o zi, fanii One Direction să se bucure de aceleași sentimente pe care le-am avut eu atunci când am văzut pentru prima dată episodul ăla.

2. IUBIRI SECRETE (2011-2014)

iubiri secrete prezentare
Sursa IMDb

O dată cu trecerea timpului, calitatea vizuală a serialelor creștea, iar influențele Bollywoodiene mi se pare că se resimt din ce în ce mai mult. Nu mă înțelegeți greșit, și-n Iubire ca-n filme sau Îngerașii există scene dubios de inexplicabile, dar consider că Iubiri Secrete le întrece pe cele de mai sus. Familia Mariș, o familie măcinată de conflicte și trădări, traiește o viață bună datorită lui Eugen, care deține mai multe imobile. Cea mai mare dorință a tuturor personajelor din acest serial este una singură, să pună mâna pe averea lui Eugen. Valeria, fiica lui Eugen, cea care încearcă să țină familia strânsă, ascunde un secret care va aduce ghinion familiei Mariș, ea are un fiu, ,Mădălin, pe care l-a dat spre adopție și care a fost luat de Geta, menajera familiei. Radu și Andrei, cei doi fii ai Valeriei, complet diferiți unul de altul, prin persoanele cu care se asociaza aduc rău familiei Mariș, iubita lui Radu participând la un plan de a le lua toata averea.

Chiar pare o telenovelă normală, nu? Păi, în rezumatul total, nu intră toate scenele lipsite de sens. Pe lângă faptul că personajele își schimbă identitatea de 10 ori, Ioana ajungând Mădălina, Mircea ajungând Victor, mai există și părți pe care le consider ireale. Exemplul 1: Ianis, unul dintre adversarii lui Mădălin, își face somnul de amiază, între timp cineva încearcă să-l ucidă. Aici ar fi trebuit să se termine scena, dar scenariștii aveau alte planuri, Ianis se trezește, având ca orice om normal un pistol in mână. Scena care m-a șocat cel mai tare a fost aceea în care Ioana, iubita lui Mădălin, a decedat. Înainte de înmormantare, aceasta deschide ochii, nimeni nu-l crede pe Mădălin că acest lucru s-a întamplat și pornesc către cimitir, la scurt timp, se aud bătăi în capacul sicriului, deschid sicirul și constată că Ioana a înviat ca o Albă ca Zăpada, dar nu e ceea ce pare, aceea era FALSA Ioana, care încerca să faca rău familiei Mariș, în timp ce adevarata Ioana, era ținută fără voia ei în captivitate.

1.Pariu cu viaȚa (2011-2013)

Am ajuns la ultimul serial, la cel pe care o să-l consider o amintire întipărită în mintea celor mai mulți oameni. Pariu cu Viata schimbă industria serialelor românești, fiind primul serial muzical românesc. Această abordare are plusuri și minusuri, mulțumim Pariu cu Viața pentru cea mai bună și amplă discografie de serial românesc, dar ,în același timp, de ce atunci când erați în cele mai grave situații începea un negativ pe fundal?

Andrei (Dorian Popa) și Ioana (Alina Eremia), doi elevi de a-XII-a, la Colegiul de Arte din București, încep să se apropie pe parcursul anului. Toate bune și frumoase, până când Ioana află că tot ce s-a întamplat a fost din cauza unui pariu pus de Andrei și Cristi la începutul anului. De ce Ioana să-și găsească refugiul în învățatul pentru BAC când poate să se alăture noii trupe de muzică din liceu, înfiintâțată de către noua profesoară de muzică (Adela Popescu, evident)? Ajung să aibă concerte și să fie una dintre cele mai cunoscute trupe, dar ghinionul nu încetează să apară. Viața Ioanei și a lui Andrei este dată peste cap în momentul în care cei doi află că au fost schimbați la naștere, atunci când în spital a izbucnit un incendiu, iar de aici încolo apar alte probleme. Acum să începem cu scenele care au făcut din Pariu cu Viața un memorabil serial românesc.

O să încep cu cea mai cunoscută scena, pe care majoritatea persoanelor pe care le-am întrebat o știu, excursia la Susai: context, Andrei orbise din cauza unei substanțe puse strategic în paharul lui. Văzându-l deprimat, cea mai bună decizie pe care o putea lua Ioana pentru a-l înveseli, este să-l ducă într-o excursie la munte. Plimbându-se prin zăpadă, în timp ce Andrei se plânge de situația lui, Ioana, într-un exces de furie, îl lovește cu un bulgăre. O idee genială, nu-i așa? Chiar a fost, deoarece Andrei a început din nou, ca printr-un miracol medical, să vadă.

Cea de-a doua scenă, considerată cea mai trista din serial, este aceea în care profesoara de muzică și un coleg de-al celor doi sunt împușcați de către tatăl altui elev, din răzbunare, pentru că profesoara îi luase copilul de acasă, pe motiv că tatăl era violent. Știrile pe care le-am citit despre această scenă spun că “Romania era în lacrimi” și îi cred, pentru că și eu plângeam ascultând cel mai heartbreaking cover. O mențiune onorabilă pentru scena în care, în liceu, se afla o fantomă a unui elev din altă generație, se pare că acea fantomă era doar Sofia, una dintre colegele Ioanei, de care nimănui nu i-a păsat câ a dispărut.

Astea au fost serialele despre care eu cred că au avut un rol dăunator în mintea fiecăruia dintre noi,  pentru că în a mea sigur au avut.