7 REZERVAȚII DE UNDE POȚI FACE O ADOPȚIE SIMBOLICĂ

un rinocer rănit

În lume apar din ce în ce mai multe rezervații naturale care au ca scop salvarea animalelor sălbatice. Animalele sunt aduse din mediile în care au fost abuzate, într-un loc sigur unde li se asigură îngrijire medicală, hrană și liniște. Scopul principal al acestor rezervații este să salveze cât mai multe suflete chinuite, oferindu-le libertatea de care duc lipsă. Din cauza cuștilor care le înconjurau, capcanelor în care erau prinse sau chiar a rănilor cauzate de om, acestea au rămas cu traume atât psihice, cât și fizice. Voluntarii încearcă să le ofere un loc sigur care să fie cât mai asemănător cu mediul lor natural, unde nu o să mai fie înfometați sau dresați pentru amuzament și bani. 

un urs în pădure
Photo by Andy Holmes on Unsplash

Persoanele care își doresc să susțină aceste inițiative pot ajuta financiar printr-o adopție simbolică, ei primind în schimb un document care atestă binele făcut. Suma de bani va ajuta organizațiile să-și continue activitatea de salvare și să asigure hrană sau medicamente. 

Descoperă mai jos 7 rezervații de unde poți face o adopție simbolică:

1. AmaZOOnico Rescue

Semnul de la intrarea în rezervație
Sursă foto: @amazoonico

AmaZOOnico Rescue este o rezervație naturală din Tena, Napo, Ecuador care se ocupă cu salvarea animalelor încă din 1993. Inițiativa a fost luată de Angelika Raimann și Remigio Canelos, aceștia dorindu-și să protejeze fauna din Amazon. Pentru a putea să-și îndeplinească scopul, cuplul a creat un alt proiect prin care să protejeze pădurile tropicale, numit Selva Viva. Acesta conține 1750 de hectare de pădure protejată, o școală trilingvă pentru comunitatea vecină și două eco-loduri care promovează ecoturismul. Astfel, AmaZOOnico Rescue a devenit una dintre cele mai mari centre de salvare a animalelor din Ecuador.

Din această rezervație poți adopta diferite specii de maimuțe, papagali, reptile, dar și animale mai mari precum jaguari, leoparzi. Prețul unei adopții diferă în funcție de nevoile pe care le are fiecare animal: pentru o țestoasă suma lunară este de 30$, iar pentru un jaguar este de 60$.


2. Libearty Sanctuary

un urs într-o cușcă și un urs liber
Sursă foto: @libearty_bear_sanctuary

Libearty Sanctuary este o rezervație naturală din Zărnești, Brașov, România, realizată în parteneriat cu Asociația ,,Milioane de prieteni”. Acestă asociație a fost înființată în 1997 de o jurnalistă din Brașov, Cristina Lapis, sprijinită de soțul ei, Roger Lapis. Primul proiect al acestei asociații este din 1999 și a reprezentat deschiderea primului adăpost canin privat din România (Victory). În acest adăpost au reușit să salveze aproximativ 30.000 de animale. În 2005 au început lucrările pentru sanctuar și au fost salvați primii urși captivi, iar de atunci numărul a crescut până la 130. În 2013 s-a demarat un proiect special în Educație prin care au reușit să introducă ore opționale în școlile brașovene despre importanța necuvântătoarelor. Misiunea lor este să salveze cât mai multe animale de la o viață plină de abuzuri.

Astfel, în sanctuar se pot găsi urși, lupi, vulpi și cerbi. Pentru a deveni un părinte virtual trebuie să donezi suma de 60 euro pe an, însă dacă vrei să devii un adoptator exclusiv suma este de 600 euro pe lună.


3. Olive Ridley Project

un cap de țestoasă
Sursă foto: @oliveridleyproject

Olive Ridley Project a fost fondat în 2013 de către Dr. Martin Stelfox în 2013 în Maldive. Pasiunea și perseverența l-au făcut să pună bazele acestei organizații care ajută sute de suflete. El împreună cu alți biologi și oameni de știință au vrut să descopere de ce sunt rănite atât de multe țestoase, iar de aici a luat naștere acest proiect. Scopul acestuia este să salveze un număr cât mai mare de țestoase măslinii care au fost abandonate, pierdute sau prinse în plase de pescari și să protejeze habitatul lor natural.

Se pot adopta țestoase din 6 programe diferite care se află în: Kenya, Oman, Mildive și Seychelles pentru suma minimă de 50 euro. Însă se pot adopta și țestoase care au diferite traumatisme pentru suma de 75 euro.


4.The wildlife Trusts

o vidră ieșind din apă
Sursă foto: @thewildlifetrusts

The Wildlife Trusts este o federație formată din 47 de organizații caritabile aflate în toată lumea și a fost fondată în 1912. Misiunea lor se bazează pe dorința de a face omul să conștientizeze cât de importantă este natura și să salveze cât mai multe animale. Această organizație încearcă să informeze oamenii despre încălzirea globală, poluare etc., oferind informații în școli, licee și universități. În plus, aceștia lucrează îndeaproape cu sute de fermieri, pescari, scafandrii, companii, politicieni etc.

Din aceasta rezervație se pot adopta diferite animale, precum: arici, vidre, foci, păsări. Toți banii adunați sunt folosiți pentru construirea unor noi habitate, medicamente și hrană. Prețul diferă în funcție de animal, suma minimă fiind 20 euro.


5. World Wildlife

un tigru și un pui
Sursă foto: @world_wildlife

World Wildlife este o organizație din aproape 100 de țări care încearcă să stabilească un echilibru între om și natură. A fost înființată de un grup de persoane care își dorea să protejeze locurile și speciile amenințate de dezvoltarea umană. Munca lor se concentrează pe mai multe direcții: combaterea schimbărilor climatice, protejarea pădurilor, a oceanelor și a faunei, curățarea apelor poluate.

Din această rezervație se pot adopta: tigri, elefanți, urși polari, urși panda, flamingo etc. Această organizație are 3 tipuri de adopții fiecare având diferite cadouri. Pentru suma de 25$ primești o poză cu animalul adoptat și un certificat, pentru 60$ poză, certicat, o jucărie de pluș cu animalul ales și o pungă de cadou, iar pentru 100$ poză, certificat înrămat, jucărie de pluș și o cutie de cadou.


6. Sheldrick Wildlife Trust

doi elefanți care merg prin iarbă
Sursă foto: @sheldricktrust

Sheldrick Wildlife Trust are mai multe proiecte printre care se află și Proiectul Orfanilor care a primit recunoaștere la nivel mondial prin programul său de salvare și reabilitare a elefanților și rinocerului, de mare succes. Acesta a fost fondat în 1977, în Kenya, de Dr. Dame Daphne Sheldrick DBE în memoria soțului ei (gardian fondator al Parcului Național Tsavo East). Aceștia au lucrat peste 25 de ani împreună, iar după deces Daphne și familia ei au lucrat în Parcul Național Nairobi, unde au pus și bazele organizației. Misiunea lor este să combată braconajul, salvarea mediului lor natural, creșterea și tratarea orfanilor. 

Fiecare animal are un profil în care îi este prezentată povestea, vârsta și data nașterii. Prețul unei adopții simbolice este de 50$.


7. Born Free

un leu în pădure
Sursă foto: @bornfreefoundation

Born Free este fondat de Virginia McKenna DBE, Will Travers OBE și Bill Travers MBE în 1984 în UK, dar are mai multe centre în lume. Virginia McKenna DBE și Bill Travers MBE au jucat în mai multe filme despre animale sălbatice. În 1969, în filmul ,,An Elephant Called Slowly” a apărut un pui de elefant numit Pole Pole. După terminarea filmărilor acesta a fost donat grădinii zoologice din Londra. Cei doi au încercat să se opună, dar puiul a fost trimis la Londra unde a și murit. Din dorința de a salva animalele de la o viață în cușcă, aceștia au pus bazele unei organizații care să oprească exploatarea și suferința animalelor sălbatice.

Din această rezervație poți adopta: un leu, elefant, tigru, urangutan, rinocer, gorilă, leopard, orcă etc. Prețul minim pentru a deveni un părinte virtual este de 36 euro, însă fiecare persoană poate să ofere ce sumă își dorește.