7 podcasturi românești ce te vor face să fii mai conștient de prezent și de lumea în care trăiești

Un telefon cu o cafea lângă.

Captivi în activitățile repetitive de zi cu zi, tindem să uităm că în jurul nostru se întâmplă diverse lucruri ce ne pot afecta, mai mult sau mai puțin, fără să ne fi implicat direct în acestea. Un podcast de tip interviu este doza zilnică de conștientizare a lumii în care trăim și poate fi ascultat peste tot, chiar și în timp ce suntem ocupați cu o activitate monotonă. Și pentru că lucrurile sunt asimilate mult mai ușor în limba maternă, iar produsele românești sunt subapreciate, aici este o listă cu 7 podcasturi românești ce te vor face să vezi lumea cu alți ochi.


1.SOUNDS GOOD w/Adrian Piciorea

Dacă vrei sa te relaxezi și să fii la curent cu artiști contemporani din domeniul producției, radio show-ul marca Black Rhino Radio este ceea ce ai nevoie.

Indiferent de profesia și gusturile muzicale pe care le ai, SOUNDS GOOD este o bulă de diversitate pentru momentul în care pare că viața merge pe mod automat.

Fie că sunt artiști, sound-designeri, vocaliști, aceștia sunt influențați de muzica din jurul lor. Scopul podcastului este de a scoate în evidență cum obiceiurile pe care ni le formăm în materie de muzică pot influența mentalitatea, starea de spirit și, mai presus de toate, spiritul creativ. (poate fi ascultat pe: Black Rhino Radio)

SOUNDS GOOD w/Adrian Piciorea

CARTIERUL CREATIV- w/ Irina Florea și Maria Neneciu

2. CARTIERUL CREATIV- w/ Irina Florea și Maria Neneciu


Și dacă tot vorbim despre conștientizare, CARTIERUL CREATIV pune accent pe modul în care inovațiile culturale se influențează reciproc, precum niște piese de domino.

Fiecare episod este mai mult sau mai puțin o „carte de vizită” pentru o multitudine de organizații care au idei inovative asupra societății, respectiv asupra comunității din care fac parte.

Deși e destinat mai degrabă persoanelor din București, multe idei sunt general valabile, lăsând loc în rutina zilnică de un moment de reflecție asupra lumii înconjurătoare, ce are drept „aftertaste” o aromă de: „Pot și eu să schimb ceva!”(poate fi ascultat pe: Black Rhino Radio)


3. MONOSPAȚIAT W/LOCAL DESIGN CIRCLE

Alături de CARTIERUL CREATIV, MONOSPAȚIAT are scopul de a te pune la curent cu societatea, însă de data aceasta prin prisma designului românesc.

Fie că ești pasionat de design sau nu, MONOSPAȚIAT e un podcast divers, ce îți poate oferi o introducere în comunitatea designerilor din România, prin dezbaterea unor probleme, alături de sfaturi asupra implicării individului în comunitate. (poate fi ascultat pe: Black Rhino Radio)

MONOSPAȚIAT- w/LOCAL DESIGN CIRCLE

Perfect Contemporan w/ Ramona Boldizsar

4. Perfect Contemporan w/ Ramona Boldizsar

Nelipsit de o ceașcă de ceai sau de cafea, timpul petrecut cu Perfect contemporan este asemănător cu lectura unei cărți, doar că de data aceasta, mesajul e mult mai complex, mai real, mai uman, fără limitele unui univers finit.

Podcastul își propune îndemnarea spre o lectură activă, dar mai ales promovarea și înțelegerea artiștilor. Ramona are drept invitați scriitori contemporani ce își spun povestea de viață și cum literatura le-a format caracterul și modul de a face artă, fiecare episod fiind o punte de legătură dintre audiență și mintea celui intervievat.

Totul pleacă de la opera lor și treptat se ajunge la lumea contemporană văzută prin propriul filtru.(poate fi ascultat pe: Spotify sau Perfect Contemporan)


5. Mind Architect w/Paul Oltean

Conștientizarea de sine vine la pachet cu disciplina și descoperirea rădăcinilor anumitor comportamente, alături de redresarea acestora, unde este nevoie.

În cazul în care te-ai trezit cu poftă de analiză și întelegere asupra ta, dar și a celor din jur, Mind Architect este podcastul destinat celor ce vor să se cunoască pe sine într-un mod relaxant și educativ, cu noțiuni științifice explicate într-o manieră ușor de înteles.

În fiecare episod, Paul abordează subiecte de neuroștiință, aplicate pe exemple din viața de zi cu zi.(poate fi ascultat pe: Spotify sau Mind Architect)

Mind Architect w/Paul Oltean

Obiceiul pământului w/Ana Maria Ciobanu

6.Obiceiul pământului w/Ana Maria Ciobanu

Pentru o mai bună întelegere a lumii în care trăim, trebuie să luăm la cunoștință și originile anumitor comportamente din societate.

Obiceiul pământului vine în ajutor cu o serie de episoade despre un subiect destul de controversat și anume sclavia rromilor în România și rasismul care a urmat după aceasta.

Deși nu e un podcast obișnuit, Obiceiul pământului este un material jurnalistic ce merită ascultat. (poate fi ascultat pe: Spotify sau Obiceiul pământului)


7. ARCA podcast w/Ștefan Petrică și Dan Chivescu

Pentru că lumea devine din ce în ce mai digitalizată și mediatizată, ARCA podcast are grijă ca noile noțiuni să fie filtrate cum trebuie, iar audiența să fie informată corect.

În fiecare episod, Ștefan Petrică și Dan Chivescu au drept invitați oameni ce au avut un impact asupra societății și care provin din mai multe domenii.

Aceștia explică modul în care funcționează cariera lor și găsesc, împreună cu gazdele podcastului, soluții la probleme actuale regăsite în societate, cu scopul de a ajuta generațiile viitoare.(poate fi ascultat pe: Spotify sau YouTube)

ARCA podcast w/Ștefan Petrică și Dan Chivescu