Am întâlnit foarte multe persoane care au vrut mereu să devină vegetariene dar niciodată nu au făcut-o pentru că nu știu ce ar putea mânca și au impresia că este un stil de viață care necesită un efort financiar. Așa că, am adunat 7 idei de rețete vegetariene: 2 de mic dejun, 2 de prânz, 2 de cină și un desert. Toate aceste rețete se pot prepara în mai puțin de 30 de minute și asigură necesarul de vitamine de care ai nevoie.

A fi vegetarian nu înseamnă să mănănci doar cartofi și salate. Dacă și tu te numeri printre persoanele menționate mai sus, încearcă una dintre următoarele rețete și vezi că nu e așa scump și greu să fii vegetarian.

1. Pâine prăjită cu avocado

Prima rețetă de mic dejun este una sărată: avocado pisat (guacamole) pe pâine prăjită cu roșii și ou. Nu va dura mai mult de 10 minute să o faci, iar totalul rețetei este sub 10 lei.

Ingrediente:

2 felii de pâine (2.5 lei)

1 avocado copt (5 lei)

2 ouă fierte/ prăjite (1.5-2 lei)

2 roșii (1.5 lei)

Condimente (după gust): sare, usturoi granulat, piper, chili

Preparare:

Se prăjesc 2 felii de pâine. Se pisează avocado într-un bol, se adaugă condimente și se întinde pe pâinea prăjită peste care se adaugă oul și 2 felii de roșii.

Photo by Fernanda Martinez on Unsplash

2. Ovăz cu lapte (de migdale) și fructe

A doua rețetă de mic dejun este una mai dulce, dar sănătoasă: terci de ovăz cu fructe.

Bol cu ovăz și fructe
Photo by Alex Motoc on Unsplash

Ingrediente:

Fulgi de ovăz (2 lei)

Lapte/ lapte de migdale (10 lei)

Fructe proaspete sau congelate (5 lei)

Scorțișoară/ pudră de cacao (1 leu)

Preparare:

Se pun fulgii de ovăz într-o oală de dimensiuni mici, peste care se toarnă laptele (cât să îi acopere), se adaugă scorțișoara și legumele congelate dacă asta preferați. Se pune oala pe foc și se amestecă încontinuu până se obține o consistență cremoasă. Se pot adăuga la final fructe proaspete (banane, mere, afine, căpșuni) și dacă doriți, nuci, migdale, semințe, sirop/miere, fulgi de cocos.

3. Salată de legume și linte

Prima idee de prânz este o salată sățioasă, cu linte.

Ingrediente:

75g linte (o conservă de linte costă aproximativ 5 lei)

1 ardei roșu (2 lei)

Jumătate de ceapă (1 leu)

Apio (4 lei)

Pătrunjel (1 leu)

Suc de lămâie (2 lei)

Preparare:

Se spală lintea din conservă și se amestecă într-un bol cu legumele tăiate. Se pune pătrunjel deasupra și se scurge zeama de la jumătate de lămâie și opțional, puțin ulei de măsline. Se pot adăuga și alte legume după gust.

4. Omletă în lipie cu legume

A doua idee pentru prânz este una foarte ușoară, o adaptare a clasicei omlete.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Ingrediente:

2 ouă (1.5-2lei)

Spanac (3 lei)

Ciuperci (7 lei)

Lipii (5 lei)

Condimente după gust (sare, piper, usturoi granulat, chili)

Preparare:

Se bat ouăle într-un bol, se adaugă condimentele și spanacul. În tigaia încinsă, se călesc ciupercile. Apoi se toarnă ouăle peste și se lasă la făcut. După ce se întoarce pe partea cealaltă, se adaugă deasupra o lipie, care la final va fi împăturită în 2.

Se poate adauga cașcaval/mozzarella în interiorul lipiei.

5. Paste cu roșii și ciuperci

Dacă îți plac pastele și ești obișnuit să le mănânci cu carne, îți dau o idee care s-ar putea să îți placă: paste cu roșii și ciuperci.

Ingrediente:

Paste (integrale) (7 lei)

Ciuperci (7 lei)

Roșii (3 lei)

Usturoi

Puțin vin alb (opțional)

Preparare:

Se pun pastele la fiert pentru 10-15 minute, timp în care se călesc usturoiul și ciupercile, peste care se toarnă puțin vin alb (acest pas se poate omite). Se taie roșiile în cuburi și se adaugă în tigaie. Când pastele sunt fierte, se pun peste roșii și ciuperci și se amestecă.

Se poate adăuga cașcaval/mozzarella.

6. Quinoa cu legume la tigaie

Ultima rețetă, una pentru cină, este quinoa cu legume. Quinoa este un înlocuitor foarte bun pentru orez, dacă vrei să mai variezi bazele meselor tale.

Ingrediente:

50g quinoa (6 lei)

1 roșie (2 lei); 1 dovlecel (4 lei)

Jumătate de ceapă (1 leu)

Broccoli (5 lei)

Preparare:

Se fierbe quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în jur de 12-15 minute. Într-o tigaie se călește ceapa și dovlecelul, se adauă roșia și broccoli. În final, se pune quinoa peste legume și se amestecă. Se mai pot adăuga legume după preferințe: dovleac, morcovi, ciuperci, ardei. Se poate servi cu salată.

7. Cheescake cu ciocolată

Am inclus și o rețetă ușoară, rapidă și ieftină de desert, cheescake cu ciocolată, pentru iubitorii de dulciuri. (Sursa: Rețete Practice)

Ingrediente:

250g biscuiți cu cacao (2 lei)

3 linguri de unt la temperatura camerei (3 lei)

500g cremă de brânză (5 lei)

100g zahăr (3 lei)

100ml smântână pentru gătit (4 lei)

150g ciocolată (2 lei)

1 plic de gelatină (1 leu)

Preparare:

Se fărâmițează biscuiții și se amestecă bine cu untul. Se presează amestecul într-o tavă și se pune la frigider.

Photo by aliet kitchen on Unsplash

Crema de brânză se bate împreună cu zahărul până se obține o compoziție fină și omogenă. Gelatina se dizolvă în apă rece și se pune la bain marie, unde se topește și ciocolata împreună cu smântâna. Se adaugă amestecul peste crema de brânză, iar împreună, se toarnă peste blat și se întinde.