7 romane polițiste din literatura contemporană pe care merită să le citești

romane polițste

Dacă îți plac evenimentele neașteptate, răsturnările de situație, misterele, anchetarea unor crime, găsirea de indicii și suspecți, romanele polițiste sunt perfecte pentru tine. Cărțile acestui gen îți oferă povești palpitante, evenimente stranii, adrenalină, suspans, jocuri psihologice și nu numai. займ без процентов на карту мгновенно круглосуточно без отказа на месяц

Mai jos, am pregătit pentru tine 7 romane polițiste din literatura contemporană care te vor pune în fața unor mistere și te vor ține cu sufletul la gură.

1. „Străinul” – Stephen King

Stephen King construiește în romanul său un univers plin de mister, care te va ține în suspans de la început până la final. „Străinul” este un excelent roman pentru iubitorii genului mystery-crime. Intriga care se intensifică gradual, stilul matur al scrierii și personajele complexe, puternice sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vei descoperi în această carte.

Romanul prezintă moartea macabră a unui băiețel de 11 ani, al cărui cadavru este găsit într-un parc. Primele probe îl indică drept criminal pe unul dintre cei mai îndrăgiți cetățeni ai orașului Flint. Suspectul crimei, Terry Maitland, este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț și tată a două fete. Acesta este arestat imediat, iar cazul pare rezolvat. Însă apar detalii noi, care cresc suspansul și tensiunea în întreaga comunitate. Este Terry Maitland cu adevărat responsabil pentru această crimă?

„Străinul” – Stephen King

2. „Institutul” – Stephen King

Un alt roman aparținând lui Stephen King, care reușește să impresioneze ca întotdeauna prin poveștile sale care combină realitatea cu ficțiunea. „Institutul” abordează într-o manieră ficțională un subiect foarte sensibil și anume, abuzul și torturarea copiilor.

Într-o noapte, în suburbiile orașului Minneapolis, părinții lui Luke Ellis, un băiețel de doar 12 ani cu o minte strălucită, sunt omorâți, iar el este aruncat într-o mașină. Luke se trezește într-o cameră foarte asemănătoare cu cea din casa lui, dar care nu avea ferestre. Aici, descoperă alți copii cu talente speciale, care au ajuns acolo la fel ca el. În această instituție sinistră, directorul urmărește să amplifice puterile supranaturale ale copiilor, ca ei să devină arme guvernamentale. Pe măsură ce tot mai mulți dispar, Luke își dă seama că trebuie să evadeze. Dar nimeni nu a scăpat vreodată din Institut. Va reuși oare acesta să scape și să dea de gol misterul acestui loc?

„Institutul” – Stephen King

3. „Unul dintre noi minte” – Karen M. McManus

„Unul dintre noi minte” prezintă 5 elevi de liceu, care aparent nu au nimic în comun, dar care ajung la detenție, fiind prinși cu câte un telefon mobil asupra lor. Aici, unul dintre ei moare. Acesta este Simon, pe care toți îl urăsc deoarece deține o aplicație unde publică toate bârfele din liceu, care mai apoi se dovedesc a fi reale. Ceilalți 4 elevi, prezenți în sală, ajung suspecți.

Cartea este povestită din perspectiva fiecărui personaj, pe rând. Acest lucru te ajută să înțelegi viziunea fiecăruia asupra situației. Fiecare lucru nou descoperit, te va face să crezi că ai aflat cine este vinovatul, dar pe când ești sigur de concluzia la care ai ajuns, apare un alt detaliu, care vine să iți destrame toate convingerile de până acum. „Unul dintre noi minte” este romanul care te va surprinde cu fiecare întâmplare și cu fiecare personaj.

„Unul dintre noi minte” – Karen M. McManus

4. „Ghici cine moare primul” – M. J. Arlidge

„Ghici cine moare primul” este un roman impresionant, M. J. Arlidge reușind să construiască în opera sa niște personaje complexe, cărora le pune în evidență latura psihologică, dar și o intrigă deosebită care te ține captiv pe tot parcursul cărții.

Povestea este simplă. Un cuplu este luat ostatic în timp ce făcea autostopul și le este lăsată doar o armă încărcată cu un singur glonț, alături de care este atașat mesajul: „Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supraviețuitorul va fi liber.” Tu ce ai face în această situație? Ai alege să devii criminalul sau victima?

„Ghici cine moare primul” – M. J. Arlidge

5. „Tot ce nu ți-am spus” – Celeste Ng

„Tot ce nu ți-am spus” este un roman de familie, dar care prezintă mai degrabă o familie disfuncțională, lipsită de iubire și înțelegere, a căror probleme vor duce la moartea unuia dintre copii. Evenimentele petrecute în acest roman sunt rezultatul tuturor cuvintelor care ajung nerostite pentru că nu e nimeni cine să le asculte atunci când e nevoie.

Cartea prezintă povestea familiei Lee, un cuplu interrasial, el chinez, iar ea americancă, dar care nu sunt văzuți prea bine de către vecini deoarece acțiunea se desfășoară într-o perioadă dominată încă de prejudecăți rasiale și de o atitudine ostilă pentru tot ce e diferit și nu se încadrează în normele convenționale ale societății. Aflăm încă de la început că fiica lor, Lydia, a murit, iar la scurt timp polițiștii găsesc trupul ei în lacul din apropierea casei. Acest lucru zdruncină armonia familiei, iar fiecare membru al familiei încearcă să se acomodeze cum poate la situația dată. Nath, fiul cel mare al familiei Lee, consideră că ceea ce s-a întâmplat nu a fost o sinucidere și bănuiește că Jake, băiatul din vecini cunoaște ce s-a întâmplat cu sora lui, dar este acest lucru adevărat?

„Tot ce nu ți-am spus” – Celeste Ng

6. „Pacienta tăcută” – Alex Michaelides

„Pacienta tăcută” este romanul perfect pentru cei cărora le plac misterele și răsturnările de situație deoarece acesta are, într-adevăr, puterea de a se juca cu mintea cititorilor săi.

Romanul debutează cu declarația de iubire a Aliciei, o pictoriță renumită pentru soțul ei, Gabriel. Cu toate că aceasta mărturisește că îl iubește, Alicia își ucide soțul, după care refuză să mai vorbească despre acest subiect, ceea ce sporește misterul personajului feminin. Alicia este închisă la un ospiciu, iar crima o face celebră, prețurile tablourilor ei crescând astronomic. Un psihoterapeut va încerca să dezlege misterul care a determinat-o pe Alicia să își ucidă soțul, dar această investigație îl va purta pe un drum plin de primejdii. Va reuși acesta oare să descopere secretul Aliciei?

„Pacienta tăcută” – Alex Michaelides

7. „Enigma camerei 622” – Joël Dicker

„Enigma camerei 622” este un roman captivant și imprevizibil prin ancheta amplă și complicată care te prinde încă de la început și prin numeroasele răsturnări de situație.

Într-o noapte de decembrie, la un hotel situat în Alpii elvețieni, numit Palace de Verbier, are loc o crimă. După îdelungi cercetări, anchetatorii nu reușesc să ajungă la nici o concluzie. După mulți ani, un scriitor venit în vacanță se cazează la acest hotel și descoperă enigma camerei 622, care îl va determina să afle mai multe despre aceasta. Ce s-a întâmplat în camera 622?

„Enigma camerei 622” – Joël Dicker