7 seriale care prezintă corect comunitatea LGBTQ+

Organizația GLAAD a publicat o statistică la începutul anului 2021 care arată faptul că personajele queer apar în seriale din ce în ce mai des. În ciuda acestei creșteri, nu toate aceaste personaje aduc o reprezentare autentică a comunității LGBTQ+. Un tipar defăimător ce este des regăsit, în special în relațiile MLM reprezentate de media este diferența mare de vârstă dintre protagoniști. Filmul “Call me by your name” este un exemplu în acest sens, dar și seria web “Weird City”. În ceea ce privește reprezentarea WLW, un tipar dăunător este hipersexualizare, prezent în filmul “Blue is the warmest colour”.расчетно кассовое обслуживание

Aici găsești 7 seriale în care comunitatea este prezentată într-un mod autentic:

Young Royals

Paragrafele următoare conțin spoilere!

Pentru un serial despre un prinț adolescent, este remarcabil cât de realist înfățișează Young Royals aspecte din viețile tinerilor. Povestea de iubire dintre Simon și Wilhelm pare autentică, ca și cum chiar am privi doi tineri care se îndrăgostesc treptat unul de celălalt. Gesturile afectuoase dintre ei rămân discrete și uneori, chiar neîndemânatice, ca primul lor sărut. Cei doi se îndrăgostesc prin simple priviri furate și interacțiuni, puțin stânjenitoare, la început. Relația lor nu este bazată doar pe contactul fizic, nu este hipersexualizată și lasă impresia că cei doi comunică foarte ușor unul cu celălalt. Cu toate acestea, poveste lor devine mai complicată atunci când Wilhelm este nevoit să-și ascundă orientarea sexuală într-un interviu.

“Nu am făcut nimic greșit”

Replica rostită de Simon în legătură cu relația lor și faptele dintre ei. Replică pe care comunitatea LGBTQ+ a considerat-o foarte importantă, întrucât evidențiază faptul că relațiile queer nu sunt greșite.

Autenticitatea serialului Young Royals este resimțită și prin complexitatea tuturor personajelor: au propriile dificultăți și evoluează din punct de vedere moral până la finalul serialului. Pe lângă toate acestea, actorii sunt de fapt adolescenți, iar acneea sau diversele imperfecțiuni ale acestora nu sunt ascunse de efecte speciale. Un ultim aspect autentic, ce face serialul și mai realist este reprezentarea personajelor neurodivergente de actori neurodivergenti. Spre exemplu, Sara este interpretată de o actriță cu autism.

DRUCK

DRUCK este o serie web cu al 7-lea sezon încă în difuzare. Serialul urmărește viața de zi cu zi a adolescenților, iar fiecare sezon este focusat pe un personaj diferit, din același grup de prieteni. DRUCK este versiunea germană a serialului SKAM de origine norvegiană. Serialul a fost refăcut în 10 versiuni, incluzând DRUCK. Ceea ce face această versiune mult mai diferită decât originalul este diversitatea actorilor și a personajelor și portretizarea autentică a comunității queer.

Pe tot parcursul sezonului 3 accentul este pus pe confuzia pe care Matteo Florenzi o simte în legătură cu sexualitatea sa. El nu înțelege pe deplin identitatea lui David, adolescent trans de care Matteo este atras. După ce Matteo își acceptă propria sexualitate și se informează despre identitatea de gen, cei doi băieți ajung să fie intr-o relație. David este primul personaj trans, Lukas fiind primul actor trans din universul SKAM.

Sezonul 6 ne prezintă o relație queer interrasială, cuplu așteptat și anticipat de fanii universului SKAM de foarte mult timp. Cele două tinere Fatou Jallow și Kieu Vu My ajung să se îndrăgostească una de cealaltă. Din cauza neînțelegerilor dintre grupurile lor de prieteni, ambelor fete le este greu să accepte sentimentele pentru celaltă. În ciuda acestui tipar de poveste foarte des întâlnit, relația celor două nu pare deloc clișeică, apropiindu-se foarte mult de realitatea unei relații WLW.

Ismail este personajul pe care este focusat sezonul 7. Este un personaj ce începe să-și exploreze propria identitate de gen.

Pose

Serialul Pose înfățișează greutățile prin care trece comunitatea LGBTQ+ în America (New York) în anii ’80. Cultura Ballroom-urilor a oferit comunității șansa de a se exprima, de a-și găsi un loc în care simt că aparțin. Un aspect prezentat fidel în serial. Inițial serialul se focusează pe rivalitatea dintre 2 case: Casa Opulenței și Casa Evangelista. În ciuda rivalității existente în competițiile din Ballroom-uri, comunitatea, per total, rămâne unită în fața obstacolelor întâlnite în viața de zi cu zi și își oferă ajutor ori de câte ori este nevoie. Serialul aduce în discuție multe probleme precum criza HIV, ce este cu adevărat familia și discriminările prin care trec persoanele queer, cât și cele de culoare. Un aspect care este de menționat, care adaugă la autenticitatea reprezentării comunității este alegerea distribuției. 80% din actorii din distribuție sunt membrii ai LGBTQ+.

Sex Education

Serialul Sex Education nu se ferește de explorarea sexualitățile și identitățile personajelor sale. A extins continuu reprezentarea poveștilor LGBTQ+. Empatia și grija cu care serialul discută aceste aspecte i-a asigurat un locul important în comunitate queer.

În ciuda existenței personajelor gay în sezonul precedent, doar odată cu apariția lui Rahim, în sezonul 2, sunt explicate subiecte considerate delicate precum lubrifiant și practici sexuale sigure. Serialul introduce și explică mai multe sexualități: Lola este un personaj pansexual, Eric, Rahim și Adam sunt personaje gay, iar Florence este asexuală. Pe lângă acestea, în ultimul sezon, apar 2 persoanje non-binare: Layla și Cal, iar discuția despre expresia genului apare inevitabil, odată cu aceste personaje.

The Umbrella Academy

Paragrafele următoare conțin spoliere!

Bazat pe seria Dark Horse Comics scrisă de Gerard Way, The Umbrella Academy îi aduce în prim plan pe cei șapte frați Hargreeves. Dar, de fapt, întreaga poveste îi aparține Vanyei. Tot ceea ce s-a întâmplat în primul sezon este un rezultat direct al abuzului pe care Vanya l-a suferit în copilărie și al modului în care a fost tratată, ​​ulterior, ca adult. În sezonul 2 aceasta se întoarce în timp în anii 60 și își pierde memoria, însă ajunge să se îndrăgostească de Sissy, o mamă casnică. Iubirea dintre cele două este complicată, însă cu ajutorul acestei relații, Vanya începe să se împace și să treacă peste traumele provocate de copilărie. Mai mult, își descoperă, în sfârșit, puteri supranaturale. În acest sens, sezonul doi explorează prejudecățile cu care se confruntau oamenii LGBTQ+,în special femeile lesbiene.

Vanya nu este, însă, singurul personaj queer din serial. Fratele ei, Klaus este un personaj non-binar și pansexual. Klaus este un personaj cu spirit liber. Face față traumei copilăriei sale ignorând resposabilitățile impuse de familie și societate. El folosește umorul ca mecanism de apărare și nu se teme să spună orice îi trece prin cap.

Cu toate aceste, relațiile LGBTQ+ și identitatea de gen nu sunt temele principale ale serialului. De multe ori, în ecranizări, genul sau identitatea sexuală a unui personaj devine trăsătura lor centrală. În cel mai bun caz, ei nu ajung să fie tratați la fel ca orice alt personaj; li se ofere o provocări legate doar de acest aspect. Însă acțiunea și ploturile din The Umbrella Academy sunt focusate pe alt fel de evenimente, ceea ce face reprezentarea queer și mai autentică.

One Day At A Time

Pentru un sitcom modern, ODAAT reușește să discute despre topicuri seriose. Serialul arată viata de zi cu zi a familiei Alvarez, o familie cubano-americană. Show-ul aduce o perspectivă autentică asupra vieții unui tip de familie care rareori este reprezentată în media hollywoodiană. Primul sezon s-a focusat pe organizarea unei petreceri quinceañera pentru Elena care va deveni, în urma acestei petreceri, o femeie; pe greutățile zilnice cărora Penelope trebuie să le facă față drept mamă singură; și bineînțeles pe coming out-ul Elenei.

De-a lungul întregului sezon Elena este măcinată de gândul că este atrasă de fete, dar se împacă încetul cu încetul  cu această idee. În sezonul 2, Elena începe să iasă la întâlniri și să-și facă mai mulți prieteni din comunitatea queer. Ia parte la diferite proteste, atât pro-lgbtq, cât și proteste împotriva defrișărilor și discriminării. În noul său grup de prieteni este prezentă și Syd. Care va ajunge, ulterior, într-o relație cu Elena. Poveste de iubire dintre cele două devine din ce în ce mai serioasă. În sezonul 4, însă, fetele încep să discute despre viitor și sunt puse față în față cu alegerea Universității și ideea unui viitor în care ar putea fi separate.

De asemena, Syd este un personaj non-binar, iar serialul reușește să construiască un mediu în care identitate lui Syd este mereu validată și înțeleasă. Un aspect care nu este foarte fidel realității, însă care incurajează exploatarea identității de gen.

SHE-RA

She-Ra and the Princess of Power aduce în atenție povestea Catarei și Adorei, orfane care sunt crescute de soldați. Ele ajung să facă parte din tabere diferite ale războiului, însă sentimentele dintre ele sunt prea puternice, în cele din urmă, cele două ajungând să fie într-o relație. Pentru o perioadă foarte lungă de timp sentimentele pe care le au una față de cealaltă sunt greu de acceptat, tocmai din cauza acestei rivalități ale taberelor. Pe tot parcursul celor 5 sezoane sunt introduse o multitudine de personaje ce fac parte din comunitatea LGBTQ+ precum Nettosa și Huntara care sunt lesbiene; George și Lance, un cuplu gay, părinții lui Bow; Glimmer, Mermista, Lonnie care sunt bisexuli; Double Trouble, un personaj non-binar; Jewelstar care este un bărbat trans; Parfuma care este o femeie trans. Numărul semnificativ al personajelor queer pune în evidență faptul că un singur personaj nu poate reprezenta pe deplin întreaga comunitatea. Dinamica și plotul complex al serialului fac indentitatea sexuală și de gen a personajelor să fie luate de bune, ele nu au nimic mai special decât celelalte personaje, iar coming out-ul nu reprezintă o parte majoră în evoluția nici unuia din personajele queer. Un aspect ce oferă autenticitate serialului și reprezentării comunității.