7 regi care au domnit mai puțin de o zi

o statuie cu un om care tine in mana o coroana

Mare parte a monarhilor au avut norocul să domnească cel puțin câțiva ani înainte de a-și da coroana mai departe. Cu toate acestea, există o latură bizară a istoriei regale, unde unii regi au avut ocazia de a purta coroana pentru mai puțin de o zi. Este vorba despre domnii incredibil de scurte, unde puterea le-a alunecat printre degete înainte de a apuca să o simtă pe deplin. Ei reprezintă o parte interesantă și neobișnuită a istoriei regilor și regatelor. Ce s-a întâmplat cu aceste domnii efemere și cine au fost acești regi de o zi?

Fie că au fost implicați în intrigi politice, confruntări cu rivali sau au fost un simplu pion în jocurile puterii, domniile lor fulgerătoare au lăsat o amprentă de curiozitate în cronologia monarhiei. Fiecare dintre acești regi a avut propriul său drum către tron, cu circumstanțe și evenimente care i-au condus temporar în centrul atenției. Cu toate acestea, de multe ori, situațiile neașteptate sau schimbările bruște au dus la sfârșitul lor prematur ca monarhi.


1.Ludovic al XIX-lea

Primul în listă este Louis Antoine, care a preluat tronul francez la 2 august 1830, devenind Regele Ludovic al XIX-lea. El era fiul lui Carol al X-lea , care a fost forțat să abdice după revoluția de la 1830. Deoarece Ludovic era următorul în linie pentru tron, el a preluat conducerea după tatăl său. Se pare că Ludovic al XIX-lea s-a răzgândit destul de repede. Văzând cum a fost tratat tatăl său de către revoluționari, Ludovic a decis că ar fi înțelept să abdice și el. Astfel, regele Ludovic al XIX-lea a reușit să domnească timp de douăzeci de minute înainte de a preda tronul.

2.Țarul Mihail II

Mihail al II-lea a fost fratele Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Nicolae, de fapt, l-a desemnat pe fratele său Mihail ca moștenitor înainte ca soția sa să nască fiul lor, Alexei. În acest sens, după ce țarul Nicolae al II-lea a abdicat, Mihail a rămas următorul succesor la tron. Totuși, la 15 martie 1917, când Mihail al II-lea a devenit succesor la tronul Rusiei, a emis un manifest în care nici nu a acceptat, nici nu a respins coroana. Se pare că Guvernul Rus nu era interesat să aibă un nou țar, pentru că l-au omis pe Mihail al II-lea. Rezultatul a fost că Mihail a ajuns să domnească mai puțin de o zi, deși unii susțin că el nu a preluat niciodată tronul deloc.


3. Vira Bahu I

Vira Bahu I a fost unul dintre regii mai puțin cunoscuți a unui regat antic numit Polonnaruwa. Polonnaruwa era un teritoriu care astăzi face parte din Sri Lanka. Vira Bahu I era fiul lui Nissanka Malla, ceea ce înseamnă că era următorul în linie pentru tron după decesul tatălui său. Astfel, în noaptea în care tatăl său a murit, Vira Bahu I a fost încoronat rege al Polonnaruwa. Cu toate acestea, domnia sa a fost de scurtă durată. Spre dimineață, comandantul armatei de atunci a năvălit în palat și l-a ucis pe noul încoronat rege. Conform comandantului, Vira Bahu I nu era la fel de bun conducător ca tatăl său, nu era potrivit să fie rege. În consecință, Vira Bahu I a domnit doar câteva ore, între asfințit și ivirea zorilor.


4.Victoria Kamamalu

Victoria Kamamalu, nepoata primului rege al Regatului Hawai, a fost un alt monarh care a reușit să domnească nu mai mult de câteva ore. Venind vorba de succesiune, Victoria nu se afla în vârful ierarhiei. Existau mai mulți unchi, veri și frați care ar fi trebuit să urce pe tron înaintea ei. Printr-o coincidență nefericită, Victoria Kamamalu a devenit regină în 1855, după ce fratele ei a murit. Chiar și așa, domnia ei nu a durat mult. Victoria a domnit doar o zi, în timpul căreia l-a desemnat pe un alt frate, Lot Kamehameha, ca nou monarh al Hawaiului.


5.Mihail I

Mihail I a fost împăratul Trebizondului, o regiune a Imperiului Bizantin care cuprinde sudul Crimeei și nordul Anatoliei. Mihail I a condus, de fapt, de două ori Trebizondul, deși prima domnie a durat mai puțin de o zi. Când Mihail a încercat să preia tronul pentru prima dată, în 1342, a ajuns la putere prin căsătorie. Din nefericire în timp ce împăratul călătorea spre Constantinopol, o femeie numită Anna Anachoutlou l-a detronat. Ea s-a proclamat regină, iar când Mihail I s-a întors, a fost surprins de faptul că domnia sa se încheiase și că-l aștepta nu o coroană, ci o lungă închisoare.


6.Wanyan Chenglin

Wanyan Chenglin a fost unul dintre domnitorii Chinei, care a condus în timpul dinastiei Jin. Wanyan Chenglin a trăit într-o perioadă în care mongolii se luptau fără scrupule împotriva chinezilor Han. La 9 februarie 1234, împăratul Aizong, a decis să se spânzure și să-l lase pe Wanyan Chenglin la putere în loc să se confrunte cu mongolii. Din păcate pentru Wanyan Chenglin, domnia sa nu a durat mult mai mult decât predecesorul său. A ales să conducă o revoltă împotriva mongolilor, în urma căruia a fost ucis în luptă. În total, domnia lui Wanyan a durat doar câteva ore scurte.


7.Min Shin Saw

Min Shin Saw a fost un prinț moștenitor al Birmaniei care a trăit în timpul Dinastiei Pagan. Deoarece nu s-a înțeles cu tatăl său, Regele Sithu I, a fost exilat și uitat în mare parte până în 1167. În 1167, fratele lui Min Shin Saw, Narathu, a decis că ar fi un conducător mai bun decât tatăl său, astfel l-a sufocat pe acesta până la moarte. Aflând despre cele întâmplate, Min Shin Saw s-a întors în Birmania pentru a revendica tronul. Se pare că Min Shin Saw nu a întreținut o relație bună nici cu fratele său. După ce a fost încoronat rege dimineața, a fost asasinat de fratele său mai târziu în acea noapte.