7 semne ale burnout-ului pe care le ignori

În prezent viețile noastre tind să aibă un ritm tot mai nebun. Suntem mereu ocupați, lucrăm, învățăm, îi ajutăm pe alții și avem grijă de familiile noastre.. Uneori rutina ne învăluie prea mult și uităm sa facem un pas înapoi să ne ascultăm corpul. În aceste momente poate apărea epuizarea.

Sindromul de burnout reprezintă totalitatea de modificări cognitive și afective care duc la apariția unei stări de epuizare excesive, în contextul unei suprasolicitări profesionale cronice.

Acest sindrom este recunoscut de OMS (Oraganizația Mondială a Sănătății) ca fiind sindrom profesional asociat cu o serie de riscuri pentru sănătatea psihică și fizică, cum ar fi creșterea riscului de hipertensiune arterială, flutter arterial, alte boli cardiovasculare, depresie, stres și sinucidere. OMS a anuntat recent includerea sindromului de burn-out ca fenomen ocupational in Clasificarea Internationala a Maladiilor editia a XI-a (ICD-11), sistem folosit la scara larga drept reper in stabilirea diagnosticelor medicale.

Burnout. Poză de Anna Tarazevich pe Pexels.

1. Oboseală și tulburări de somn

Oboseala continuă este primul lucru pe care l-ai putea observa atunci când ajungi la epuizare. Această oboseală și lipsă de energie se poate resimți încă de la primele ore ale dimineții. Poți simți constant că nu mai dormi bine și te trezești obosit, pare că orice sarcină necesită mai multă energie decât ai tu în acel moment. Insomnia este de asemenea un semn al burnout-ului, mai ales când este asociată cu oboseala, fiind amândouă prezente pe durata unei zile.

2. Imunitate scăzută și boli frecvente

Sindromul de burnout îți afectează sistemul imunitar, făcându-te foarte vulnerabil în fața răcelilor și a gripelor. Acest lucru nu se întâmplă doar în sezonul rece când o răceală ar fi explicabilă.

3. Dureri inexplicabile de cap, stomac sau dureri musculare frecvente

Stresul îți afectează sănătatea fizică, iar atunci când te afli într-un mediu stresant o lungă perioadă de timp organismul începe să îl somatizeze sub formă de dureri de cap și dureri de stomac, cât și dureri musculare care nu au o cauză biologică sau medicală. Aceastea sunt dureri de tip reactiv și sunt consecința lipsei de odihnă.

Durerile de tip reactiv și expunerea la cortizol pe termen lung și alți hormoni de stres crește riscul complicațiiloc/ riscul de a dezvolta probleme de sănatate și tulburări de alimentație cum ar fi ulcerul gastric, pierderea de poftei de mâncare, diaree, supraalimentare, migrene, boli de inimă.

Balance or Burnout. Poză de Nataliya Vaitkevich pe Pexels

4. Scăderea calității muncii prestate

Atunci când ești afectat de burnout poți remarca probleme cognitive. Te poți confrunta adesea cu lipsa capacității de concentrare și de organizare, îți este foarte greu să fii atent la ceva și îți dai seama ca pierzi foarte rapid ideea și îți amintești cu greutate lucrurile. Lipsa de concentrare și atenție afectează capacitatea de rezolva probleme și de a lua decizii, lucruri care duc la eșecuri profesionale și personale, crescâmdu-ți nivelul de frustrare.

5. Insatisfacție profesională, cât și de la alte activități

Pe măsura ce sindromul de burnout se acutizează simți că ești pierdut și nu mai găsești bucurie în nimic, iar starea de neplăcere și epuizare la muncă se răspândește și la tine acasă. Simți că lucrurile care îți aduceau înainte plăcere acum nu o mai fac, nu îți mai place să petreci timp cu cei apropiați și ești cuprins de un dezinteres total atât la locul de muncă, cât și acasă. Tot ce vrei este să te izolezi, pentru că nu mai ai energie de pentru altceva.

6. Frustrare, iritare și nervozitate

Din cauza stresului, oboselii și al anxietății poți deveni foarte iritat și hiperreactiv, acutinzând astfel probleme interpersonale de la locul de muncă sau de acasă. Observi că îți scade toleranța și poți deveni foarte critic, dezamăgit sau chiar pesimist, refuzănd să vorbești cu membrii familiei sau colegiii. Deveni o prezență de evitat, deoarece persoanelor din jurul tău le este greu să comunice cu tine și să te înțeleagă.

Femeie frustrată. Poză de Karolina Grabowska pe Pexels

7. Evitarea responsabilității

Totul pare o corvoadă, iar tu încerci să fugi de orice lucru, cât de mic nu ar fi acesta. Faci acest lucru nu pentru că ești de fapt o persoană iresponsabilă, ci pentru că psihicul tău este supraobosit și simte că nu mai poate, căutând un refugiu continu și evitând responsabilitățile și riscul.

În stadiile incipiente, semnele burnout-ului includ cefalee, oboseală, sentiment redus de realizare, reziliență scăzută, nervozitate și iritare. Dacă aceste semne și simptome nu sunt recunoscute și tratate, sindromul de epuizare profesională trece treptat într-un stadiu avansat caracterizat prin prezența simptomelor somatice, retragere socială, depersonalizare, cinism, epuizare, iritabilitate, astenie, senzație de subapreciat și suprasolicitat.

Dacă te identifici în semnele de mai sus, caută ajutor specializat și contactează un medic. Simptomele sunt reversibile dacă sunt identificate corect și la timp cu ajutorul unui specialist. Cariera, starea ta de bine și a celor din jur și chiar sănătatea ta depind de asta.