La fel ca orice alt sport de contact, nici kickboxul nu a scăpat de preconcepțiile eronate ale oamenilor. Sunt sigură că până și tu crezi câteva dintre ele. Ei bine, continuă să citești și dă-mi voie să ți le demontez rând pe rând.
1. Kickboxul are mai multe efecte negative asupra sănătății decât efecte pozitive
Pe lângă toate skill-urile noi pe care le înveți la kickbox, el reprezintă și o formă foarte bună de cardio. Mulți oameni apelează la acest tip de cardio fiindcă e un mod mai interesant și mai interactiv decât să alergi pe o bandă sau să faci ture de bazin. Deși presiunea la care îți supui corpul este mai mare decât în cazul înotului, cu acest sport ai beneficiul că înveți niște tehnici de autoapărare care nu strică să le ști. Este dovedit științific că antrenamentele de tip cardio îți îmbunătățesc calitatea vieții prin faptul că îți mențin inima sănătoasă și o protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățesc funcționarea creierului și calitatea somnului, mențin sănătatea articulațiilor și ajută cu starea de depresie. De cealaltă parte, dacă e să ne uităm la numărul de accidentări ale oamenilor care fac asta doar ca hobby, el este unul foarte scăzut. Beneficiile kickboxului sunt nenumărate în comparație cu minusurile sportului.
2. Accidentările sunt la ordinea zilei
Contrar opiniei multor oameni, dacă nu practici kickboxingul la nivel profesional nu o să ai parte de atâtea accidentări pe câte ai crede. Antrenamentul începătorilor constă în shadowboxing și dat la sac. Doar pentru sportivii cu un minim de 6 luni experiență se pune problema sparring-ului. Sparringul este o luptă amicală în care faci schimb de lovituri ușoare cu adversarul. Este la latitudinea fiecăruia dacă dorește sau nu să se angajeze în sparring. În plus, fiind un sport de contact, toate sălile de kickbox sunt dotate cu echipamente de protecție pentru cap.
3. Este un sport doar de bărbați
Prejudecata asta nu se aplică strict la kickbox, ci în multe alte sporturi cum ar fi rugby, fotbal, sumo wrestling si multe altele. Din păcate, cu toate că suntem în secolul XXI, misoginismul nu a dispărut și încă mai există oameni care consideră că unele sporturi nu sunt potrivite pentru femei. Din fericire, femeile au decis să demonstreze contrariul și tot mai multe se apucă de sporturi considerate masculine în trecut. În kickbox, deoarece bărbații beneficiază de o forță mai mare decât a femeilor, ei au posibiltatea să își lovească adversarul cu lovituri mai puternice care să îl dezechilibreze, sau chiar să îi dea KO. Femeile, in schimb, sunt mai ușoare și mai agile decât bărbații, lucru care le permite să pareze majoritatea loviturilor și să aibă un număr mai mare de lovituri pe minut.
4. Nu ai nevoie decât de forță
Prejudecata asta e atât de stupidă, încât nici nu văd rostul să o explic. Kickboxul nu este doar despre forță, este vorba de un pachet complex de cunoștințe îmbrăcate în multă disciplină. În fiecare lovitură aruncată spre adversar, nu este implicat doar pumnul, ci tot corpul odată cu el. Unul dintre cele mai importante aspecte este timpul în care execuți mișcarea. Timpul foarte scurt de reacție oferă impactul dorit loviturii, așa zisa “explozie”. Pe langă acestea, înainte de a te angaja într-o luptă trebuie să ști o serie de combinații de lovituri pe care să le poți aplica. După câțiva ani de pregătire aceste combinații vor intra în memoria ta musculară și te vei gândi tot mai puțin în meciuri la ele. De asemenea, este absolut necesar să ști și să parezi loviturile adversarului, pentru ca meciul să nu se termine înainte să înceapă.
5. Nu există respect între adversari
Dacă e să ne uităm la meciurile de kickbox de la cel mai înalt nivel, adică UFC, vom observa că majoritatea luptătorilor care se întâlnesc la proba cântarului sunt agresivi și încearcă să îi încaseze vreo două adversarului lui înainte de începerea meciului. Deși există cazuri excepționale, aproape toți luptătorii joacă un personaj și fac scandal fiindcă publicul este interesat de astfel de intrigi cu ajutorul cărora ei devin tot mai cunoscuți. Deoarece scene de acest gen sunt tot mai prezente în mediul online, ele oferă o imagine total greșită asupra a ce este cu adevărat acest sport. Mai presus de toate, ca luptător respecți sportul în sine și regulile stabilite în ring. Astfel, inevitabil, îți respecți oponentul și lecțiile pe care ți le oferă prin faptul că luptă cu tine.
6. Sportivii sunt fie cocalari, fie oameni fără cultură
Evident, ca în oricare alt sport, oamenii care îl practică sunt de toate felurile. De la o mamă care vrea să se simtă sigură pe propriile ei forțe și să învețe niște tehnici de autoapărare, la un băiat tânar care e acolo pentru a învăța să bată băieții de la bloc care se iau de el. Indiferent de motiv, îi respectăm pe toți și ne bucurăm de oportunitatea de a ne antrena împreună. Maeștrii noștri sunt printre cei mai înțelepți oameni pe care am avut ocazia să îi întâlnesc. Pot afirma același lucru și despre sportivii pe care îi pregătesc îndeaproape. Kickboxul nu îți antrenează doar fizicul, ci și la nivel psihic te dezvoltă și te ajută să descoperi lucruri pe care nici tu nu le știai despre tine. Deci, deși există și astfel de stereotipuri la antrenament, nu ar trebui generalizat la o întreagă clasă de persoane.
7. Practicanții sunt violenți și în viața de zi cu zi
La fel cum culturiștii merg la sală să ridice greutăți ca să se descarce, tot așa și kickboxerii fac sparring pentru a scăpa de grijile acumulate pe parcursul zilei. Majoritatea oamenilor care fac sport îl practică ca o formă de escapism din cotidian și pentru că îi ajută cu starea psihică prin secretarea serotoninei. Deși acest sport este caracterizat ca fiind unul violent, nu înseamnă că oamenii care îl practică sunt persoane impulsive si violente.
În cadrul antrenamentelor se pune mare accent mai ales pe stăpânirea de sine. Nu pentru că ar fi necesar menționat acest lucru, ci pentru că odată cu o mare putere vine și o mare responsabilitate. Instructorii vor să se asigure că doar pentru că poți bate pe cineva inferior ție, nu o vei și face. În multe săli de antrenament există și o regula cu privire la asta. Dacă se află că ai fost violent în afara sălii, adică te-ai angajat într-o luptă fără a fi instigat sau nu ai folosit tehnicile învățate strict pentru apărare atunci nu mai ai dreptul să mergi să te antrenezi acolo.